Foto: Shutterstock
29. septembrī, kad valsts pārvaldēs un citās valstiski svarīgās iestādēs būs atvērto durvju diena, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā notiks izglītojoša lekcija par atkarībām, ko aicināti apmeklēt 7.–9. klašu skolēni. Lekcijas laikā pieredzējušie slimnīcas toksikologi Viesturs Liguts un Roberts Stašinskis stāstīs par to, ka atkarība var veidoties ne tikai no alkohola un cigaretēm, bet arī jauniešu vidū iecienītajiem enerģijas dzērieniem.

Austrumu slimnīcas ārsti lekcijā stāstīs par alkohola, cigarešu, enerģijas dzērienu un dažādu narkotisku vielu ietekmi uz veselību un atkarību veidošanos. Lekcijas gaitā skolēniem tiks demonstrēti dažādi uzskates materiāli, tai skaitā video, kuros redzamas dažādu apreibinošu un atkarību radošu vielu lietošanas sekas, stāsta slimnīcas preses sekretāre Aija Lietiņa.

"Arī enerģijas dzērieni var izraisīt atkarību. Tie satur dažādas kaitīgas vielas, bet visbīstamākais šajos dzērienos ir augstais kofeīna saturs. Viena skārdene enerģijas dzēriena ir līdzvērtīga trīs līdz piecām kafijas tasītēm. Bieži vien kofeīns kā sastāvdaļa nemaz nav minēts, taču tā vietā ir guarāna, kas arī ir bagātīgs kofeīna avots," stāsta Austrumu slimnīcas anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists asociētais profesors Viesturs Liguts.

"Atkarība veidojas pakāpeniski. Ar laiku rodas sajūta, ka ar vienu skārdeni ir par maz. Lai būtu efekts, vajag jau divas. Pēc kāda laika arī ar divām ir par maz. Parādoties fiziskām atkarības pazīmēm, vajag vai nevajag, viņš to dzer. Cilvēkam ir grūtības koncentrēties, bieži vien arī atmiņas traucējumi. Sāk mocīt bezmiegs, viņš kļūst nervozs un viegli aizkaitināms. Diemžēl ir risks, ka pēc laika cilvēks sāks meklēt kaut ko, kas ir efektīvāks par enerģijas dzērieniem."

Toksikologs Roberts Stašinskis stāsta, ka viens no faktoriem, kas veicina atkarību radošu produktu lietošanu, ir reklāmas, kurās viss tiek izskaistināts. "Reklāmās pārsvarā tiek paustas puspatiesības, izceļot labo, bet slikto noklusējot. Jā, enerģijas dzēriens uz laiku dod enerģiju un palielina izturību, bet, kādas ir nevēlamās blaknes, tiek noklusēts. Ikviens ražotājs, protams, teiks, ka viņa prece ir vislabākā. Pat "zālīte" jeb marihuāna tiek slavēta, aicinot to legalizēt. Tur apakšā diemžēl ir noteiktu grupu biznesa intereses. Bet mēs lekcijā parādīsim, pie kā dažādu apreibinošu un atkarību radošu vielu lietošana noved," sola Stašinskis.

Lekcijā tiks atmaskoti daudzi mīti un puspatiesības. Skolēniem būs iespēja uzzināt, kādas ir enerģijas dzērienu, alkohola, cigarešu un dažādu narkotisku vielu ilgstošas lietošanas sekas, kāpēc bīstama kombinācija ir enerģijas dzēriens ar alkoholu, kādēļ veidojas atkarības un daudz ko citu. Jaunieši varēs uzdot toksikologiem sev interesējošos jautājumus un iesaistīties diskusijās par dažādām tēmām.

Lekcija piektdien, 29. septembrī, notiks no pulksten 11 līdz 12.30 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Tai obligāti iepriekš jāpiesakās, rakstot uz aslimnica@aslimnica.lv un norādot kontaktinformāciju.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnika ir vienīgā klīnika Latvijā, kura specializējusies akūtu toksikoloģisku un sepses pacientu ārstēšanā, sniedzot palīdzību 24 stundas diennaktī. Klīnikā ik dienas tiek stacionēti pacienti, kuri pārmērīgā daudzumā lietojuši alkoholu vai pārdozējuši narkotikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!