Foto: LNVM

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aicina mazos vēstures interesentus kopā ar vecākiem apmeklēt cikla "Muzejs ģimenei" nodarbību "Ko ēda senāk?". Tā notiks sestdien, 11. martā pulksten 12, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Bērni un pieaugušie muzejpedagoģes Santas Cerbules vadībā iepazīs 19. gadsimta latviešu zemnieku dzīvesveidu. No šodienas to šķir vien nedaudz vairāk par 100 gadiem, taču – cik daudz kas ir mainījies!

Vislielākā uzmanība nodarbībā tiks pievērsta ēdienam un tā gatavotājam. Ko mūsu priekšteči ēda laikmetā, kurā nebija pārtikas lielveikalu? Kādi darbi zemniekam bija jādara, lai iegūtu pārtiku? Ko laucinieki pirka tirgū un pilsētu veikalos un ko audzēja paši? Kad Latvijas teritorijā sāka audzēt kartupeļus, gurķus, salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija "gardēdiens"? No kāda vecuma pusdienu maltītes laikā drīkstēja stāvēt pie pieaugušo galda? Un kāpēc mazi bērni pie galda nesēdēja kopā ar pieaugušajiem?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniegs dalība nodarbībā, kurā tiks arī pētīti seni galda un virtuves piederumi no muzeja krājumiem. Tāpat tiks minētas ēdienu mīklas, varēs iemācīties kādu tautasdziesmu par ēšanu un uzzināt interesantas senu ēdienu receptes, stāsta muzeja preses sekretāre Rudīte Menģelsone.

Foto: LNVM

Kā vienmēr, būs iespēja arī aizpildīt nodarbības tematam atbilstošas uzdevumu lapas, kuras muzeja apmeklētāji varēs ņemt līdzi piemiņai par muzeja apmeklējumu.

Iepriekš pieteikties uz nodarbību nav nepieciešams. Tās aptuvenais ilgums – 1,5-2 stundas. Par ģimeni šo nodarbību kontekstā muzejs uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi). Maksa par līdzdalību cikla "Muzejs ģimenei" pasākumā ir četri eiro, neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita.

Titulbilē redzams: Karošu glabāšana lauku saulē. Cēsu apriņķa Raunas pagasts. Fotografējis M. Pluka 1928. gadā.

Fotogrāfijā tekstā: Maizes cepšanas piederumi - abra, lize, cepļa slota, kruķis, bļodiņa. Tukuma apriņķa Engures pagasta Ķesterciema "Galviņi". Zīmējusi V. Zosts 1930. gada 4. jūlijā. No grāmatas "Latviešu tradicionālie ēdieni. Ko un kā ēda senāk". Fotogrāfijas ir LNVM īpašums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!