Foto: Shutterstock

Attiecības nemitīgi mainās – bieži vien uz labo, taču reizēm – arī slikto pusi. Pat vissaticīgākā un vissaskanīgākā laulība ar laiku var ielīgt neveselīgā fāzē, kas, pašiem nemanot, no iekšpuses gandē attiecības. Ja trauksmes signāli tiek laicīgi pamanīti un atpazīti, iespējams ņemt grožus savās rokās, tādējādi atgriežot ģimenes dzīvi uz "ilgi un laimīgi" ceļa.

  • Kas ir neveselīgas attiecības un kādas pazīmes liecina, ka saplēsto vāzi vairs kopā nesalīmēsi jeb pienācis laiks šķirties, lūko šajā rakstā.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc laulība nonāk šajā fāzē, saistīta ar partneru atbildi iekšējiem un ārējiem stimuliem. Kā raksta "Bustle", situācijas vizualizēšanai der salīdzinājums ar tējas maisiņu, kas iemests karstā ūdenī – tikai tad cilvēks ir spējīgs pilnībā izprast partnera vajadzības un personības šķautnes.

Kad cilvēki mēģina pielāgoties lielām pārmaiņām, jaunais dzīvesveids nereti tiek uzņemts neveselīgos veidos. Nereti tās raisa stresu, kā rezultātā partneris var kļūt svešāks, vieglāk nokaitināms. Taču stress un lielas pārmaiņas ir tikai daži no iemesliem, kā laimīgas attiecības, kurās partneri spēj veiksmīgi sadalīt pat vismazākos ikdienas pienākumus, izrunāt sasāpējušos jautājumus, piedot, atvēlēt laiku kvalitatīvai laika pavadīšanai kopā un atsevišķi, kā arī ieturēt robežas un nespiest uz vājajām vietām, nonāk līdz neveselīgam slieksnim. Par pamatu tam var kalpot arī ikdienišķi sīkumi, kas patiesībā tik nevainīgi nemaz nav.

Joki par laulāto draugu citu klātbūtnē

Foto: Shutterstock

Humors ir ļoti individuāls jautājums – kas vienam šķitīs smieklīgi, kādam citam būs ļoti aizskaroši. Ir absolūti veselīgi mācēt par sevi pasmieties, taču visam ir robežas. Ja partneris par tavu raksturu, izskatu vai kādu situāciju ar iesaisti izsaka jokus, kas balansē uz nepieklājības vai piedauzīguma robežas, tas uzskatāms par vienu no trauksmes signāliem. Jo īpaši, ja šķietamie joki nepaliek tikai jūsu starpā, bet tiek izstāstīti draugiem un paziņām.

Šādu rīcību iespējams traktēt kā emocionālo vardarbību. Lai gan šis vardarbības veids uz upura miesas neatstāj zilumus vai citas fiziskas pazīmes, tas nebūt nav mazāk bīstams. Lielākoties tas tiek izmantots, lai ievainotu un kontrolētu, tomēr, iespējams, tas ir arī neapzinātā veidā no patiesi nevainīga joka pāraudzis aizskarošā, nepiemērotā un nepamatotā izteikumā. Neskatoties uz to, ka vieglākais veids, kā izvairīties no tālākas drāmas, ir vienkārši pasmieties līdzi un sakost zobus, nedrīkst baidīties savu sāpi izteikt. Norādīšana uz pārkāpto robežu un sava skatu punkta izklāstīšana var partnerim palīdzēt saprast savu kļūdu un vērst to par labu.

Ja laulātais draugs tomēr turpina iesāktajā garā, ļoti iespējams, viņš vienkārši beidzot parādījis savu patieso dabu. Kādas pazīmes liecina par emocionālo vardarbību, uzzini šeit.

Vienpersoniska kontrole pār finansēm

Foto: Shutterstock

Naudas jautājumi var radīt milzum daudz problēmu gan jaunlaulātajiem, gan tiem, kuriem kāzu dienu jau sen aiz muguras. Domstarpības par naudas jautājumiem var tikt atrisinātas konstruktīvā ceļā, tomēr, ja tērēšanas un uzkrāšanas paradumi ir krasi atšķirīgi, strīdu daudzums manāmi pieaug.

Taču var rasties situācijas, kad viens no partneriem uzņemas pārmērīgas rūpes par finansēm, otru tādējādi ierobežojot. Varētu šķist, ka mīļotā vēlme īpaši uzraudzīt maciņa biezumu dod labumu abiem, taču budžeta ierobežošana un atteikšanās reizi pa reizei vadības grožus nodot otra rokas, nebūt neliecina par veselīgām attiecībām.

Ir pilnībā normāli un pat ieteicams vienam no pāra būt pilnīgā lietas kursā par naudas plūsmu, taču pirms tam jāvienojas, cik lielu naudas summu katrs mēnesī drīkst iztērēt. Ja partnera aprēķini neapmierina, ieteicams neklusēt un likt galdā savu sadalījumu, kas varētu būt piemēroti abiem. Šādi izvairīsieties no strīdiem, kas pretējā gadījumā būs simtprocentīgi garantēti.

Vairāk par naudu kā galveno strīdu iemeslu attiecībās skaidrots šajā rakstā.

Domstarpību neesamība

Foto: Shutterstock

Viens no izplatītākajiem attiecību mītiem – laimīgā laulībā partneriem nav domstarpību un strīdu. Tieši šī ačgārnā pieņēmuma dēļ daudzi cenšas mēli turēt aiz zobiem arī brīžos, kad pilnībā nepiekrīt laulātajam draugam un gribētu norādīt uz nepilnībām. Kas viņus attur? Iemeslu var būt daudz, taču bieži vien galvenais pamatojums slēpjas bailēs nojaukt prātā uzcelto sapņu pili.

Svarīgi saprast, ka arī vissaderīgākie pāri mēdz apmainīties ar pretējiem viedokļiem, taču galvenā māksla slēpjas spējā domas ietērpt atbilstošos vārdos, partneri tādā veidā neaizskarot. Vislielāko piepildījumu cilvēki nerod attiecībās, kurās nav nekādu domstarpību. Viņi dzīvo attiecībās, kurās var justies brīvi un izteikt savu viedokli, nejūtoties apspiesti.

Ja ikviens mēģinājums no mīļotā "izvilkt" patiesās sajūtas beidzas ar atraidījumu, nevar izslēgt emocionālās distancēšanās iespējamību.

Pieņēmumu izdarīšana partnera vietā

Foto: Shutterstock


Neviens nav brīnumdaris, lai spētu skaidri nolasīt, kas notiek cita galvā, tomēr laulātajiem draugiem ar laiku šķiet, ka viņiem šī prasme piemīt. Nemaz nevaicājot, viņi izlemj vai izdara pieņēmumus partnera vietā, balstoties uz to, cik labi viens otru laika gaitā iepazinuši. Protams, nevar noliegt, ka attiecībās cilvēki patiesi viens otru mēdz lasīt kā atvērtas grāmatas, pieņēmumu izdarīšana viņu vietā var likt justies nesvarīgiem un ietekmēt pašapziņu.

Par neveselīgu attiecību fāzi liecina mēģinājumi "lasīt starp rindām" un meklēt apslēptas nozīmes vietās, kur to vienkārši nav. Ja augstāk minētajās rindās atpazīsti sevi, svarīgi konstatēt – kāpēc? Vai sasvēries uzticības kausiņš? Vai iemesls meklējams kādā nepatīkamā atgadījumā, pēc kura šāda rīcība pastiprinājusies? Atklāta saruna var visu vērst par labu. Ja no sirds tici, ka partneris stāsta patiesību, nemēģini likt viņam vārdus mutē vai domāt viņa vietā.

Pilnīga vainas noņemšana no sevis

Kad attiecības pietuvojušās neveselīgajai fāzei, ļoti iespējams, radusies vēlme pie itin visām pasaules problēmām vainot partneri. Ja radusies problēma ar finansēm, pie visa vainīgs ir otrs. Ja partneris nejūtas gana mīlēts, pie visa vainīga/-s esi tu. Vainas novelšana var radīt atsvešināšanos, jo, visticamāk, abi neesat gatavi viens otru uzklausīt.

Kā norāda speciālisti, galvenā "atslēga" slēpjas spējā apzināties, ka tikai tu atbildi par savām emocijām, pieņēmumiem un komunikācijas prasmēm. Ja abi spēj to pieņemt un strādāt ar sevi, iespējams attiecības novirzīt uz pareizā ceļa. Tas partnerus satuvinās – kā emocionāli, tā arī vairos intīmo tuvību un atjaunos romantisko pievilkšanos.

Rakstā izmantota informācija no "Bustle" un "Elite Daily".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!