Foto: Shutterstock
Lai arī tas nav viegls uzdevums, daudzi vīrieši atzīst, ka piedalīties sava bērna dzimšanā ir bijis īpašs notikums. Ir pavisam normāli uztraukties par to, īpaši, ja tas ir pirmais bērniņš. Valsts portāls "Grutnieciba.lv" apkopojis dažus ieteikumus tēviem, kas varētu palīdzēt sagatavoties gaidāmajam procesam.
  • Ja vien ir iespēja, būtu ļoti labi kopā ar mīļoto piedalīties "grūtnieču nodarbībās". Tas noteikti varētu palīdzēt sagatavoties lielajam notikumam.
  • Atceries, ja vēlies piedalīties dzemdībās, obligāti ir jāveic plaušu rentgens, lai pilnībā izslēgtu iespēju, ka esi saslimis ar tuberkulozi, jo tā ir ļoti bīstama jaundzimušajam.
  • Ja zināt, ka mazulis nāks pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību un tu vēlies piedalīties sava bērna dzimšanā, tas ir iespējams. Ir slimnīcas, kur, ja vien nav kādi būtiski šķēršļi, pieļauj bērna tēva līdzdalību operācijā. Nebaidies, no operācijas procesa nekas nebūs redzams, jo vēderam priekšā būs speciāls aizslietnis. Visdrīzāk, partnerei būs veikta spinālā anestēzija un tu varēsi runāt ar viņu, iedrošināt vai nomierināt.
  • Lai arī, protams, ne vienmēr visu var prognozēt, pārrunā ar sava bērna mammu, kā viņai šķiet, kādu atbalstu viņa vēlētos un kādu rīcību no tevis sagaida. Ja tas ir jūsu otrais vai trešais bērniņš, pajautā viņai, kas viņai pietrūka iepriekš, bet kas likās īpaši svarīgi.
  • Ja vēlies piedalīties dzemdībās, atceries, ka arī tev ir jāsagatavo "dzemdību soma", lai nav jākrāmē tajā lietas, kad jau jāsteidzas uz dzemdību nodaļu. Sagatavo somā tīras, ērtas drēbes, čības, higiēnas priekšmetus, kādu ūdens pudeli un ko ēdamu.
  • Ja iepriekš neesi piedalījies dzemdībās, būtu ļoti pareizi, ja palasītu kādu informāciju par gaidāmo notikumu, lai esi gatavs un zinātu, ko nozīmē kontrakciju biežums un dzemdību fāzes.
  • Esi gatavs pārsteigumiem un vēlmēm, kuras varētu izteikt tava partnere. Dzemdību procesā viņa ļausies sajūtām un, iespējams, vēlēsies, lai tu dari ko tādu, kas sākotnēji varētu šķist dīvains, piemēram, palīdzēt būt kādā noteiktā pozā, kā viņai ir vieglāk vai pēkšņi sagribēt ko ēdamu u.tml.
  • Atceries, ka tev jābūt ļoti pacietīgam. Process var būt diezgan ilgs.
  • Centies būt iecietīgs un saprotošs ne tikai pret sava mazuļa mammu, bet arī pret dzemdību nodaļas personālu. Šie cilvēki zina savu darbu un ne vienmēr viņiem ir laiks atbildēt uz visiem taviem jautājumiem tieši tajā brīdī, kad to vēlies. Brīdī, kad jākoncentrējas, lieki jautājumi un komentāri tikai novērsīs uzmanību.
  • Esi gatavs, ka tev mīļotā būs jāiedrošina un šis ir tas brīdis, kad ļoti noderēs tavs stiprais plecs. Paslavē viņu, kad vien redzi tādu iespēju, mierini, ja jūti, ka viņa ir pārāk satraukta. Noderēs jebkurš labs vārds un atbalsts. Atgādini viņai dzemdību personāla norādījumus, ja tev šķiet, ka ir tāda nepieciešamība.
  • Mēģini atcerēties, ka mazais uzreiz pēc dzimšana neizskatās kā uz žurnālu vākiem – veselīgs apaļvaidzis ar baltu ādiņu un rožainiem vaigiem. Tikko dzimuši mazuļi var būt sārti, it kā sakrunkojušies un ne visai tīri.
  • Pēc dzemdībām tava partnere var būt ļoti nogurusi un varbūt viņa ļoti vēlēsies kaut ko ko uzēst. Katram gadījumam atliec ko ēdamu, kas viņai garšo un sniedz viņai iespēju atpūsties. Noteikti paslavē savu partneri par apņemšanos laist pasaulē jūsu mazuli. Pasaki viņai lielu, jo lielu paldies. Šis būtu ļoti piemērots brīdis, lai atgādinātu viņai, ka mīli viņu un jūsu jaundzimušo bērnu.
  • Kad viss būs veiksmīgi beidzies un bērna mamma nedaudz atpūtusies, tev varētu šķist dīvaini, ka jāpamet sieva uz kādu laiku dzemdību nodaļā un var jau būt, ka arī viņa to ne visai vēlēsies, bet atceries, ka uz taviem pleciem tagad gulsies liela atbildība par to, ka jāsagatavo māja bērniņa atbraukšanai, iespējams, jāspēj atbildēt uz visiem satraukto radinieku jautājumiem un jānokārto citas formalitātes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!