Foto: DELFI
Tuvojoties brīvdienām, sarosījušies arī muzeji, piedāvājot ģimenēm ar lielākiem un mazākiem bērniem nesēdēt mājās, bet atpūsties radošā gaisotnē. Būt vieglprātīgiem, uzzināt pavasara saulgriežu tradīcijas un iejusties arhitekta lomā, lai izveidotu savu sapņu māju. Tik dažāds ir muzeju piedāvājums gaidāmajām brīvdienām – 12. un 13. martā.

Vieglprātības gars

Sestdien, 12. martā, pulksten 16 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) un māksliniece Baiba Sprance aicina uz radošo grafikas darbnīcu "Vieglprātības sekas", kas norisināsies izstādē "Romans Suta un Sigismunds Vidbergs. Divu meistaru radošais dialogs".

Pastāv viedoklis, ka mākslinieki mēdz būt vieglprātīgi. Reizēm sper soļus, paļaujoties uz likteni, īsti nezinot, kurp tas novedīs. Nereti šādi top izcili mākslas darbi. Mākslinieki raduši klausīt arī iedvesmai, kas var palīdzēt vairāk, nekā gudri kaldināts plāns. Muzejs kopā ar mākslinieci, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja muzejpedagoģi Baibu Spranci piedāvā riskantu iespēju izmēģināt ko līdzīgu divu autoru – Romana Sutas (1896–1944) un Sigismunda Vidberga (1890–1970) – tušas zīmējumu izstādē, kura šobrīd ir skatāma muzeja ekspozīcijā. Viss sāksies ar dažām līnijām uz balta papīra, taču tālākā notikumu attīstība nevienam nav zināma.

Gan Sigismunds Vidbergs, gan Romans Suta ir veiklas un elegantas līnijas meistari. Cilvēkam, kurš nav trenēts mākslas nodarbībās, roka nespēj uzvilkt tik nevainojami tīru līniju, pie reizes arī radot perfektu formu. Tāpēc nodarbība sākas bezatbildīgi: katrs dalībnieks uz lapas uzvelk nejaušas līnijas – brīvā plūdumā, neko nedomājot un neplānojot attēlot konkrētas lietas. Tā pastāv iespēja, ka šīs līnijas būs vieglas un nesamocītas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nākamais solis – šajā abstraktajā kompozīcijā jāierauga kādas tēmas iespēja. Lapu var aplūkot no visām pusēm, līdz rodas ideja, kā zīmējumu varētu attīstīt tālāk. Šajā stadijā iespējama visu dalībnieku kopīga situācijas apspriešana.

Vēlreiz tiek izpētīti abu mākslinieku darbi, lai saprastu, kādas metodes – papildinošu līniju, melnu kontūru vai līnijas rastra veidotus laukumus – izvēlēties, lai attīstītu un pabeigtu nejaušo kompozīciju.

Radošā darbnīca aktivizēs iztēli, pārbaudīs, kā roka klausa prāta diktētam uzdevumam, liekot pārliecināties arī par katra koncentrēšanās spējām. Uz radošo grafikas darbnīcu ar mākslinieci Baibu Spranci laipni aicināts ikviens, taču jāņem vērā, ka nodarbība piemērota dalībniekiem no sešu gadu vecuma.

Dalības maksa: divi eiro no personas. Nepieciešamos materiālus muzejs nodrošinās uz vietas. Pirms nodarbības būs iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi "Romans Suta un Sigismunds Vidbergs. Divu meistaru radošais dialogs".

Visus, kas vēlas noskaidrot, kādas sekas var būt vieglprātībai mākslā, nodarbības organizatori aicina pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ierobežots.

Gaidot pavasari

Savukārt Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) 12. martā būs izglītojoša nodarbība bērniem "Pavasara saulgriežus gaidot". Tā notiks LNVM pamatekspozīcijas un izstāžu zālēs Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Sākums pulksten 12. Pasākumu aicināti apmeklēt bērni vecumā no četriem līdz 10 gadiem kopā ar ģimenes locekļiem.

Tuvojas Lieldienas, tāpēc LNVM muzejpedagoģe Santa Cerbule nodarbībā mazajiem stāstīs par pavasara saulgriežiem un ar tiem saistītām tradīcijām, kā arī par ikgadējiem lauku darbiem, bez kuriem savulaik neiztika neviena zemnieka sētā.

No muzeja plašā krājuma atlasīti priekšmeti liecinās par latviešu dzīvesveidu senākos laikos – varēs aplūkot koka traukus, skalu turētājus, lukturus un sveču traukus, sulu tecināmās renes, piestas, pītus grozus, sētuves u.c.

Foto: Shutterstock

Mazie un lielie šī pasākuma apmeklētāji arī uzzinās, pēc kādām zīmēm dabā mūsu senči spēja noteikt gaidāmos laika apstākļus pavasarī, vasarā un rudenī. Būs jāmin mīklas un jāatbild uz dažādiem jautājumiem. Ar uzdevumu kartes palīdzību bērniem muzeja ekspozīcijā būs jāatrod Lielās dienas pārsteigumi.

Par ģimeni šo nodarbību kontekstā muzejs uzskata pirmsskolas un jaunāko klašu bērnus, kurus pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi). Latvijas Nacionālais vēstures muzejs reizi mēnesī rīko nodarbības ģimenēm ar bērniem, aicinot laiku pavadīt kultūrvēsturiskā vidē un izzinot kultūras vērtības. Maksa par līdzdalību pasākumā ir četri eiro neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita.

Pašam sava sapņu māja

Svētdien, 13. martā, pulksten 12 muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" paredzēts Bērnu rīts, kurā muzeja mazie apmeklētāji iejutīsies arhitektu lomā un veidos savas sapņu mājas. Pasakas, spēles un izzināšanas prieks, tas viss sagaida mazos muzeja viesus.

Šonedēļ muzejā tiek svinēta arhitekta Konstantīna Pēkšēna 157 gadu jubileja un tādēļ bērnu rīts veltīts sapņu mājām un namiem. Bērni paši plānos un zīmēs savas sapņu mājas, tiks lasītas pasakas par cilvēku, dzīvnieku un citu radību mājām, bet ceļojumā cauri muzejam mazie apmeklētāji tiks iepazīstināti ar māju, kurā strādāja un dzīvoja izcilais arhitekts.

Foto: DELFI

Pasākuma laikā bērniem būs iespēja pielaikot jūgendstila cepures un sajust atmosfēru kādā dzīvoja Rīgas iedzīvotāji pirms vairāk nekā simts gadiem.

Bērnu rītu vadīs režisore Ināra Čakste, viņai palīdzēs muzeja pastāvīgais iemītnieks Runcis Alberts un citi pasaku tēli. Pasākums paredzēts bērniem vecumā no trim līdz deviņiem gadiem. Ieejas biļete pasākumā – divi eiro. Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 67181061.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!