Foto: Shutterstock
Knupītis – viens no priekšmetiem, ar ko vecāki mēdz iepazīstināt mazuļus, kad nepieciešams kaut kas nomierinošs. Tas, vai mazulim knupīti dot, ir katra pāra vai vecāka individuāls jautājums, taču kad īsti bērnam vajadzētu ar to pirmo reizi iepazīties?

"Baby center" speciālisti skaidro, ka galvenais atskaites punkts šajā jautājumā ir bērna barošana ar krūti. Kādreiz vecākiem neieteica bērnam sākt dot knupīti, kamēr bērniņš pārtiek no mammas piena, lai mazulim neradītu problēmas un apjukumu, sajaucot to ar mammas krūšu galu.

Šobrīd šis pieņēmums savu spēku ir mazinājis, taču eksperti skaidro, ka lielāka negatīvā ietekme bērna barošanas procesā ar krūti ir nevis knupīša iejaukšanai, bet gan pudelītēm. "Baby center" vēstī, ka mēneša vecumā ir optimāli dot knupīti, taču viss ir atkarīgs no bērniņa attīstības procesa – ja mazulis labi ēd un pieņemas svarā, var sākt par knupīša lietošanu domāt arī ātrāk.

Atceries, ka, dodot mazulim knupīti, jābūt pārliecinātam, ka izsalkums nav piezadzies ap stūri. Ja ēšanas/barošanas vietā bērnam mutē būs jāliek knupītis, mazais ķipars var apjukt un apvainoties, kas nozīmēt grūtāku turpmāko barošanu. Reizēs, kad mazulis pēc ēšanas un arī citiem nomierināšanas paņēmieniem tāpat ir niķīgs, knupītis var būt visu problēmu atrisinātājs.

Foto: Shutterstock

Jāpiebilst, ka arī ne visiem bērniem knupīši iet pie sirds. Par to nevajag uztraukties, jo tādā gadījumā mazulis ir spējīgs apmierināt sava vecuma nepieciešamību ar krūts zīšanu vai pudelītes gumijas gala sūkāšanu. Starp citu, ja mazulis nepavisam nevēlas ņem knupīti, taču ir nemierīgs, pamēģini ierastos nomierināšanas rituālus, piemēram, šūpināšanu, samīļošanu, mūzikas klausīšanos, kā arī dziedāšanu. Par šūpuļdziesmu pozitīvo ietekmi uz bērna miegu un labsajūtu vari izlasīt šeit.

Bērniņa nomierināšanai ar knupīti ir gan plusi, gan mīnusi. Par vienu no vislielākajām problēmām knupīšu jautājumā tiek saukta atradināšana no tiem. Uzreiz knupi var noņemt mazliet lielākiem bērniem, kas jau apzināti spēj kontrolēt savu rīcību un sāk apzināties emocijas. Savukārt pakāpeniska atradināšana ir mazāk traumatiska pašam bērnam. Vairāk par atradināšanas paņēmieniem lasi šeit.

Arī psihologiem ir viedoklis šajā jautājumā, un varbūt tev palīdzēs "knupja atvadu sarīkošana". Kas tas ir? Apskati šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!