Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais vēstures muzejā (LNVM) pavasara brīvlaikā – no 13. līdz 16. martam – katru dienu pulksten 12 Brīvības bulvārī 32, Rīgā, notiks izglītojošas nodarbības 1.–11. klašu skolēniem. Tās apmeklēt var gan individuāli, gan kopā ar draugiem vai ar ģimeni.

13. martā paredzēta nodarbība "Mājokļi". Sākumskolas skolēni muzeja pamatekspozīcijā varēs uzzināt, kādus mājokļus Latvijas teritorijā dažādos laikmetos cilvēki sev ierīkoja: kur dzīvoja un no kā savus mitekļus cēla ļaudis akmens laikmetā? Kad Latvijas teritorijā parādījās pirmās mūra celtnes? Kā izskatījās zemnieku istabā un muižas dzīvojamajā istabā? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem varēs noskaidrot nodarbībā.

14. martā notiks nodarbība "Latviešu gadskārtas: pavasari gaidot". Sākumskolas skolēni uzzinās, kādi gadskārtu ieražu godi svinami pavasarī, kad diena un nakts ir viena garuma? Kāda bija zemnieku ēdienkarte pavasarī? Atbildes varēs noskaidrot nodarbībā.

15. martā paralēli notiks divas nodarbības "Gatavošanās eksāmenam vēsturē":

"20. gadsimta vēstures atkārtošana" (nodarbība Konferenču zālē tiks balstīta uz 20. gadsimta notikumu atspoguļojumu slaidrādē);

"Gatavošanās eksāmenam – no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām" (nodarbība muzeja ekspozīcijas zālēs). Aizpildot darba lapas, skolēni atkārtos vēstures stundās gūtās zināšanas un tās sistematizēs. Nodarbība paredzēta 9. un 12. klašu skolēniem.

15. martā no pulksten 14 līdz 16 skolēni aicināti papildināt Gadsimta albumu. Muzeja Konferenču zālē būs iespēja ieskenēt līdzpaņemtās fotogrāfijas no dzimtu albumiem, papildinot topošās Latvijas muzeju kopizstādes "Latvijas gadsimts" mājaslapas "Latvijasgadsimts.lv" projektu Gadsimta albums.

16. martā notiks nodarbība "Mana Latvija". Sākumskolas skolēni, apskatot fotogrāfijas un muzeja priekšmetus, uzzinās, kā pirms 100 gadiem tapa Latvijas valsts un kādi ir tās simboli.

Patstāvīgos un neatkarīgos vēstures interesentus aicinām iepazīt muzeja ekspozīciju individuāli. No otrdienas līdz piektdienai laikā no pulksten 10 līdz 17 mazākie muzeja viesi varēs meklēt muzeja eksponātus dažādās krāsās, bet 1. klases skolēni – nostiprināt alfabēta zināšanas, uzdevumu lapās ierakstot muzejā redzamos priekšmetus ar konkrēto sākumburtu, stāsta LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja Astrīda Burbicka.

Atnākot uz muzeju brīvlaikā, skolēns ne tikai var papildināt un nostiprināt zināšanas Latvijas vēsturē, bet arī saturīgi pavadīt laiku kultūrvēsturiskā un izglītojošā vidē.

Pieteikšanās brīvlaika nodarbībām nav nepieciešama. Šīs nodarbības nav paredzētas organizētām klašu grupām. Gan brīvlaika nedēļas piedāvājums, gan citas muzeja izglītojošās nodarbības un ekskursijas pieejamas jebkurā dienā, izņemot pirmdienas, iepriekš piesakot muzeja apmeklējumu pa tālruni 67221357 un vienojoties par vēlamo laiku.

Dalība pasākumā/ ieejas maksa muzejā skolēniem 0,75 eiro. Dalība pasākumā/ieejas maksa pavadošajām personām – studentiem, pensionāriem 1,50 eiro , pieaugušajiem – trīs eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!