Foto: Shutterstock
Jaunajām mammām ļoti svarīgs apkārtējo atbalsts – jo īpaši to draudzeņu, kuras arī ir mammas, jo vislabāk saprot likstas un pārdzīvojumus. Taču ir cilvēki, kuri patiesi ar tevi priecājas laimes un pārdzīvo skumju brīžos, kamēr otra puse no tevis teju vai nemanāmi izsūc enerģiju, izmantojot draudzību savā labā.

Lūk, "Purewow" iepazīstina ar trim mammu-draudzeņu tipiem, ar kuriem jābūt ļoti uzmanīgai!

Ņēmējas


Iespējams, zīdaiņa un bērnudārza vecums jau ir garām, un tagad tev mājās ir brašs skolnieks, kura ikdienā laiku aizņem gan mācības, gan arī ārpusskolas nodarbības. Tajā, ka draudzene tev palūdz izņemt arī viņas bērnu no skolas vai pulciņa un aizvest mājās, ja viņai noticis kaut kas ārkārtējs, ir pilnībā normāli, taču šeit vietā teiciens – iedosi mazo pirkstiņu, paņems visu roku. Pat nepagūsi attapties, ka šis jau būs kļuvis par tavu ikdienas pienākumu, tāpēc nevar izslēgt iespējamību, ka arī citās reizēs kļūsi par vienīgo, kas kaut ko upurē.

Šajā situācijā svarīgi saprast, vai ar tevi manipulē, regulāri uzsverot, cik laba draudzene esi. Ja tu skrien kā vāvere ritenī, lai palīdzētu viņai tikt galā ar mammas pienākumiem, bet draudzene tikmēr ieplānojusi manikīru, dodas ekskursijā ārpus pilsētas vai dara jebkādas citas lietas, kas nav vitāli svarīgas un aktuālas, laiks novilkt robežas, kuras netaisies pārkāpt. Tas nenozīmē, ka draudzības saites pilnībā jāpārrauj, taču nopietna pārskatīšana ilgtermiņā nāks par labu gan tev, gan arī viņai.

Viszinātājas


Saprotams – katrai mammai viņas bērni ir labākie uz pasaules, taču par to nav jāmēģina pārliecināt citas mammas, kuras šādās rīcībās saredz lielīšanos. Vai draudzenes bērns guļ kā eņģelītis un naktī nemaz neceļas? Vai viņas bērns ātri sācis trenēties snovbordā un jau sasniedzis lieliskus rezultātus? Vai bērns runā trijās valodās, pats apgūstot un uzsūcot visu kā magnēts? Un, kad draudzene novēro, ka tavam bērnam nepadodas matemātika, uzreiz piedāvā savu privātskolotāju, kas viņas bērnus lieliski izskolojusi?

Ja kādā draudzībā iezogas, tavuprāt, pārmērīgi izskaistinātas stāsti, ir jākļūst uzmanīgākai. Ļoti iespējams, draudzene pat to nedara speciāli, bet beigu galā liek justies slikti, jo tavā dzīvē viss nav tik perfekts un sakārtots. Atceries, ka arī tad, ja bērnam neesi vēl iemācījusi, piemēram, vairākas svešvalodas, tas nenozīmē, ka esi slikta mamma. Ja izstāsti draudzenei kādu problēmu un viņa uzreiz steidz klāstīt savu pieredzi, sirds viņai ir pareizajā vietā. Taču šādu palīdzību ieteicams pieņemt vien tad, ja rodas sajūta, ka viņa patiesi grib tev palīdzēt, nevis atkal pārstāstīt savu veiksmes stāstu. Ja tomēr piepildās sliktākais variants, pieklājīgi atbildi: "Tev varētu būt taisnība," un sāpīgos jautājumus šai mammai vairs neuztici.

Problēmu klāstītājas


Cilvēka dabā ir runāt un diskutēt, taču ir mammas, kurām šķietami vienmēr gribas uzsvērt slikto. Vai arī tavu draudzeņu pulkā ir dāmas, kuras sūdzas, piemēram, par netaisnīgu dēla nelaišanu basketbola laukumā, par to, ka bērniem pusdienās pasniedza vārtītus kartupeļus – nevis biezputru un to, ka klases sapulcē viena mamma runā pārāk daudz, lai gan viņa īsti pat nesaprot lietas būtību?

Ar cilvēkiem, kas regulāri sūdzas, ir grūti, jo galvenais, ko viņi grib dzirdēt, ir apstiprinājums teiktajam. Ja draudzību tomēr vēlies turpināt kopīgi piedzīvotā un pārdzīvotā dēļ, taču vienlaicīgi nevēlies arī tikt ievilkta negatīvisma virpulī, ātrākās veids ir sākumā apstiprināt viņas sūdzību, pēc tam izteikt to, ka jūti viņai līdzi, bet pēc tam ātri novērst uzmanību ar kaut ko citu. Svarīgi saprast, ka šī tipa pārstāvjiem nav nepieciešams padoms – arī tad, ja problēmas risinājums stāv deguna galā. Viņi vienkārši grib būt sadzirdēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!