Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā sociālajos tīkos tiek publicēts arvien vairāk attēlu, kuros sievietes un vīrieši cenšas parādīt sevi tieši tādus, kādi viņi ir – ar liekajiem kilogramiem, strijām, pinnēm, bez kosmētikas un iepriekšējas attēlu apstrādes. Šāda pozitīva attieksme pret ķermeni iedvesmo daudzus būt pārliecinātākiem un palīdz sevi iemīlēt, par spīti šķietamām nepilnībām. Tomēr jāņem vērā, ka, runājot par cilvēka svaru, nevēlēšanās kaut ko mainīt atsevišķās situācijās var būt arī kaitīga.

Viens no galvenajiem ķermeņa pozitīvisma kustības mērķiem ir lauzt skaistuma standartus un parādīt, ka bieži centieni izskatīties "ideāli" ir tiekšanās uz nereālo. Cīņā pret standartiem un stereotipiem iesaistās sociālo tīklu lietotāji, sabiedriskās kustības un organizācijas, kā arī mākslinieki, kas iedvesmo cilvēka ķermeni uztvert kā mākslas darbu – tieši tādu, kāds tas ir.

Mērķis atklāt cilvēka, nevis ķermeņa būtību

Foto: Shutterstock

Ķermeņa pozitīvisms ne tikai māca iemīlēt savu ķermeni tādu, kāds tas ir, bet arī likt uz cilvēku skatīties, kā uz cilvēku, nevis ķermeni, kam jāiekļaujas noteiktos skaistuma standartos, pārliecināta viena no kustības atbalstītājām un organizācijas "Beauty Redefined" dibinātājām Lindsija Kaita.

"Meitenes un sievietes necieš tikai tāpēc, ka definētie skaistuma standarti ir neaizsniedzami," "Health" atspoguļo viņas sacīto, "viņas cieš, jo "skaistums" ir tas, kas viņas definē. Viņas ir vispirms ķermeņi un tikai tad cilvēki." Kaita ne tikai vēlas, lai ikvienas sievietes ķermenis tiktu uzskatīts par vērtību, bet lai viņas netiktu vērtētas, tikai ņemot vērā ķermeni.

BBC norāda, ka ķermeņa pozitīvisma kustība pasaulē kļūst arvien ietekmīgāka, un arvien vairāk sieviešu cenšas izaicināt sevi un iedvesmot citas pieņemt sevi tieši tādas, kādas viņas ir neatkarīgi no formas, izmēra, ādas krāsas un citām izskata iezīmēm. Kustība ir palīdzējusi sievietēm uzveikt tādas skaistuma standartu veicinātas problēmas, kā anoreksija. Tāpat tā ir ļāvusi iemīlēt sevi, sākt dzīvot veselīgāk un atbrīvoties no liekā svara.

Viena no cilvēku iedvesmotājām Megana Kraba, kas nekautrējas publicēt savus attēlus "Instagram" uzsver, ka, lai arī lieko svaru bieži salīdzina ar anoreksiju, viņas pieredze liecina, ka daži lieki kilogrami veselībai ir daudz mazāk kaitīgi nekā atteikšanās no ēdiena. "Apgalvojumi, ka resnu cilvēku mīlestība ir jebkādā veidā salīdzināma ar elli, ko liek izdzīvot anoreksija, ir pretīgi," viņa norāda Kraba. Viņa ir pārliecināta, ka sevis mīlēšana, neskatoties uz to, ko rāda svari, ir veselīga gan fiziski, gan emocionāli.

Tomēr ne visi šajā jautājumā viņai piekrīt. Grāmatas "Izsalkusi pēc laimes" autore un, kā viņa pati sevi dēvē, emocionālās ēšanas eksperte Samanta Skelija BBC norāda, ka cilvēkiem ar lieko svaru ir jāmācās sevi pieņemt, nevis uzreiz iemīlēt. Viņa ir pārliecināta, ka ķermeņa pozitīvisma kustība noteiktos gadījumos var iedrošināt cilvēkus necīnīties ar lieko svaru un nepievērsties veselīgam dzīvesveidam. Tāpat sievietes var justies apjukušas, jo tiek mudinātas mīlēt savu ķermeni, bet nespēj to izdarīt. Skelija norāda, ka ir jāsvin ne tikai ķermeņa pieņemšana, bet arī vēlēšanās atbrīvoties no liekā svara, lai justos labāk.

Liekais svars – veselības problēma, nevis skaistuma trūkums

Foto: Shutterstock
Cilvēka izskats skar ne tikai viņa emocionālo, bet arī fizisko labsajūtu. Liekais svars ir viens no izplatītākajiem veselības problēmu izraisītājiem, jo tas palielina cukura diabēta, sirds slimību, kā arī citu veselības problēmu risku. Šī iemesla dēļ ķermeņa pozitīvisma kustība nereti saņem pārmetumus no cilvēkiem, kuru ikdiena ir saistīta ar veselības aprūpi. Iemīlot savu ķermeni, ir ļoti būtiski neieslīgt galējībās – mīlestība neizpaužas kā nepietiekamas rūpes.

Katrs gadījums ir individuāls. Rīgas Austrumu slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas vadītājs Aleksejs Derovs iepriekš ir norādījis, ka apgalvot – visi cilvēki, kas ir kaut nedaudz apaļīgi, ir neveseli, – nevar. Tajā pašā laikā arī pieļaut liekā svara esamību nav vēlams, jo tas kaitē veselībai.

Speciālists norāda, ka cilvēku ķermeņa uzbūve var būt ļoti atšķirīga – cilvēkiem, kam ir lieli un smagi kauli, paaugstināts ķermeņa masas indekss ne vienmēr liecina par lieko svaru un aptaukošanos. Indekss var būt paaugstināts arī tiem, kam ir ļoti liela muskuļu masa. Tas pats attiecas uz ļoti tieviem cilvēkiem – ja persona ir vesela un aktīva, nav nepieciešams par katru cenu pieņemties svarā tikai, lai atbilstu kaut kādiem kritērijiem.

Psiholoģe Leslija Hainberga "Healthline" skaidro, ka ir ļoti būtiski saprast, ka mīlestība pret savu ķermeni izpaužas kā rūpes par to. Mērķis ir viens – mīlēt savu ķermeni tādu kāds, tas ir, un rūpēties par to.

Iedvesmojoši stāsti par sava ķermeņa iemīlēšanu

Foto: Shutterstock

Jau iepriekš minēts, ka ķermeņa pozitīvisms neietver tikai sava svara un auguma aprišu pieņemšanu, bet arī apziņu, ka celulīts ir normāla parādība un arī strijas nenozīmē, ka esi neglīta un nepareiza. Tas pats attiecas arī uz ādas stāvokli un citiem ar ķermeni saistītiem jautājumiem.

Lūk, daži iedvesmojoši piemēri sevis pieņemšanai, kā arī stāsti par to kā sevis iemīlēšana var izmainīt cilvēka dzīvi.

Modeles ar strijām un tumšiem roku matiņiem: interneta veikals nolemj nenotušēt 'nepilnības'

Foto: instagram.com/missguided

Šo laiku pavisam noteikti raksturo pozitīvā domāšana, kas saistīta ar ķermeni, kā arī centieni mainīt visu pārāk perfekto uz reālo, pierādot, ka skaisti ir visi.

Lasīt vairāk

Sieviete izmanto mirdzumus, lai strijas pārvērstu mākslā

Foto: Instagram.com/sarashakeel

Kolāžu veidotāja, māksliniece Sāra Šakīla ir kļuvusi pazīstama pasaulē, kombinējot dažādus attēlus, lai radītu skaistas alternatīvās realitātes, kas publicētas viņas "Instagram" kontā. Šoruden viņa izveidojusi jaunu projektu, kurā ar mirdzumu palīdzību viņa mākslā pārvērš sieviešu strijas.

Lasīt vairāk

Modeles pierāda, cik krasi iespējams mainīt fotogrāfiju ar 'fotošopu'

Foto: instagram.com/calliethorpe

Jau kādu laiku aktīvi norisinās diskusijas par skaistuma etaloniem, un sociālie tīkli kalpo par platformu viedokļu paušanai. Kultivējot pozitīvo domāšanu saistībā ar ķermeņa aprisēm, ļaudis cenšas atgādināt, ka visi cilvēki ir skaisti, neraugoties uz to, vai viņi iekļaujas jebkādos standartos.

Lasīt vairāk

Nesasniedzamie skaistuma standarti – fotogrāfs iemūžina aknes tuvplānus

Foto: instagram.com/peterdevito

Mākslinieks, kas studē fotogrāfiju, Pīters Devito, savā "Instagram" kontā ir realizējis interesantu projektu, lai parādītu, ka perfekta āda ir tāds pats bieži nesasniedzams skaistuma ideāls kā perfekts ķermenis. Vairākus gadus viņš pavadīja neskaitāmas stundas, lai apstrādātu fotogrāfijas un noslēptu savu akni un modeļu ādas nepilnības. Tad Devito saprata, ka šādai patiesības "izskaistināšanai" nav nekāda pamatojuma.

Lasīt vairāk

Sevi ir jāmīl: jauniete pierāda, ka mērķi jāsasniedz ar mīlestību, ne naidu

Foto: instagram.com/healthychick101

Laikā, kad lielā mērā visur manāmas nopucētas dāmas ar perfektām formām, jaunzēlandiete Railija Hemsone ievieš patīkamu pārmaiņu – viņa nekautrējas atzīt, ka pat tad, kad paveikts ļoti daudz un cilvēks atbrīvojies no ievērojama daudzuma lieko kilogramu, viss nav nemaz tik "perfekts". Tikai tad, kad cilvēks sevi patiesi mīl, viņš spēj veikt nopietnas pārmaiņas.

Lasīt vairāk

Pirms un pēc foto: pāris kopīgiem spēkiem atbrīvojas no gandrīz 180 kilogramiem

Foto: instagram.com/fatgirlfedup

Leksija Rīda, kura dzīvo Indianas štatā, ASV, svēra gandrīz 220 kilogramus, viņas vīrs Denijs – 127. 2016. gada pāris apņēmās sarucināt liekās kilogramu rezerves, kopīgi dedzinot nevēlamos apaļumus. Lai arī apņemšanās bija spēcīga, abi pat nenojauta, ka jau līdz šim brīdim kopā būs atbrīvojušies no aptuveni 178 kilogramiem, raksta "Independent".

Lasīt vairāk

Atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, depresijas un grēka: Megana pārvērš ķermeni un dzīvi

Foto: instagram.com/megsmotivationn

Megana Gilberte ir studente no Dalasas, Teksasas. Viņa pusaudžu gados tika apcelta sava svara dēļ, bet, pārvarējusi ne tādas vien grūtības, Megana nolēma mainīt savu dzīvi uz labo pusi. Atbrīvojoties no kaitīgajiem ieradumiem un liekajiem kilogramiem, viņa kļuva par fitnesa modeli, raksta "Independent".

Lasīt vairāk

Sociālo tīklu zvaigznes dalās ar atklātiem foto, parādot, ka par celulītu nav jākaunas

Foto: Instagram

Mīlēt sevi tādu, kāda tu esi, var būt sarežģīti, apzinoties, ka neesi perfekta, un redzot, ka sievietes plakātos un žurnālu lapās var dižoties ar tvirtiem augumiem un šķietami nesaskaras ar daudzu sieviešu biedu celulītu. Tomēr "Health" ir novērojis, ka arvien vairāk un vairāk sieviešu nekautrējas atklāti atzīt, ka celulīts skar arī viņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!