Foto: Privātā arhīva foto.
Pagājušā gada novembra beigās Polijas pilsētā Katovicē Jāņa Pāvila II bērnu slimnīcā veiksmīgi tika veikta nopietna sirds operācija divgadīgajai Beatrisei, kura īsi pirms gada nogales svētkiem atgriezusies mājās.

Vecāki un mazulīte, kura ar katru dienu jūtas arvien labāk, pateicas visiem ziedotājiem, kuri neliedza palīdzību sarežģītajā situācijā.

Mazajai Beatrisei tika piedāvāts veikt sirds operāciju Latvijā, taču ārsti Polijā piedāvāja operāciju veikt pēc savādākas tehnoloģijas, solot labāku rezultātu. Vēršoties pie sabiedrības pēc palīdzības, biedrība "Labdarība lapa Snowflake" dažu dienā laikā ziedojumos Beatrises operācijai savāca 14 000 eiro, savukārt atlikušos 7 000 eiro, kas bija nepieciešami, lai apmaksātu pēcoperācijas ārstēšanos slimnīcā Polijā, izdevās savākt meitenītes vecākiem.

Kā portālam Cālis.lv stāsta biedrības "Labdarības lapa Snowflake" valdes locekle Linda Freiberga, novembra nogalē mazā Beatrise devās uz Katovici, kur viņai sirds operāciju veica docents Mareks Vites – ne tikai Polijā, bet arī aiz tās robežām pazīstams bērnu kardiologs. Viņš atzīst, ka Beatrises operācija noritējusi veiksmīgi un bez sarežģījumiem, un, lai gan atkopšanās periods pēc operācijas bija nedaudz ilgāks, nekā sākotnēji plānotais, nepieciešamās medicīniskās manipulācijas ir veiktas un visdrīzākais, ka ķirurģiska iejaukšanās sirdī nākotnē vairs nebūs nepieciešama.

"Pilnībā izdevās novērst tos traucējumus, kas bija Beatrises sirdij, turklāt izdevās neskartus saglabāt vārstuļus, kas pozitīvi ietekmēja operācijas gaitu," ārsta teikto atstāsta Freiberga.

Kā informē Beatrises vecāki, pēc atgriešanās no Polijas viņus meitiņa ar katru dienu jūtas labāk, un pateicas ikvienam, kurš nepalika vienaldzīgs un palīdzēja savākt līdzekļus operācijai. "Sirsniņa ir glābta," piebilst Beatrises mamma Adelīna.

Komentējot izteikumus par to, ka vecākiem pārmesta piederība Jehovas lieciniekiem, kā dēļ viņi meklējuši iespēju veikt meitai operāciju bez asins pārliešanas, Vites uzsvēris, ka pasaules pieredze rāda – operācijas bez asins pārliešanas norit veiksmīgāk, jo, izmantojot svešas asinis, īpaši – bērniem, palielinās dažādi infekciju riski, kā arī iespējama nesaderība.

"Pat, ja cilvēki nav Jehovas liecinieki, mēs operāciju laikā cenšamies pēc iespējas izvairīties no asins pārliešanas un saglabāt paša operējamā asinis," skaidrojis kardioķirurgs, piebilstot, ka viņš ir gatavs dalīties savā ilggadējā pieredzē arī ar kolēģiem Latvijā, kuri piedāvāja operēt Beatrisi, tikai izmantojot asins pārliešanu. Vites arī uzsver, ka šādos gadījumos operāciju nepieciešams veikt pēc iespējas ātrāk, jo tas sola labākus rezultātus mazajiem pacientiem. Viņš pats vairākkārtīgi operējis dažus mēnešus vecus mazuļus ar analogu diagnozi kā Beatrisei, un norāda uz būtisko lomu diagnozes ātrai diagnosticēšanai. Freiberga piebilda, ka sākotnēji Beatrisei Latvijā tika noteikta nepareiza diagnoze, kas neļāva laikus sākt ārstēšanu.

Kā portālam Cālis.lv iepriekš, pirms Beatrise devās uz Poliju, norādīja Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) kardioķirurgs Valts Ozoliņš, bērnu kardioķirurģijā un īpaši mazu bērnu kardioķirurģijā, lielā daļā gadījumu tiek izmantots kāds no asins preparātiem. "Iespēju robežās arī mēs esam savā praksē uzsākuši tā saucamās bezasiņu operācijas, kad cenšamies nelietot asins preparātus vai lietot tos minimālā apjomā. Tomēŗ operācijas laikā vai pēcoperācijas periodā var rasties situācijas, kad pastāv stingras indikācijas asins preparātu pārliešanai un tad, riski, kas saistīti ar nepārliešanu ir daudz nopietnāki par pašas transfūzijas riskiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!