Foto: Shutterstock
Vietnē ''Manabalss.lv'' ir jauna iniciatīva atbalstam cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Proti, tiem bērniem un pieaugušajiem, kuriem ir ievietoti kaula vadīšanas dzirdes iekārtas un kohleārie dzirdes implanti, ir nepieciešams kompensēt procesora daļas remontu, savienojuma kabeli, kā arī dzirdes aparātu remontu arī pēc garantijas, lai bērni un pieaugušie varētu bez aizķeršanās, bez jebkādiem šķēršļiem turpināt dzirdēt, iekļauties sabiedrībā un izglītības sistēmā.

"Esmu pusotrgadnieces Elzas mamma. Elza piedzima nedzirdīga, tomēr, pateicoties kohleārajiem implantiem, jau pusgadu dzird un nu jau māk teikt arī "mamma", "tētis" un citus vārdus," stāsta Ingūna Jastrezemska. "Esmu ļoti pateicīga, ka valsts apmaksā bērniem šos implantus, tomēr redzu, ka tikpat svarīgi ir, lai šiem bērniem būtu arī pieejamas bezmaksas baterijas un remonti. Tad, ja nedarbojas kohleārais implants, bērns atkal neko nedzird un dzīvo klusumā. Tieši tik vienkārši. Daudzām ģimenēm šīs ir būtiskas izmaksas, jo papildus ir jāapmaksā audiologopēdu vizītes utt.

Tāpēc ir sākta parakstu vākšana ''Manabalss.lv'', lai vismaz parūpētos par to, ka bērnu implanti var darboties – tiem tiek nodrošinātas baterijas un remonts.

Bērnu ar kohleārajiem implantiem Latvijā ir ap diviem simtiem, tāpēc viņiem pašiem savākt nepieciešamos 10 000 parastus ir teju neiespējami, tāpēc lūdzam rast iespēju popularizēt šo iniciatīvu, lai arī citi cilvēki sadzird un palīdz, sniedzot savu parakstu!" rosina mamma.

Iniciatīvā rakstīts: "Vēlamies panākt, lai sevišķi visiem bērniem, tomēr vēlams arī pieaugušajiem ar paliekošiem dzirdes traucējumiem dažādās to smaguma pakāpēs valsts kompensējamo zāļu sarakstā tiek iekļauti dzirdes aparāti, kohleāro dzirdes implantu baterijas un ierīces (akumulatori) bateriju uzlādēšanai. Aicinām dzirdes aparātus, kohleāro dzirdes implantu baterijas, bateriju uzlādēšanas ierīces un savienojama kabeļus, kurus izmanto gan bērni, gan pieaugušie, kuriem ir dzirdes traucējumi, iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā. Kā arī lai tiem cilvēkiem, kuriem ir ievietoti kaula vadīšanas dzirdes iekārtas un kohleārie dzirdes implanti, procesora daļas remontu un dzirdes aparātu remontu veic bez maksas arī pēc to noteiktā garantijas termiņa laika.

Sabiedrības ieguvums būs tāds, ka šie bērni līdzvērtīgi citiem bērniem spēs vienlīdzīgi izglītoties, iegūt zināšanas un līdz ar to nākotnē veiksmīgāk iekļauties darba tirgū, būt veiksmīgi darba ņēmēji, uzņēmēji un nodokļu maksātāji, kā arī pieaugušie varēs pilnvērtīgāk iekļauties darba tirgū."

Parakstīties var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!