Pirmajā dzīves posmā jaundzimušā organismam ir jāpielāgojas it visam, tostarp pat gaisam un ūdenim. Šajā laikā mazulim nepieciešama saudzīga aprūpe. Tas attiecināms arī uz bērna ādas kopšanu. Lai atvieglotu jauno vecāku rūpes, piedāvājam padomus zīdaiņa ādas kopšanā.

Jaundzimušo āda ir ļoti jutīga, jo vēl nav izveidojies spēcīgs raga slānis. Šī iemesla dēļ jāpaiet laikam, līdz nostabilizējas ādas termoregulācija. Savukārt labi attīstītais kapilāru tīkls paaugstina infekciju risku. Bērnam pieaugot, viņa āda iegūst aizsargbarjeru, kas sastāv no lipīdiem un ādas fizioloģiskās mikrofloras un pasargā ādu no apkārtējās vides nelabvēlīgas ietekmes, portālam "Cālis" skaidro "Benu" aptiekas farmaceite un bērnu aprūpes projekta koordinatore Nataļja Petrenko.

Savas dzīves pirmos deviņus mēnešus mazulis ir dzīvojis mātes vēderā, šķidruma ieskauts. Mazulis piedzimst ar veselu ādu, taču pēc pirmās saskares ar gaisu un ūdeni (nepazīstama mikroflora) āda var kļūt sausa. Farmaceite iesaka šajā posmā vēl netvert pēc īpašiem krēmiem, bet izvēlēties svaigi novārītu, vieglu kumelīšu tēju, kurā samērcēt vates tamponu un apmazgāt bērna ādu. Īpaša uzmanība jāpievērš ādas krociņām uz kakla, kāju un roku locītavām, padusēm un cirkšņiem. Pēc šīs apkopšanas noteikti jāparūpējas, lai āda paliktu sausa – arī šajā gadījumā īpaša uzmanība jāpievērš ādas krociņu izsusināšanai, lai tā nesāktu sust vai nerastos citas ādas problēmas.

Vannošanās

Pirmajos divos mēnešos vannošanās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 5–7 minūtes. Jutīgāku bērnu vecākiem pirmajā vannošanās reizē jābūt īpaši uzmanīgiem, lai jaundzimušajam ar vannu neradītu negatīvas asociācijas. Lai mazulis labāk sajustu savu ķermeni, viņu var ietīt plānā autiņā un novannot kopā ar to. Ieteicamā ūdens temperatūra ir 37 grādi, ko vēlams noteikt ar termometru. Arī vannošanai pirmajās nedēļās var izmantot viegli novārītu kumelīšu tēju (stipra sausinās ādu). Pirmajās dzīves nedēļās bērniņam nolobās atmirušie ādas slāņi, un var parādīties arī pumpiņas (jaundzimušo pinnes) – tā ir reakcija uz hormoniem, kas bērna organismā nonāk caur mātes pienu. Pumpiņu gadījumā apmazgāšanai var lietot trejdaivu sunīšu tēju, bet īpaša ārstēšana nav nepieciešama.

Foto: Shutterstock

Krēmiem jā vai nē?

Mazuļu ādas kopšanai ir paredzēti dažādi, īpaši bērnu ādas kopšanas izstrādāti līdzekļi, kas ir iespējami saudzīgi un "tīri" no dažādām nevēlamām vielām. Tādēļ nekādā gadījumā bērna ādas aprūpei nedrīkst lietot pieaugušajiem paredzētos produktus. Lai arī ko solītu reklāmas, izvēloties jebkuru līdzekli mazulim – šampūnu, ziepes, krēmus –, drošības labad ir jāpārliecinās, vai tas ir bez smaržvielām, parabēniem (parahidrobenzoāts, u.c. kancerogēnie savienojumi, kuri uzkrājas organismā), sulfātiem (viens no izplatītākajiem sulfātiem – Sodium Lauril Sulfate, kas ir ļoti stiprs alergēns, kas izraisa ādas sausumu, niezi, dermatītu, matu izkrišanu).

Tā kā mazulis teju visu laiku atrodas autiņbiksītēs un urīns un fēces ir ļoti agresīva vide, jutīgā bērna āda var viegli iekaist un kļūt sāpīga. Farmaceite rekomendē katrā autiņbiksīšu nomaiņas reizē mazuli apmazgāt zem tekoša ūdens. Mitrās salvetes būtu jāizmanto tikai situācijās, kad šāda mazgāšana nav iespējama. Gadījumiem, kad veidojas apsārtums, rekomendējams likopodijs (mitruma novēršanai), krēms ar cinku (sausinošs, apsārtumu mazinošs antiseptiķis) un ziede mitrināšanai un ādas šūnu atjaunošanai. Regulāri ieteicamas arī gaisa peldes, kas īpaši būtiskas, ja izveidojies apsārtums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!