Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan vasara ir laiks, kad bērni un jaunieši pamanās iegūt vairāk traumu nekā citās sezonās, vecāki nesteidzas apdrošināt savas atvases, lai pasargātu sevi no neplānotiem naudas tēriņiem medicīniskajās iestādēs.

Vasaras mēnešos, kā zināms, bērni ir daudz aktīvāki un pārsvarā laiku pavada ārpus mājas, braukājot ar velosipēdiem, skrituļslidām, dažādiem dēļiem un citiem braucamrīkiem. Lai aizpildītu savu bērnu laiku, vecāki bieži vien tos sūta uz nometnēm, kas ilgst no dažām dienām līdz pat pāris nedēļām. Latvijas likumdošana neuzliek par pienākumu apdrošināt bērnus nometņu laikā, taču "Gjensidige Latvija" eksperti vēlas vērst uzmanību, ka Latvijā ir augsti rādītāji bērnu traumatismā.

Kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dati, vasaras sezonā bērni visbiežāk iegūst kaulu lūzumus, apdegumus un saskaras ar suņu kodumiem.

Vasaras nometnes ir ļoti izplatītas, ik gadu tiek reģistrētas vairāk nekā 1000 bērnu un jauniešu nometnes, taču, esot nometnēs, bērni netiek pilnībā pasargāti no traumām, tāpēc īstenojas trīs scenāriji:

  • Vecāki paši apdrošina savas atvases uz nometnes laiku vai visu vasaras periodu;
  • Dažas nometnes jau savās izmaksās iekļauj apdrošināšanu;
  • Vai arī trešajā gadījumā bērni netiek apdrošināti vispār un nelaimes gadījumā, vecākiem pašiem ir jāmaksā par medicīniskajiem pakalpojumiem.

"Protams, ir situācijas, kad bezmaksas pieejamā veselības aprūpe nodrošina bērnam nepieciešamo aprūpi bez papildu izmaksām. Taču diemžēl ir situācijas, kad bērns ir guvis sarežģītu vai nopietnu traumu, kas pieprasa specializētas procedūras vai rehabilitāciju," stāsta "Gjensidige Latvija" Personu apdrošināšanas nodaļas vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

Neraugoties uz to, kur un kā bērns pavada savu vasaras brīvlaiku, jāatceras, ka tikai un vienīgi vecāki nes atbildību par saviem bērniem un ir ieteicams padomāt par savas ģimenes veselību un labsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!