Foto: Shutterstock
Pagājušajā gadā Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēto jaundzimušo vidū ir 184 meitenes, bet 152 ir zēni, vienā ģimenē piedzimis dvīņu pāris. No reģistrētajiem 336 jaundzimušajiem 276 ir deklarēti Siguldas novadā.

Aizvadītā gada populārākie vārdi zēniem bija Olivers (7), Lūkass (5), Augusts (4), Renārs (4), savukārt meitenēm – Alise (7), Amēlija (7), Paula (7), Gabriela (5), Emīlija (5), bet interesentākie vārdi – Maido, Lionels, Noels, Tonijs, Nikodēms, Demians, Konors Viliams, Annabella, Aurora, Hēra, Mendija, Adelina Darija, Keilija, Raēla un Lendija, liecina pieejamā informācijas Siguldas novada pašvaldības mājaslapā.

2022. gads – pirmais pilnais gads, kas aizvadīts pēc administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas. Siguldas novadā pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, kuri sniedz informāciju līdz 2022. gada jūlijam, ir 32 911 iedzīvotāji. Pērn Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļā sagatavoti 336 dzimšanas, 261 miršanas reģistrs, saglabājot pozitīvu dabisko pieaugumu. Salīdzinot ar 2021. gadu, dzimšanas reģistrācija veikta par astoņiem procentiem vairāk, miršanas – par 14 procentiem vairāk un laulības reģistri par 30 procentiem vairāk.

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 296 laulības, no tām 196 pāri ir laulāti Siguldas Jaunās pils telpās, 35 pāri – izbraukuma ceremonijās, kas notikušas novada muižās, viesu namos un Gaujas senielejas gleznainajās vietās. Savukārt četri pāri "jā" vārdu izvēlējās teikt Mālpils pagasta nodaļas telpās un trīs pāri – Krimuldas pagastā. Siguldas novada baznīcās gredzenus mijuši 58 pāri.

Joprojām populārākais laulību noslēgšanas vecums pāriem ir 25–40 gadi. Tomēr pērn Dzimtsarakstu nodaļā salaulātas arī 25 personas pensijas vecumā, vecākais kungs bija 86 gadus vecs un kundze – 79 gadu vecumā.

Pagājušā gada maijā un augustā organizēts jaundzimušo godināšanas pasākums "Esmu dzimis Siguldas novadā", kopumā jaunajiem novadniekiem izsniedzot 250 goda medaļas. Zelta kāzu pasākumā, kas pērn notika augustā un decembrī, cildināti 12 pāri, kuri laulībā nodzīvojuši 50 gadus un bija pieteikušies dalībai pasākumā.

Dzimtsarakstu nodaļā 2022. gadā ir pieaudzis arī saņemto un izsniegto dokumentu skaits, tai skaitā elektronisko dokumentu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!