Foto: Publicitātes attēli

30. septembris Latvijas Radio 3 (LR3) vilnī būs īpašs – "Klasika" šo dienu pasludina par bērnu un jauniešu dienu, kurā mazajiem radio klausītājiem būs iespēja ne tikai ēterā dzirdēt savus laikabiedrus, bet arī pašiem iejusties diktora lomā un dzirdēt savu balsi radio, ziņo LR3 pārstāves Ieviņa Ancena un Indra Zomerovska.

Bērnu un jauniešu dienas ieskaņās jau pulksten 9.08 kopā ar Raiti Zapacki "Klasikas" studijā pie mikrofona debitēs divpadsmitgadīgā Undīne Svara, kura piedalīsies raidījuma vadīšanā.

Vēlāk, pulksten 12.30, "Klasikā" gaidāms pirmatskaņojums – Jāņa Šipkēvica (Shipsea) un Marta Pujāta oposumam "Zenīts" studijas ieraksts. Pēc ieraksta atskaņošanas varēs dzirdēt interviju ar Shipsea un jaunajiem solistiem – Eremijs Sējāns un Eduards Jansons. Tāpat ēterā varēs dzirdēt arī Shipsea bijušo soloskolotāju Dainu Libaueri, kā arī skolotāju Valdu Dzeni, kura puišiem palīdzējusi gatavoties "Zenītam".

Dienas centrālais notikums būs tiešraides koncerts, kas Latvijas Radio I studijā sāksies pulksten 15. Šim koncertam dalībnieki gatavojušies jau sen: maijā precizēti dalībnieki, un visu vasaru bērni mēģinājuši savus priekšnesumus. "Mums bija svarīgi parādīt pēc iespējas lielāku un plašāku jauno talantu spektru, tāpēc talantīgo bērnu meklējumos iegriezāmies ne tikai Dārziņskolā, bet arī Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Mediņskolā, aizbraucām līdz Bolderājai, Ādažiem un Babītei. Tāda instrumentu bagātība mūsu koncertstudijā vēl nebūs bijusi! Marimba un arfa, fagots un oboja, mežrags. Studijā vajadzēs iedabūt pat 10 kokles," vēsta Dūdiņa-Kurmiņa.

Koncertā kopumā piedalīsies 24 bērni un jaunieši, un it visi ir dažādu konkursu laureāti. Koncertu vadīs Daumants Kalniņš. "Gribējām, lai jaunieši rod iespēju ne tikai uzstāties publikas priekšā, kas ar "Klasikas" tiešraides starpniecību būs īpaši plaša, bet arī satiktos ar vairākām zvaigznēm. Daumants pats uz skatuves kāpis jau kopš agras bērnības – viņš ir gan obojists, gan dziedātājs, turklāt labprāt vada bērniem domātus pasākumus. Bet koncerta īpašā viešņa būs visā pasaulē pazīstamā latviešu vijolniece Kristīne Balanas," teic bērnu un jauniešu dienas producente.

Visbeidzot, pulksten 18.30 programmā skanēs īpaša "Promenādes" pārraide. "Ja vēlies iejusties diktora lomā un dzirdēt savu balsi "Klasikas" ēterā, nāc ciemos uz Radio māju jau plkst. 13.30," aicina Dūdiņa-Kurmiņa, uzsverot, ka tiks gaidīti bērni no septiņu līdz divpadsmit gadu vecumam. Interesentiem pirms tam lūgums pieteikties pa tālruni 67206647.

Ar mazajiem diktoriem strādās jaunie aktieri Marija Linarte un Jānis Kronis, kuri arī ikdienā darbojas ar bērniem. "Viņu vadībā mazie varēs pārtapt par mūsu jaunākajiem kolēģiem, jo pārraide "Promenāde", kas skanēs pulksten 18.30, būs viņu debijas brīdis. Lielākie bērni varēs ierunāt koncerta pieteikumus, bet mazākie – veidot īpašos signālus, ko saucam par džingliem. Tā būs reta iespēja to visu izmēģināt, jo ikdienā iekļūt Radiomājā nav nemaz tik vienkārši," uzsver bērnu un jauniešu dienas producente.

Arī mūzika, kas skanēs "Promenādē", būs zīmīga. Ne jau velti pārraides apakšvirsraksts ir "Komponistu jaunības dienu grēciņi" – šeit skanēs populāru komponistu miniatūras, kas tapušas vēl tad, kad to autori vēl bijuši gados ļoti, ļoti jauni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!