Foto: Pixabay

Par godu Starptautiskajai Māsu dienai, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 12. maijā, Bērnu slimnīca atskatās uz pēdējā gada notikumiem aprūpē. Neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, kad slimnīcu vidē māca bažas par personāla trūkumu, Bērnu slimnīcā ir aizpildītas teju 95% māsu vakances un kopumā šobrīd ik dienu mazos pacientus aprūpē 533 māsas. Māsas ir aktīvas pārmaiņu virzītājas Bērnu slimnīcā, un, pateicoties viņu aktīvai iniciatīvai, ir ieviestas dažādas inovācijas darba procesa atvieglošanai.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume stāsta: "Esam ļoti pateicīgi mūsu Bērnu slimnīcas māsām par ieguldīto darbu, iniciatīvām, attīstību, pasaules labākās pieredzes integrēšanu mūsu ikdienā, kā arī būšanu līdzās un spēku darīt šo svētīgo darbu – palīdzēt mazajiem pacientiem atgūt veselību, veicot virkni sarežģītu manipulāciju. Māsu darbs nav tikai zāļu izdale pacientiem vai pārsēja uzlikšana traumai – māsa ir cilvēks, kas savā ikdienā sastopas ar pilnu emociju spektru – smaidiem, satraukumu, līdzjūtību, arī skumjām. Māsas iesaista ārstniecības procesā arī pašus bērnus un viņa vecākus, redz pacientu vajadzības un meklē veidus, kā tās apmierināt, piemēram, uzzīmē kādu multfilmas varoni, lai vairotu drošības sajūtu un veicinātu atlabšanu. Taču māsām jāspēj būt blakus arī tad, kad mazo pacientu stāvoklis ir ļoti smags un medicīna viņiem vairs nevar palīdzēt. Arī tā diemžēl ir darba daļa''.

Bērnu slimnīcas māsas slimnīcā ir tās, kas rada pacientiem visredzamākās un jūtamākās pārmaiņas – viņas ierosina un praktiski ievieš procesu uzlabojumu, piemēram, integrējot slimnīcas darbā jaunas starptautiskas rekomendācijas. Šogad, pēc māsu ierosinājumiem, turpinām pagājušajā gadā aizsākto ''Pediatrijas skoliņu'', kas ir projekts, kura laikā māsām, arī citās slimnīcās strādājošām, un māszinības studentiem tiek rīkotas konferences dažādās jomās, piemēram, ķirurģijā, anestēzijā, intensīvajā terapijā, neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Šogad ir aizvadītas jau divas no plānotām četrām konferencēm – par pediatriju un ambulatoro aprūpi. Tāpat multidisciplinārai komandai ir izveidota programma "Cieša sadarbība ar vecākiem", kuras mērķis ir iekļaut vecākus kā partnerus viņu hospitalizētā jaundzimušā aprūpē. Lai to sasniegtu, viss personāls kopā ar vecākiem mācās novērot jaundzimušo, kas nodrošina pamatu līdzvērtīgām sarunām ar vecākiem par viņa bērniņa aprūpi.

Bērnu slimnīca ir ieviesusi īpašu mentoringa projektu māsām, kuras sāk darbu slimnīcā neatkarīgi no līdzšinējās pieredzes. Tā ļauj nodrošināt pēctecību un saņemt pieredzējušas māsas atbalstu un padomu ikdienas darbā – gan simulāciju un manipulāciju veikšanai, gan komunikācijai ar pacientu vecākiem.

Savukārt, lai veicinātu jauno speciālistu piesaisti, jau 4. kursa studiju laikā topošās māsas tiek iesaistītas Bērnu slimnīcas darbā kā medicīnas asistenti. Tas sniedz iespēju praktiski redzēt, ko nozīmē darbs ar bērniem, viņu vecākiem un cik daudzveidīga un dinamiska var būt māsas ikdiena.
Sekojot līdzi pasaules tendencēm un tehnoloģiskai attīstības, pēdējā gada laikā ir iegādātas dažādas iekārtas un sistēmas, kas būtiski atvieglo māsu darbu un vienlaikus uzlabo kopējos aprūpes un ārstniecības procesus. Piemēram, programma, kas automātiski mēra intensīvās terapijas pacientiem visus vitālos rādītājus un ziņo, kad māsām vai ārstiem ir jāsniedz jebkāda palīdzība pacientam, kā arī pārvietojamas rentgena iekārtas, kas sniedz iespēju medicīnas personālam pārbaudi veikt pacienta palātā pie viņa gultas un uzreiz redzēt digitālu rentgena attēlu.

Šobrīd Bērnu slimnīca ir uzsākusi mērķtiecīgu darbu pie jaunās Bērnu un jauniešu psihiatrijas klīnikas izveides un, lai nodrošinātu mūsdienīgus un izcilus psihiatrijas pakalpojumus, jaunā klīnika jau darbojas pie komandas veidošanas, īpaši aicinot pieteikties māsas, kuras būtu gatavas turpināt izglītoties, lai kļūtu tieši par psihiatrijas māsām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!