Foto: Publicitātes attēli
Izdevniecība "Pētergailis" ir laidusi klajā somu rakstnieču – māsu Sinikas un Tīnas Nopolu stāstu grāmatu bērniem "Salmenīte, Čībiņa un Plikpauris Pēcis".

"Salmenīte, Čībiņa un Plikpauris Pēcis" pirmskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem saprotamā un humoristiskā veidā runā par bērnu draudzību, sāncensību un salabšanu. Šajos stāstos abas māsas ir pilnīgs pretstats – vecākā māsa Salmenīte ir rātna un paklausīga, toties Čībiņa – īsta negantniece un visu delverību ierosinātāja.

Šoreiz Čībiņa sadusmojas uz Salmenīti, jo lielā māsa apgalvo, ka mazajai zīdaiņa vecumā bijis pliks pauris. Čībiņa nolemj bižainei atriebties... Nākamajā naktī Salmenīte zaudē bizes, un mazā māsa melš, ka vainīgais ir kāds grauzējs. Salmenīte par māsas meliem briesmīgi sadusmojas. Stāstā atrodas vieta gan ērmīgiem pārpratumiem un kašķiem, gan arī īstai māsu mīlestībai.

Somijā populārajā grāmatu sērijā par abām māsām Salmenīti un Čībiņu iznākušas daudzas grāmatas. Stāsti ir uzņemti arī filmā, iestudēti teātrī un operā.

Šī nebūt nav pirmā somu rakstnieču latviski tulkotā grāmata. Izdevniecība "Pētergailis" jau 2017.gadā latviski bija izdevusi stāstu "Salmenīte, Čībiņa un negantais skolasbērns". Grāmatas sižets vēsta par to, kā mazā māsa, lielākajai uzsākot skolas gaitas, jūtas vientuļa un izlemj rīkoties, lai to mainītu.

Māsas Sinika un Tīna Nopolas (Sinikka Nopola, Tiina Nopola) daudz raksta divatā. Sarunājoties un strīdoties, kopā radītas vairāk nekā 40 grāmatas.

Autores apbalvotas ar Somijas valsts Bērnu kultūras balvu, kopā ar ilustratori Sallu Savolainenu (Sall Savolainen) nominētas H.K. Andersena balvai. Grāmatas ilustratore ir saņēmusi arī prestižo Rūdolfa Koivu balvu.

Grāmatas "Salmenīte, Čībiņa un Plikpauris Pēcis" fragmentu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!