Foto: facebook.com/christina.nichter
Dažām jaunajām mammām sagādā grūtības savus mazuļus barot ar krūts pienu, bet Kristīna Nihtere no ASV, Montānas gan nevarētu sūdzēties par piena trūkumu. Viņa 10 mēnešu laikā Mātes piena bankā regulāri nodevusi savu krūts pienu, tādā veidā palīdzot pabarot desmitiem zīdaiņu. Kopumā šajā laika periodā citām jaunajām mammām Kristīna ziedojusi gandrīz 500 litrus mātes piena.

Ideja – dalīties ar krūts pienu – Kristīnai radusies pēc otrā bērna piedzimšanas. Pagājušajā gadā pasaulē nāca viņas dēliņš Džeidens. Zīdīšanas laikā sievietei bija ļoti daudz piena – daudz reižu vairāk, nekā viens mazulis spēj apēst. Jaunā māmiņa nevēlējās atbrīvoties no tik vajadzīgā resursa, un tad viņai radās doma kļūt par mātes piena donori bērniem, kuriem nav iespēja saņemt savu mammu krūts pienu, kas dzīves sākumā ir svarīgākais mazuļa organismam.

Kristīna savus donora pakalpojumus piedāvājusi vietējai slimnīcai. Viņa nopietni tam gatavojusies, pirms tam arī konsultējoties ar ekspertiem par laktāciju. Un ar sievieti sazinājās vietējās Mātes piena bankas darbinieki. Sieviete aizgāja uz tikšanos, izgāja pilnu medicīnisko apskati un uzreiz nodeva glabāšanai pirmo porciju piena.

Kad līgums ar piena banku bija parakstīts, viņa gan sākusi pārdzīvot – ko darīs, ja nu piena nepietiks nedz pašas bērniem, nedz svešajiem? Tomēr mammas nepārliecība drīz vien izgaisa. Ar katru dienu Kristīnas piena daudzums pieauga.

Sākotnēji Kristīna pienu nodeva tikai reizi nedēļā, bet jau pavisam drīz viņa to sākusi darīt daudz biežāk. Kādu dienu ārsti Kristīnai iedeva to bērnu mammu kontaktus, kuriem viņa bija palīdzējusi, nodod savu pienu. Un svešo bērnu mammas atzina, ka Kristīna ir ļoti palīdzējusi, viņas bija ļoti pateicīgas.

Kristīna, ziedojot krūts pienu, izjūtot neparastas emocijas, jo apzinās, ka kādam ir palīdzējusi grūtā situācijā. "Tas ir tik patīkami - dzirdēt pateicības vārdus no patiesi pateicīgām sievietēm," atzīst Kristīna.

Līdz šim Kristīna piena bankai nodevusi ap 480 litriem mātes piena. Šo misiju Kristīna pildīja 10 mēnešus, kas nozīmē – mēnesī svešiem mazulīšiem viņa nodevusi 48 litrus sava piena. Tiesa, patlaban Kristīna jau beidz zīdīšanu, bet viņa atzinusi, ka vienmēr šo laiku, kad palīdzējusi desmitiem mazuļu, atcerēsies ar smaidu. Par sievietes varoņdarbu viņa intervēta arī vietējā televīzijā.

Arī Latvijā ir plānots izveidot Mātes piena banku, un šim mērķim tiek vākti ziedojumi. Plašāk par to lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!