Foto: LETA

Kopš novembra vidus norisinājās labdarības akcija Eņģeļi pār Latviju. Svētdien tā noslēdzās ar īpašu labdarības koncertu, kura laikā tika saziedoti 177 193, 61 eiro smagi slimo bērniņu ārstēšanai.

Skatītājus priecēja skaistākās Ziemassvētku dziesmas Kārļa Lāča aranžējumā un īpašas Paula Bankovska pasaciņas par cerību un mīlestību, portālam "Delfi" pavēstīja pasākuma organizatori.

Savukārt pasakas par cerību un sirsnību koncertā lasīja sabiedrībā pazīstami cilvēki. Tāpat akcijai aicināja ziedot Latvijā iemīļoti un populāri mūziķi, tostarp Aija Andrejeva, Antra Stafecka, Māra Upmane – Holšteine, Intars Busulis, Rēzija Kalniņa un citi. Taču ar ziedotājiem koncerta tiešraides laikā sarunājās Gundega Skudriņa, Artūrs Mednis, Ineta Radēviča, Mārtiņš Pļaviņš, Ilze Dobele, Kristaps Rūķītis, Andris Freidenfelds, Māris Grigalis un citi.

Savus sargeņģeļus šogad gaidīja daudzi bērni, tostarp arī Enija, Estere un Ralfs.

Enija bija ļoti gaidīts mazulis. Par spīti nelieliem sarežģījumiem grūtniecības laikā, mazulīte piedzima sveika un vesela. Enija auga un nekas neliecināja, ka meitenītei varētu būt veselības problēmas. Vēlāk māmiņa, ar vecākās māsas un ģimenes ārstes palīdzību, pamanīja cukura diabēta simptomus. Enijai atklāja pirmā tipa cukura diabētu. Veselu diennakti Enija gulēja pieslēgta pie medicīnas iekārtām un ārstiem izdevās Enijai palīdzēt.

Šobrīd ik dienu viņai tiek aprēķināta katra apēstā kumosiņa enerģētiskā vērtība un meitenīte saņem 8 insulīna šprices dienā. Divas kājiņā un sešas tiek durtas vēderiņā. Nu jau trīsgadīgā Enija ir pieradusi pie nemitīgajiem adatas dūrieniem, taču ir nepieciešams savākt naudu insulīna pumpītim, kas ļoti atvieglotu mazulītes dzīvi. Pumpītis tiktu pievienots pie ķermeņa un pats pēc uzstādīta laika ievadītu nepieciešamo insulīna devu Enijas organismā. Enija varētu apmeklēt bērnudārzu un draudzēties ar bērniem, kas viņai tik ļoti patīk, dejot, dziedāt un sportot, nebaidoties par patērēto enerģiju. Neskatoties uz slimību, Enijai šobrīd ļoti patīk likt puzles un spēlēt ārstos.

Grūtniecības laikā Esteres mammai jau bija nelieli sarežģījumi un mazulis piedzima pirms laika. Pavisam maziņa un ar smagiem smadzeņu bojājumiem, trešās un ceturtās pakāpes asins izplūdumiem galvā. Dakteri meitenītei nedeva cerības nodzīvot pat vienu gadu. Esterei tika uzstādīta diagnoze – Bērnu cerebrālā trieka. Ģimenes spēks, mīlestība, atbalsts un mediķu profesionalitāte un rehabilitācija nesa rezultātu. Meitenīte auga un nu jau staigā, pat brauc ar velosipēdu. Viņa mācās skolā, ir ļoti komunikabla un draudzīga. Esterītei patīk palīdzēt mammai virtuvē. Esterei patīk lelles, kleitas un smaržas. Mamma smej, ka meitiņa nekad neiziet no mājas bez smaržām. Estere ir kustīga kā ūdens zāle un šobrīd, lai meitenītes attīstība neapstātos viņai vajadzīga muskuļu pagarināšanas operācija kājām un rokām Minhenē. Mamma saka, ka nespēj iedomāties savu meitiņu ratiņkrēslā, jo viņas vēlme dzīvot un straujiem soļiem virzīties uz priekšu ir apbrīnojama.

Ralfs ir jaunākais dēliņš 3 bērnu ģimenē, kas pavisam nesen no Dobeles pārcēlusies uz dzīvi Jelgavā. Iedzimtas ģenētiskas slimības dēļ Ralfam nepieciešama Bērnu paliatīvās aprūpes komandas uzmanība. Puisēnam ir 3 gadi un milzum daudz enerģijas. Viņš skrien un atklāj pasauli – Ralfiņš ir pozitīvs, dzīvespriecīgs un zinātkārs mazulis. Viņam patīk lasīt grāmatas, komunicēt ar cilvēkiem un, kā jau puisim - pētīt tehniskas lietas. Tētis smej, ka reiz Ralfs sēdēs uz moča! Lai viņam palīdzētu augt un justies Ralfam nepieciešamas regulāras speciālistu konsultācijas mājās. Tāpat Ralfam nepieciešama palīdzība, lai atbrīvotos no liekajām siekalām, kam nepieciešams pārnēsājams vakuuma atsūcējs. Lai arī puisēns braši soļo ar savām kājām, tālākus gabalus viņam grūti pieveikt, puisēns piekūst un izjūt par nelielas sāpes, taču auguma dēļ vairums parasto bērnu ratu viņam kļuvuši pārāk mazi un vajag iegādāties arī lielākus ratus Ralfa vizināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!