Foto: Shutterstock
Ar vīru plānojām trešo bērnu, bet viena vietā dabūjām četrus, tā smej 25 gadus vecā Iveta no kādas mazpilsētas Kurzemes pusē, kura pati audzina divus puikas, bet vienā dienā viņai bija jākļūst par aizbildni savām nepilngadīgajām trīs māsām un brālim, jo mātei bāriņtiesa atņēma aprūpes tiesības pār bērniem.

Bet tas vēl nav viss, māte dusmās par Ivetas rīcību nolēmusi pārdot dzimtas mājas, savus piecus bērnus pametot likteņa varā.

Iveta ir vecākā septiņu bērnu ģimenē. Sieviete atceras, ka bērnībā mātei sacījusi, ka nekad nevēlētos sev daudz bērnu. Un liktenis par šiem vārdiem Ivetai atspēlējies, jo nu 25 gadu vecumā viņa ar vīru audzina un rūpējas par sešiem dažāda vecuma bērniem.

Tikai pagājušā gada novembrī Iveta apprecējās, bet 13. decembrī viņa saņēma zvanu no kādas citas pilsētas bāriņtiesas. Ivetai paziņoja, ka viņas trīs māsas un brālis ir izņemti no ģimenes. "Man tajā pilsētā dzīvo draudzene, viņa jau bija man to situāciju aptuveni ieskicējusi."

"Bāriņtiesa uzreiz izteica priekšlikumu, vai es bērnus nevarētu paņemt pie sevis. Es, protams, zināju to grūto situāciju, tā ir milzu atbildība, bet es nevarēju māsas un brāli aizsūtīt uz bērnu namu, jo cita ceļa nebija. Viņu ir daudz, neviens cits viņus neņemtu, tāpēc bija tikai divi varianti – pie manis vai uz bērnu namu," stāsta Iveta. Janvārī viņa oficiāli tika iecelta par četru nepilngadīgu bērnu aizbildni. Nu Iveta audzina ne tikai savus četrus un piecus gados vecos dēlus, bet arī 16 gadus veco māsu, 13 gadus vecās dvīnes un deviņus gadus veco brāli.

Kas notika? Ivetas mamma jau kādu laiku bija šķīrusies ar viņas tēvu, sievietei bijis uzradies jauns draugs, un viņa vazājusies apkārt, nerūpējoties par bērniem. "Viņa vienkārši nenāca mājās, par bērniem maksātos uzturlīdzekļus iztērēja kopā ar savu jauno draugu, māsas un brālis bija pamesti novārtā," stāsta Iveta.

Iveta zina, kā ir tad, kad jau pusaudža gados jāsāk cīnīties par savu vietu dzīvē, tādēļ nespēja savējos pamest vienus. "Man jau bija tāds ģimenes modelis – 16 gados kļuvu patstāvīga. Māte mani palaida uz skolu un pateica – mācies, mēs tev palīdzēt nevarēsim. Iestājos Bulduru Dārzkopības tehnikumā, pa vidu mācībām strādāju. Man vienmēr bijis jācīnās par savu vietu, es daudz strādāju, arī tagad, ļoti daudz. Esmu pieradusi, ka pašai ar visu jātiek galā," tā Iveta.

Viss būtu gana labi, ja vien ne mātes dusmas – par to, ka Iveta viņai esot atņēmusi bērnus, māte nolēmusi pārdot dzimtas māju, kurā patlaban dzīvo Ivetas kuplā ģimene. "Tas var notikt šodien, rīt, kad mūs izliks, jo māja tiek pārdota. Jau laikus atradām labu māju, paņēmām kredītu, nopirkām to, bet kādu laiku mājā neviens nav dzīvojis un tā ir izlaupīta. Mājai nav logu, durvju, santehnikas, jāatjauno krāsnis, bet mēs patlaban nevaram vēl ņemt kredītus. Man pat prātā nebūtu ienācis, bet man māsa saka, lai pamēģinu vērsties "Ziedot.lv". Bet es tā neesmu pieradusi, nevarēju pārkāpt sev pāri, tomēr citas izejas nav, bērniem vajag pajumti, citādi, ja paliksim uz ielas, man atņems visus sešus bērnus," atzīst Iveta.

Labdarības organizācijā "Ziedot.lv" šobrīd atvērts projekts, kurā sabiedrība aicināta sniegt palīdzīgu roku Ivetas ģimenei. Viņu aplēses liecina, ka mājas atjaunošanas darbiem būtu nepieciešami ap 3000 eiro, bet, iespējams, summa būs lielāka.

"Paši strādājam ļoti daudz. Es esmu dārzkopības nodaļas vadītāja lauksaimniecības uzņēmumā, vīrs šajā pašā saimniecībā ir traktorists, taču visam nepietiek. Pašiem ir arī saimniecība, ir lopiņi. Bērnu dēļ nācās pamest mācības, bet šoruden atsākšu studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē," apņēmības pilna ir Iveta, kura nedaudz kautrējas par to, ka citiem kaut kas jālūdz. Esot nepatīkami, jau izjutusi atsevišķu cilvēku attieksmi pēc tam, kad "Ziedot.lv", pārbaudot situācijas patiesumu, vērsās Ivetas dzīvesvietas sociālajā dienestā.

Un tomēr, kā norāda Iveta, "visvairāk mums ar vīru gribas dot iespēju šiem visiem bērniem, lai viņi varētu dzīvot pilnvērtīgāk, jo pietiekami grūti ir gājis."

"Pati vēl gribētu kādu bērniņu. Tā ir, ar vīru plānojām trešo bērnu, bet uzreiz tikām pie četriem," piebilst Iveta.

Ja tev ir vēlēšanās un iespēja, palīdzi Ivetas ģimenei. Savu atbalstu var sniegt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!