Foto: Shutterstock

Rīgas domes Labklājības departaments aicina vecākus oktobrī un novembrī apmeklēt lekcijas par bērnu veselīgai attīstībai nepieciešamo uzturu dažādos vecumposmos.

Veidojot bērna izpratni par veselīgas ēšanas paradumiem, kas ietekmē cilvēka veselību visa mūža garumā, primārā nozīme ir vecāku priekšzīmei un ģimenes kopējiem ēšanas paradumiem. Bieži vien vecākiem grūtības sagādā bērnu ēdienkartes dažādošana, jo bērni mēdz būt izvēlīgi, atteikties uzturā lietot veselīgus produktus, piemēram, dārzeņus un augļus, vai pārlieku daudz lietot dažādus saldumus un neveselīgus našķus.

Lekciju laikā to dalībnieki gūs izsmeļošu ieskatu par veselīgu, sabalansētu uzturu un veselīgiem ēšanas paradumiem – par piemērotākajiem un uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem, pirmajiem piebarojumiem un bērna organismam nepieciešamajām uzturvielām, kas ietekmē ne tikai fizisko, bet arī psihisko veselību, bērna vecumam atbilstošākās ēdienkartes izveidi, skolas vecuma bērnu uzturu, kā arī citiem jautājumiem, kas noderīgi būs visu vecumu bērnu vecākiem.

Lekcijās uztura speciāliste Tatjana Tepo stāstīs, kā nodrošināt pietiekami lielu olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, minerālvielu un vitamīnu daudzumu uzturā un kādi ir galvenie veselīga uztura pamatprincipi. Apmeklējot lekciju, vecāki uzzinās, kā ar uztura palīdzību kontrolēt svaru un izvairīties no dažādām slimībām, piemēram, paaugstināta asinsspiediena un cukura diabēta.

Vecākiem ir svarīgi jau no mazotnes pieradināt bērnu pie dažādiem produktiem, tos pakāpeniski ieviešot bērna ēdienkarte. Ieviest ikdienas ēdienkartē jaunus produktus, un, plānojot ne tikai bērna, bet visas ģimenes ēdienreizes, izmantot jauniegūtās zināšanas palīdzēs recepšu grāmatiņas, kuras saņems lekciju apmeklētāji. Šajās grāmatiņās ir apkopotas dažādas, bērna vecumam atbilstošas receptes visām ēdienreizēm, iekļaujot gan pamatēdienus (visdažādākos dārzeņu, gaļas un zivju ēdienus), gan desertus.

Lekcijas notiks

SIA "Rīgas veselības centrs" filiālē Ķengarags, Kaņiera ielā 13, pulksten 17.30:

11. oktobrī – par uzturu vecumā no sešiem mēnešiem līdz trīs gadiem;

25. oktobrī – par uzturu vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem;

16. novembrī – par uzturu vecumā no astoņiem līdz 12 gadiem.

Rīgas Centrālās bibliotēkas Imantas filiālbibliotēkā, Slokas ielā 161 k-1, pulksten 17.30:

12. oktobrī – par uzturu vecumā no sešiem mēnešiem līdz trīs gadiem;

19. oktobrī – par uzturu vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem;

9. novembrī – par uzturu vecumā no astoņiem līdz 12 gadiem.

Lai pieteiktos lekcijām, lūgums zvanīt pa tālruņa numuru 29438866 vai rakstīt uz uztura_skola@inbox.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!