Foto: Shutterstock
Kamēr pavasaris ar siltiem laikapstākļiem nelutina, brīvdienas var pavadīt izglītojošos pasākumos muzejos. Tā būs gan ģimenes kopā būšana, gan vēstures iepazīšana, gan arī izklaide, piedaloties dažādās radošās darbnīcās. Lūk, šajā nedēļas nogalē ir pieejams plašs pasākumu klāsts, ko piedāvā muzeji!

Raiņa un Aspazijas mājā – radošā mākslas darbnīca "Aspazija un ziedi"

Sestdien, 13. aprīlī, pulksten 11 pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni kopā ar vecākiem un vecvecākiem aicināti uz mākslas darbnīcu "Aspazija un ziedi" Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30.

Aspazijai ziedi un augi allaž ir bijuši visapkārt – senos fotoattēlos redzam Aspaziju sēdošu ziedoša dārza vidū vai dzīvoklī līdzās krāšņiem istabas augiem. Aspazijas dzejā satiekam gan zilo ilgu puķi, gan trakulīgo magoni, gan pavasara zvaniņu – sirdslūzīti. Un kur vēl krāšņie, ziedu izšuvumiem un rakstiem rotātie Aspazijas tērpi, atgādina Kaspars Zalāns, Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists.

Darbnīcā gan lielam, gan mazam būs iespēja pētīt Aspazijas fotoportretus, iepazīstot tā laika modi, salīdzināt ziedu un augu rakstus dzejnieces apģērbā un lietās – paklāja rakstā, mēbeļu rotājumos, tapešu zīmējumā un citur –, meklēt un atrast attēlos iepazītos augu motīvus Aspazijas un Raiņa dzīvokļa interjerā. Ar tekstilflomāsteriem tos kopējot un variējot, varēs izgreznot nelielu auduma maisiņu, attēlojot dzejas rindās satiktās neparastās puķes. Maisiņu varēs izmantot kā praktiski lietojamu suvenīru. Darbnīcas ilgums ir divas stundas. Vecāki un vecvecāki aicināti līdzdarboties.
Foto: Shutterstock

Līva Kaprāle ir tekstilmāksliniece, kas visvairāk savā darbībā iemīļojusi vilnas velšanu, bet labprāt eksperimentē ar daudziem citiem materiāliem, klasiskām un netradicionālām tehnikām. Darbā ar bērniem iepazīstina viņus gan ar tekstilmākslu, gan keramiku, gan dažādām jauktām tehnikām. Ciena un apbrīno savu nozari, bet neuzskata to par putniņu, kas ieslodzīts kādos rāmjos kā zelta būrītī. Ar Aspaziju Līvai nereti burtiska līdzība frizūrā vai tērpos, un pēc 2015. gada muzeju nakts Ogrē Latvijas muzeju darbinieku balsojumā gūta uzvara nominācijā "Labākais un daiļākais vizuālais pierādījums Aspazijas un Raiņa klātbūtnei muzejos Muzeju naktī".

Darbnīca "Aspazija un ziedi" ir otrā no deviņām nodarbībām ģimenēm, kas no marta līdz decembrim notiek Raiņa un Aspazijas mājā. Piecas mākslinieces – Ilze Aulmane, Ieva Baumgarte, Līva Kaprāle, Ella Mežule un Eva Vēvere –, izmantojot dažādas tēlotājmākslas veidus (grafiku, glezniecību, tekstila dizainu u.c.) un rosinot bērnus un vecākus iepazīt Aspazijas un Raiņa tekstus –, sniegs iespēju ģimenēm radoši darboties kopā, veidojot savus mākslas darbus.

Darbnīcu ciklu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Ja vēlies apmeklēt šo radošo darbnīcu, iepriekš jāpiesakās, rakstot uz e-pastu dora.pauzere@memorialiemuzeji.lv vai zvanot pa tālruni 29572469
Ieeja ģimenēm ar bērniem – trīs eiro. Šis būs Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums, un foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" – radošā nodarbība "Dadaisma kolāžu darbnīca" bērniem un vecākiem

Svētdien, 14. aprīlī, pulksten 11 bērni un viņu vecāki tiek aicināti uz radošo nodarbību "Dadaisma kolāžu darbnīca" Kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Dadaisms ˗ tas reizē ir viss, bet reizē nekas, skaidro Anete Monta Volksone, Kultūras pils "Ziemeļblāzma" projektu vadītāja.

"Dada"– nenozīmē neko, bet nekas ˗ tā ir brīvība. Dadaisms mākslā ir visdažādākā veida meklējumi un eksperimenti, lai pa daļām izjauktu pieņemtos uzskatus par pasauli un atkal tos kopā saliktu visneparastākajā un iepriekš neredzētajā veidā. Nekas nav pasargāts no dadas uzbrukuma – neviens mākslas svētums, uzskats par skaisto vai vispārzināms fakts.

Nodarbību vadīs Andrejs Lavrinovičs, grafikas mākslinieks un Latvijas zināmākās grafikas izdevniecības "Popper Publishing" redaktors. Bērni tiks aicināti dekonstruēt un dadaiskot kolāžu veidā. Viņiem būs iespēja griezt un zīmēt grāmatās, līmēt un burzīt žurnālus, kā arī pēc nodarbības apskatīt "Popper Publishing" drukāto izdevumu izstādi.

Dalība nodarbībā ir bez maksas, un darba materiāli tiks nodrošināti. Plānotais pasākuma ilgums ir aptuveni pusotra stunda. Lūgums ierasties drēbēs, kuras nav bail nosmērēt, aicina pasākuma organizatori.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" radošo darbnīcu nodarbību cikls – tematiskās lekcijas norisināsies visu 2019. gadu, reizi mēnesī. Tās vadīs dažādu nozaru profesionāļi, un ikvienam būs iespēja piedalīties sarunās par kultūras virzieniem un aktualitātēm, kā arī radoši izpausties praktiskajās nodarbībās.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā – ģimenes diena "Mode un Rīgas ļaudis – pastaigā cauri gadu simtiem"

Svētdien, 14. aprīlī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "Mode un Rīgas ļaudis – pastaigā cauri gadu simtiem".

Ģimenes dienas ekskursijā "Rīdzinieku mode gadsimtu gaitā – tērpos, aksesuāros, interjerā un dzīves stilā" pulksten 12 un 15 muzeja pedagogs, vēsturnieks Dāvis Vilcāns palīdzēs iepazīt rīdzinieku dzīvi gadsimtu skrejā, ar muzeja ekspozīcijas palīdzību, "ielūkojoties" pagājušo laiku mājokļos, garderobē un mantu lādēs. Tie, atspoguļojot dzīvesveidu, modi, tradīcijas, gaumi, stāsta stāstu par to, kā Rīgas ļaudis dzīvojuši, kā laikmeta elpa mainījusi sadzīves iespējas, dzīves stilu. Ekskursijas gaitā, "ceļojot" pa Rīgas vēstures gadsimtiem, pavērsies ieskats, kāds bija Rīgas kungu un dāmu apģērbs, apavi, frizūras, sadzīves stils un "labais tonis". Kā jaunās modes tendences ienāca rīdzinieku dzīvē dažādos laikos, kādus sabiedrības dzīves modeļus tās atspoguļoja, kā laika gaitā viss mainījās. 19. gadsimta ievērojamais rakstnieks Oskars Vailds, kuram bijis raksturīgs ekscentrisks ģērbšanās stils, ironiski secinājis: "Tikai modernam lemts kļūt vecmodīgam". Savukārt, amerikāņu dizainere Anna Sui formulējusi: "Mode – tā ir spogulis, tā ir laika atspulgs".
Foto: Publicitātes foto

Kā stāsta Ingrīda Lukašēviča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste. Radošās darbošanās vietā "Fantazē, zīmē, krāso dažādu laiku un paša izdomātās modes lietas!", kas paredzēta bērnu un vecāku mākslinieciskai kopdarbībai, varēs fiksēt muzejā gūtos iespaidus. Tā būs iespēja ekskursijā iegūtās emocijas un zināšanas izteikt krāsojot, zīmējot, radot arī savu modi.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: 2,50 eiro, pensionāriem un studentiem – 1,50 eiro, bet skolēniem – 0,50 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – brīva ieeja, programmas piedāvājums – bez atsevišķas maksas.

  • Par Lieldienu ieskandināšanu citā muzejā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!