Foto: Shutterstock

11. aprīlī no pulksten 13 līdz 16 Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks "Latvijas vecāku forums 2016", kurā tiks runāts par atbalstu bērnu un pusaudžu psiholoģiskajai veselībai un aktualitātēm Latvijā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, aptuveni ceturtā daļa cilvēku dzīves laikā piedzīvo psihiskās veselības traucējumus. Visbiežāk traucējumi sākas pusaudžu un agrīnā pieaugušo vecumā, un to cēlonis ir bioloģisko un vides fakoru mijiedarbība, portālam Cālis.lv norāda pasākuma organizatori.

Sociālā vide – ģimene un skola – bērna un pusaudža psihiskajai veselībai var būt gan kā aizsargājošs, gan kā riska faktors. Ja psiholoģiskās grūtības un traucējumus pamana laikus un tiek sniegta palīdzība, palielinās arī izredzes tikt ar tiem galā, taču pētījumi rāda, ka palīdzību cilvēki vidēji sāk saņemt tikai piecus sešus gadus pēc traucējumu sākuma, kad problēmas jau ir samilzušas, turklāt bērni stresam un traumatiskiem notikumiem pakļauti tikpat lielā mērā kā pieaugušie, taču bērnu iespējas mainīt situāciju ir ierobežotas.

"Lielākā daļa vecāku zina, kas jādara, kad bērns ir saaukstējies, spēj atpazīt, kad var iztikt ar zāļu tējām, medu un dzērvenēm un kad jāvēršas pie speciālista. Tomēr daudz mazāk mēs zinām par bērnu psiholoģisko veselību. Uzvedības traucējumi, trauksme, bailīgums, saskarsmes grūtības, dusmu lēkmes – šāda bērnu uzvedība var būt mulsinoša vecākiem un pedagogiem, un tad nereti labākais risinājums šķiet bērna sabāršana, lai tak beidzot liekas mierā!

Diemžēl visbiežāk bērna uzvedība tikai pasliktinās. Kā saprast, kad bērnam nepieciešama speciālista palīdzība? Kāpēc ir tāda atšķirība rūpēs par fizisko un psiholoģisko veselību? Ar psihisko veselību joprojām saistās daudz aizspriedumu – citi var padomāt, ka es esmu "traks" vai slikts vecāks, varbūt ar mani tiešām kaut kas nav kārtībā... Diemžēl šāds attieksmes dēļ psiholoģiskas grūtības tiek risinātas novēloti – līdzīgi kā ignorēt paaugstinātu temperatūru, līdz sācies plaušu karsonis," pauž foruma rīkotāja, psiholoģijas zinātņu doktora grāda kandidāte Kristīne Dūdiņa.

"Latvijas vecāku forumā 2016" kopā ar ekspertiem plānots informēt vecākus un rast atbildes uz jautājumiem:

Kāda ir Latvijas bērnu un pusaudžu psiholoģiskā veselība? Kā atbalstīt bērnu un pusaudžu veselīgu psiholoģisku attīstību, lai pasargātu no iespējamiem riskiem un laikus sniegtu atbalstu? Kā efektīvāk sadarboties bērna dzīvē iesaistītajiem pieaugušajiem? Kādi resursi pieejami Latvijā, lai atbalstītu bērnu psiholoģisko veselību un labklājību, un kas būtu pilnveidojams?

Pasākumā piedalīsies Slimību profilakses un kontroles centra Psihiskās veselības veicināšanas nodaļas vadītājs Toms Pulmanis, ģimenes psihoterapeite, psiholoģijas zinātņu doktore Laura Pirsko, psiholoģijas zinātņu doktore Ilze Damberga, ģimenes terapeits, psiholoģijas zinātņu doktors Gatis Bušs, ārste, stresa vadības konsultane Inese Millere, Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas krīzes tālruņa speciāliste, psiholoģe Agita Alksne, biedrības "Papardes zieds" pārstāve Iveta Ķelle, sistēmiskā terapeite, mediatore Lelde Kāpiņa un citi speciālisti. Darba grupās būs iespēja uzzināt par emociju regulāciju, konfliktu risināšanas prasmēm, sarunām ar bērnu par "jūtīgajām" tēmām, skolas un vecāku sadarbību, kā arī par atbalstu dažādajām Latvijas ģimenēm, tostarp viena vecāka un jauktām ģimenēm.

Dalība forumā ir bez maksas, pieteikšanās: Berniemdraudzigs.lv. Forumu rīko "Bērnu Labklājības centrs" sadarbībā ar biedrību "Latvijas vecāku forums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!