Foto: Shutterstock
Sakot viens otram laulību zvērestu, mēs solāmies būt kopā kā slimībā, tā veselībā, kā priekos, tā bēdās, taču tas nenozīmē, ka vienmēr būsim apmierināti ar savu laulību dzīvi. Laulību terapeiti Moše Ratsons un Lorijs Veinreihs portālā "Womens Health Mag" atklāj biežākās vīriešu sūdzības par savām laulātajām partnerēm.

Laulība nav rožu dārzs, tajā ir savi kāpumi un kritumi. Ir skaidrs, ka nav ne perfektu vīriešu, ne sieviešu, gluži tāpat kā nav perfektu sievu un vīru. Kamēr sievietes skaidri apzinās, kādas ir viņu biežākās sūdzības par vīru un laulībām, lūk, par ko visbiežāk žēlojas viņu vīrieši!

Viņa mani nemitīgi "zāģē"

Šī ir viena no populārākajām precētu vīru sūdzībām. Tas, ko sieviete uzskata par vajadzīgu atgādinājumu, vīriešaprāt var tikt uztverts kā pret viņu vērsta kritika. "Sievietes bieži vien liek vīriešiem justies nenovērtētiem. Viņiem rodas sajūta, ka nekas, ko viņi dara, nav pietiekoši labi," atklāj Veinreihs. Viņš skaidro, ka mirklī, kad vīrietis izjūt šāda veida uzbrukumu, viņa pamatinstinkts liek cīnīties pretim, taču, kad tas nestrādā, atsvešināties. Ja nevēlies, lai tavā vīrā atdzīvojas šie pamatinstinkti, kas var novest pie strīdiem un nesaskaņām, centies iztikt bez liekas kritizēšanas ik uz soļa. Tā vietā, lai teiktu "Kāpēc man vienmēr ir jānes ārā miskaste? Varbūt arī tu kādreiz to varētu izdarīt?", saki ko tādu kā "Man ikdienā ir tik daudz darāmā, un es zinu, ka varbūt tas ir tikai sīkums, bet es ļoti novērtētu, ja tu varētu katru otrdienu un piektdienu iznest miskasti. Tas palīdzētu samazināt manu darāmo darbu skaitu". Un, kad esi pierunājusi vīru divreiz nedēļā iznest atkritumus, pārliecinies, ka viņš zina, ka tu novērtē viņa pūliņus.

Cilvēkiem ir svarīgi tikt novērtētiem, citādāk viņi zaudē vēlmi censties. Dažkārt varētu šķist, ka spēcīgs pamudinājums darīt lietas labāk ir atgādinājums par to, cik viss ir slikti, taču tā nebūt nav. Cilvēkiem patīk palīdzēt, un viņi to labprāt darīs, taču uzdevums ir šo lūgumu pēc palīdzības ietērpt pareizajos vārdos.

Mēs ar seksu nodarbojamies pārāk reti

Fiziskā intimitāte ir viena no svarīgākajām laulību sastāvdaļām, taču vīriešiem tā bieži vien ir svarīgāka nekā sievietēm. Ilgā laulībā intīmā dzīve pāra attiecībās vairs neieņem tik lielu lomu. Iespējams, tas ir laika vai vēlmes trūkuma dēļ, bet jūs ar seksu nodarbojaties aizvien retāk un retāk. Veinreihs uzsver, ka nav viena konkrēta modeļa, kas palīdzētu atrisināt šo situāciju, taču daudziem pāriem palīdz mērķa nostādīšana, piemēram, sekss vienreiz nedēļā. Protams, tam ir jāpiekrīt abiem partneriem. Fizisko intimitāti nekādā gadījumā nevajadzētu padarīt par nogurdinošu darbu. Ja viens partneris procesu neizbauda, arī otram tas šķitīs mazāk patīkams.

"Vīrietis jūtas emocionāli tuvāk sievietei tad, ja viņiem ir regulārs sekss, taču sievietes šajā jomā ir aktīvākas tad, ja jūtas emocionāli tuvas vīrietim," par dzimuma atšķirību uzskaties par seksu portālam "Huff Post" stāsta laulību terapeits ar 10 gadu pieredzi Raijens Kenains. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc nereti sievas un vīra vēlme pēc intīmās tuvības atšķiras.

  • Šeit vari iepazīties ar sešām biežākajām sieviešu izteiktajām sūdzībām par sliktu seksu.
Foto: Shutterstock

Viņa pārāk daudz runā

Vīrieši uzskata, ka ne tikai viņu sievas, bet sievietes kopumā dažkārt runā pārāk daudz. "Vīrieši nespēj ilgi koncentrēties un pievērst uzmanību konkrētām tēmām," stāsta Ratsons. Ne velti sievām nereti rodas sajūta, ka vīri viņās neklausās. Vīrieši savukārt sieviešu pārlieku lieko pļāpāšanu nereti uzskata par kārtējo lekciju. "Tas ir vispārinājums, taču nereti sievietes spēj domāt ātrāk nekā vīrieši," atklāj Veinreihs. Viņš skaidro, ka iemesls, kāpēc vīrs uzreiz neatbild uz tavu jautājumu vai apgalvojumu, nav tāpēc, ka viņš nevēlas atbildēt. Viņam vienkārši vajag vairāk laika, lai apdomātos.

Lai uzlabotu savstarpējo komunikāciju, Veinreihs iesaka visus jautājumus uzdot sarunas sākumā. Tāpat ieturi pauzi starp vienu komentāru un otru, tas palīdzēs tavam vīrietim daudz labāk "sagremot" dzirdēto.

Ģimenē svarīgākais ir bērns

Kad ģimenē ienāk bērns, vīra un sievas attiecības strauji mainās, piemēram, samazinās intimitātes biežums. Šajā rakstā vari lasīt, kādas vēl pārmaiņas pēc mazuļa ienākšanas ģimenē skar jaunos vecākus. Tur atradīsi arī kognitīvās psihoterapeites un piecu bērnu māmiņas Diānas Zandes ieteikumus, kā rīkoties, lai savstarpējā apmierinātība pēc bērniņa piedzimšanas nesamazinātos.

Tas, ka sieva pēkšņi visu savu uzmanību un mīlestību velta mazulim, vīram var likt justies atstumtam un aizmirstam, stāsta laulību terapeiti. Arī psiholoģe Vita Kalniņa atzīst, ka nereti vecāki pārdozē rūpēšanos par bērniem, aizmirstot sevi un viens otru. Sarunu ar psiholoģi atradīsi te.

Kaut mazulis prasa daudz tava laika un uzmanības, centies atrast kaut brīdi laika, ko veltīt arī savam vīram. Buča pirms gulēt iešanas, apskāviens vai cits uzmanības apliecinājums, palīdzēs tavam vīram atgādināt, cik tev viņš ir svarīgs. Tāpat centieties vairāk laika veltīts viens otram. Iespējams, kad bērns vēl ir pa visam mazs, jums nebūs daudz laika kopīgiem randiņiem, taču pat tad vienu reizi mēnesī jūs varat atļauties mazuli uzticēt vecmāmiņai, bet paši doties izbaudīt viens otra kompāniju. Tas uzlabos jūsu abu apmierinātību ar savām partnerattiecībām.

Viņa nemitīgi sūdzas

Vīriešiem pāru terapijās ir tendence daudz nerunāt, sarunā ar "Huff Post" atklāj klīniskais psihologs Tims Kavels. Taču, kad viņi tiek pie vārdi, vīrieši visbiežāk sūdzas par sievu nemitīgo neapmierinātību un žēlošanos. Psihologs atklāj, ka vīrieši reti kad izrāda savu neapmierinātību sūdzoties: "Vīrieši uzskata, ka sūdzēšanās padara tevi ievainojamu un parāda to, ka tu esi vājš, un viņi nevēlas tādi būt."

Arī šo, gluži kā visas augstāk minētās vīriešu sūdzības, ir iespējams labot. Iespējams, te lieti noderēs jaunā gada apņemšanās – cenšanās vairāk izcelt pozitīvo, nevis negatīvo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!