Foto: Shutterstock

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija 26. jūnijā sākusi ziedojumu vākšanas kampaņu "Sagādā vasaras piedzīvojumus SOS ģimeņu bērniem!". Kampaņas laikā sabiedrību aicinās ziedot līdzekļus, lai radītu iespēju SOS ģimenēs augošajiem bērniem un bērniem no SOS Ģimeņu atbalsta centru aprūpētajām ģimenēm piedalīties dažādās vasaras nometnēs.

Ikviens "Rimi" un "Supernetto" pircējs var palīdzēt sagādāt vasaras priekus bērniem, ziedojot naudu kastītēs, kas izvietotas pie veikalu kasēm.

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja: "SOS ciematu ģimenes rūpējas par bērniem, kuri zaudējuši savu bioloģisko vecāku aprūpi. SOS vecāki sniedz šiem bērniem jaunas mājas, drošības sajūtu un mīlestību, daudz laika un resursus iegulda bērnu attīstības veicināšanā un pagātnē iegūtu traumu dziedēšanā. Vasarā ikvienam no SOS ģimeņu bērniem cenšamies piemeklēt vecumam un interesēm piemērotu vasaras nometni, kur atpūsties, gūt jaunus iespaidus un iemācīties jaunas prasmes."

Divdesmit sešās SOS ģimenēs savas jaunās mājas ir raduši vairāk nekā 140 bērni, kuri zaudējuši savu bioloģisko ģimeņu gādību. Lai bērni varētu vasarā piedzīvot pozitīvas emocijas, ģimenes ik gadu cenšas bērniem sagādāt iespēju apmeklēt vecumam un interesēm atbilstošu vasaras nometni. Četru, piecu dienu nometnes izmaksas vienam bērnam Latvijā ir vidēji 140-200 eiro. Tā kā SOS ģimenēs aug vairāki audžubērni, izmaksas, kas jāsedz SOS ģimenēm, ir ievērojamas, tādēļ tām nepieciešams sabiedrības atbalsts. Ziedojumus kampaņai varēs sniegt līdz pat augustam.

Lai palīdzētu izprast, kā aug bērni SOS ģimenēs, zemāk atradīsi portāla "Cālis" arhīva materiālus, kuros SOS ģimeņu vecāki stāsta par savu ikdienu.

SOS mamma Vija Grīnpauka: kalpot bērniem ir dāvana

Foto: Shutterstock

Vai zināt, kā tas ir – atvērt tumšos aizkarus saules pielietā dienā, kad spožie stari priecīgi iespraucas visos stūros, lai tos apmirdzētu? Tieši tāda ir sajūta, atverot SOS mammas Vijas Grīnpaukas mājas durvis. Gluži kā mirdzoša saule viņa burtiski apdāvina katru ienācēju ar optimismu un pozitīviem smiekliem. Rudās un lokainās matu cirtas lieliski atspoguļo Vijas dzirkstošo būtību, viņas smaidam pretī var sniegt tikai smaidu, un pēc nelielas ekskursijas pa māju viņa paziņo: "Mēs te dzīvojam sešas meitenes!"

Lasīt vairāk

Šiverīgā SOS mamma Inga: katram mākonim ir zelta maliņa

Foto: Privātais arhīvs

Inga Kurme ir darītāja – ātra un šiverīga. Pati atzīst, ka viņas sirdij tuvāka ir pilsētas dzīve – pastaigāt pa veikaliem, ielām, būt starp cilvēkiem. Dzīvojusi dažādās Latvijas vietās, taču šobrīd viņas mājas ir pie SOS ģimenes.

Lasīt vairāk

SOS mamma Tamāra Špore: sākumā bērni uzvedās kā spuraini eži

Foto: Privātā arhīva foto

Bērnu audzināšana nav no vieglākajiem uzdevumiem – daži vecāki tiek galā labāk, citi – sliktāk. Bet viena lieta, ja uzdevums jāveic ar pašas radītiem bērniem, pavisam cita – ja mazie nākuši no pavisam citas vides. Tādas, kur mīlestībai, rūpēm un drošībai daudz vietas nav ticis atvēlēts. Šis ir stāsts par Tamāru Špori, par to, kā viņa bērnus, kas sākumā ir kā spuraini eži, gluži kā ar burvju nūjiņas palīdzību, pārvērš mīļos un atsaucīgos cilvēkbērnos. Viņa ir mamma SOS ciematā.

Lasīt vairāk

Mīlēt var arī svešus bērnus. Trīs SOS mammu stāsti

Foto: Vida Press

Jā, katram bērnam ir mamma, kura dāvājusi tam dzīvību, tomēr ne visas sievietes, kuras mazuļus laidušas pasaulē, par tiem spējušas parūpēties. Un tas var notikt dažādu iemeslu dēļ. Ne mums būt soģiem un kangariem. Mātes dienu gaidot, vēlamies parādīt citādākas mammas. Tās, kuras spēj mīlēt, audzināt un rūpēties par gluži svešiem bērniem. Viņas ir mammas SOS ciematos.

Lasīt vairāk

Tētis diviem dēliem un pieciem SOS ciemata audžubērniem. Saruna ar tēti ar lielo burtu Andri Kozlovski

Foto: Privāts arhīvs

Andrim ir 57 gadi, viņš dzīvo Valmierā, SOS bērnu ciemata mājās "Lācīši". Viņš ir izaudzinājis ne tikai divus paša dēlus, bet nu jau astoņus gadus kopā ar sievu Ludmilu ir vecāki pieciem audžubērniem. Kā sarunā atzīst Andris, pirms astoņiem gadiem, kad sievai radās ideja kļūt par mammu pulciņam bērnu, viņa neticējusi, ka vīrs piekritīs, taču viņš piekritis, nešauboties un apzinoties, cik daudz spēka tas prasīs. Viņš bija tam gatavs un ir joprojām, cerot, ka vismaz daļa no dzīves pabērniem, kas gadiem mētāti kā tenisa bumbiņas, izaugs par krietniem ģimenes cilvēkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!