Foto: Shutterstock
Biedrība "Labdarības lapa Snowflake" norāda uz nekompetenci bērnu onkoloģisko slimību ārstēšanā, laika novilcināšanu smagi slimu bērnu ārstēšanā, lūdzot turpināt ziedot smagi slimām meitenēm. Savukārt Bērnu slimnīcas mediķiem ir cits skaidrojums par pacientu veselības uzlabošanas gaitu un to, vai ziedojumi tiešām nepieciešami.

Biedrība "Labdarības lapa Snowflake" ceturtdien, 28. janvārī, izplatījusi paziņojumu, norādot uz ārstu nekompetenci bērnu onkoloģisko slimību ārstēšanā, laika novilcināšanu smagi slimu bērnu ārstēšanā un lūdzot turpināt ziedot deviņus gadus vecajai Laumai, kurai diagnosticēts kaulu vēzis. Ārvalstu ārstu diagnoze esot cita, Laumas vecāki meiteni tuvākajās dienās vedīšot uz klīniku Vācijā, tādēļ lūdz sabiedrību ziedot, tā izplatītajā paziņojumā vēsta labdarības organizācija.

Turpretim Bērnu slimnīca norāda, ka ar Laumas vecākiem ir panākta vienošanās par viņas ārstēšanu tepat, bet tālākai ārstēšanai tiks gatavoti dokumenti, lai Lauma nepieciešamo palīdzību saņemtu ārvalstīs par valsts apmaksātiem līdzekļiem.

Par Laumu jau iepriekš vēstījām. Iepriekš "Labdarības lapa Snowflake" pārstāve Linda Freiberga informēja, ka meitenei ir diagnosticēts kaulu vēzis jeb Jūinga sarkoma.

"Pagājušā gada novembrī mediķi Latvijā deviņgadīgajai jelgavniecei Laumai diagnosticēja retu kaula vēža formu jeb Jūinga sarkomu, un atbilstoši diagnozei tika sākta meitenes ārstēšana. Tā kā Laumas veselības stāvoklis būtiski neuzlabojās, bērna vecāki meklēja iespējas viņu ārstēt ārpus Latvijas. Vācijas mediķi, meklējot piemērotāko Laumas ārstēšanās veidu, veica histoloģijas/citoloģijas analīzes, kuru slēdziens ir viennozīmīgs – Laumai Latvijā noteikta nepareiza diagnoze.

Atkārtotās Laumas analīzes veiktas Rēgensburgas universitātes Patoloģijas institūtā, un, kā savā slēdzienā raksta institūta direktors, profesors Matiass Everts, izmeklējumi viennozīmīgi norāda uz to, ka Laumai nav Jūinga sarkoma, bet gan konvencionālā osteosarkoma. Jāpiebilst, ka šī kaulu vēža forma pieprasa ātru pareizas ārstēšanās uzsākšanu, kas garantē labāku rezultātu, diemžēl Laumas gadījumā nepareizi noteiktās diagnozes dēļ ir zaudēti vairāk nekā divi mēneši," 28. janvārī izplatītajā paziņojumā raksta Freiberga.

Portāls Cālis.lv vērsās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, lūdzot sniegt plašāku informāciju – gan par diagnozi, gan par Laumas turpmāko ārstēšanu. Slimnīcas pārstāve Dace Preisa norāda, ka "saskaņā ar likumu, ārstniecības iestāde var komentēt pacienta diagnozi, ja tam atļauju devis pats pacients". "Šajā gadījumā mums nav apliecinājuma, ka pacientes vecāki būtu devuši akceptu bērna diagnozes apspriešanai publiski ar organizācijas "Snowflake" starpniecību. Ar vecākiem ir vienprātība par meitenītes tālāko ārstēšanos Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, un paralēli tiks gatavota S2 veidlapa, lai valsts apmaksātu tālāko ārstēšanas posmu ārzemēs, kāds arī bija sākotnējais plāns," skaidroja Preisa.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa portālam Cālis.lv pauda patiesu prieku, ka 28. janvārī bija iespēja tikties visām pusēm – Laumas vecākiem, ārstiem, fonda pārstāvjiem, lai izrunātu tālāko ārstēšanās gaitu. "Prieks, ka ir izdevies atrast labāko risinājumu. Izdevās panākt kopsaucēju ar Laumas tēti," pastāstīja Dambiņa.

Portāla Cālis.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka Lauma, kura kādu laiku atradās mājās, nekavējoties atsāks ārstēšanos Bērnu slimnīcā, bet tad, kad būs nepieciešama ķirurģiska manipulācija, dosies uz ārvalstīm, un visus izdevumus segs Latvijas valsts.

Turpretim Freiberga norāda, ka "pēdējā laikā Latvijas veselības sistēma izpelnījusies kritiku gan no pacientu, gan mediķu puses, un viena no būtiskām jomām medicīnā, kura nav pietiekami sakārtota, ir bērnu onkoloģija". "Nepareizi noteiktas diagnozes, pārāk strikta pieturēšanās pie vispārīgiem ārstēšanās plāniem, sarežģījumi komunikācijā ar pacientu vecākiem – tās ir tikai dažas no problēmām, kuras izdevies identificēt, strādājot ar mazajiem onkoloģijas pacientiem," akcentē Freiberga.

28. janvārī, kad arī notika Laumas vecāku tikšanās ar ārstiem, organizācija ziņo: "Līdz šim brīdim, pateicoties sabiedrības aktivitātei, izdevies savākt 45 100 eiro no operācijai Vācijā nepieciešamajiem teju 100 000 eiro.

Aizdomas par to, ka Latvijā varētu būt nepareizi veikta ārstēšana, Vācijas mediķiem ir par vēl vienu bērnu – onkoloģijas pacientu – Sofiju, kurai diagnosticēts nieru audzējs. Aptuveni divu gadu laikā astoņus gadus vecā Sofija pārcietusi 55 ķīmijas terapijas, viņai izoperēta viena niere, taču uzlabojumi nav sagaidīti. Tieši pretēji, kad pusgadu pēc operācijas un ķīmijas terapijas Sofijai ārsti veica plaušu tomogrāfiju, atklājās, ka šajos orgānos ir metastāzes. Atkal sekoja ārstēšana ar ķīmijas terapiju, pērnā gada nogalē tika runāts par operāciju, bet nesen Latvijas mediķi no tās atteicās. Ķelnes universitātes klīnikas ārsti Vācijā ir gatavi izstrādāt Sofijas ārstēšanās plānu, taču pirms tam, ņemot vērā kolēģu pieredzi ar Latvijā noteiktajām nepareizām diagnozēm, viņiem nepieciešams veikt Sofijai pilnu diagnostiku, pirms kuras tiek prasīts 40 000 eiro liels depozīts.

Valsts līdz šim nav izrādījusi pretimnākšanu šīs diagnostikas apmaksāšanai, uzstājot, ka to var veikt tepat uz vietas, tādēļ meitenes vecāki kopā ar "Labdarības lapu Snowflake" sākuši vākt līdzekļus šī rēķina apmaksai. Šobrīd savākti nepilni 17 000 eiro, tātad tikai diennakts atlikusi, lai savāktu trūkstošos 23 000 eiro, jo vairāk laika gaidīt nav - svētdien Sofijai jāizlido uz Vāciju."

Arī par Sofijas ārstēšanu portālam Cālis.lv ir informācija, ka jau drīzumā notiks Latvijas ārstu konsultācijas ar ārzemju kolēģiem, kuri tieši specializējušies šajā nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!