Foto: Shutterstock

Pavasaris ir ne tikai laiks, kad priecāties par dabas atmodu un putnu dziesmām, – šis gadalaiks vecāko klašu skolēniem ir stresa pilns eksāmenu laiks. Lai vairotu skolēnu pārliecību eksāmenos, gūtu labas idejas un vērtīgas atziņas, Latvijas Universitāte (LU) aicina vidusskolu vecāko klašu skolēnus uz pasākumu “Padomi eksāmeniem”.

9. maijā koncentrētās un interesantās lekcijās LU mācībspēki un Valsts izglītības satura centra (VISC) eksperti sniegs noderīgus padomus, piemēram, ko noteikti nepieciešams atkārtot pirms centralizēto eksāmenu kārtošanas, kam pievērst uzmanību eksāmena norises laikā un sevi pozitīvi noskaņot šim saspringtajam periodam. Padomu sniedzēji palīdzēs sagatavoties matemātikas, latviešu un angļu valodas, ķīmijas, bioloģijas, fizikas eksāmenam.

Lekcijas sniegs tādi savas jomas eksperti kā LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas docente Inta Urbanoviča (latviešu valoda), VISC vecākais eksperts, LU absolvents Jānis Vilciņš (matemātika), LU Ķīmijas fakultātes asociētais profesors Jānis Švirksts (ķīmija), LU Bioloģijas fakultātes absolvente, bioloģijas maģistre un skolotāja Jūlija Plociņa-Kagaine (bioloģija), LU Skaitliskās modelēšanas institūta pētnieks, doktorants Ģirts Zāģeris (fizika) u.c.

"Eksāmens kā pārbaudes forma ir paredzēts, lai skolēns tajā varētu demonstrēt ilgākā laika posmā iegūtās zināšanas, prasmes un spējas, tāpēc tam, protams, nevar sagatavoties vienā vai pāris dienās. Tomēr pēdējās nedēļas pirms eksāmena ir zelta vērts laiks, lai skolēns sakārtotu savu domāšanu, savas emocijas, savu pārliecību par spējām. Šajā laikā ir nepieciešams sakārtot visu iepriekš apgūto vienotā sistēmā un saprast, ko un kā vēl varētu pilnveidot," saka latviešus valodas eksāmena padomu devēja Urbanoviča.

Viņa uzsver – eksāmeni nav paredzēti, lai pazeminātu skolēna pašapziņu, bet gluži pretēji – tie nepieciešami, lai skolēns varētu saprast savu pašreizējo spēju līmeni un viņam būtu skaidrāks, kurā jomā viņš var sevi īstenot un kas būtu pilnveidojams viņa turpmākajā izaugsmē.

"Latvijas Universitātes piedāvājums – palūkoties uz eksāmena procesu "ārpus skolas sienām", ir brīnišķīga iespēja, ko skolēniem noteikti vajadzētu izmantot šajā pirmseksāmenu drudža laikā, jo mēs jau šodien esam gatavi palīdzēt tiem jauniešiem, kas rudens pusē spers pirmos soļus augstākajā izglītībā," saka LU docente. "Skola un skolotājs ir iedevis skolēnam visu, ko vien varēja iedot, un tagad universitāte dodas talkā, lai palīdzētu skolēnam sagatavoties šai finiša taisnei, ko mēs dēvējam par vidusskolas eksāmenu, jo tas vienlaikus ir arī starta taisne nākamajā izglītības posmā."

Pasākumā gaidīti gan 12., gan 11. klašu skolēni. Tas īpaši vērtīgs būs tiem, kuri plāno studēt LU, jo būs arī iespēja satikt LU fakultāšu pārstāvjus, aprunāties un uzdot sev svarīgus jautājumus par iestāšanās nosacījumiem un studiju procesu. Atslodzei starp padomu lekcijām varēs doties ekskursijā pa Dabas un Zinātņu māju, iepazīt topošos kursa biedrus un iesaistīties citās aktivitātēs.

Pasākums iecerēts 9. maijā no pulksten 9 LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, Rīgā.

Pieteikties iespējams šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!