Foto: LETA
Laikapstākļi gaidāmajās brīvdienās solās būt ļoti patīkami, taču, ja nu gadījumā neizdodas izrauties dabā un brīvās dienas jāpavada pilsētā, var aizdoties ar bērniem uz kādu muzeju, turklāt ja vēl tie speciāli sagatavojuši programmu ģimenēm.

Svētdien, 28. aprīlī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "Rīdzene, Rīdziņa, Rīgas upe – kad, kāda tā bija un kur tā tecēja".

Pulksten 12 un 15 uz ekskursiju "Senā Rīdzene – upe zem ielām. Meklējam un atklājam muzejā un Vecrīgā!" aicināti bērni kopā ar pieaugušajiem. Muzeja vestibilā interesentus sagaidīs ekskursijas vadītājs – muzeja pedagogs, vēsturnieks Mārtiņš Kazainis. Ekskursija sāksies muzeja ekspozīcijā, bet turpināsies Vecrīgas ielās un laukumos, kur kādreiz līkumojusi Rīdzenes upe, stāsta muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Senākais zināmais vēstures avots, kurā pieminēta Rīgas upe, ir 13. gadsimta Livonijas Indriķa hronika. Ekskursijas laikā muzejā būs iespēja iepazīties ar Rīdzenes upes vēsturi, uzzināt kāda izskatījās senā Rīgas osta un kāpēc upe tika aizbērta, varēs apskatīt seno Rīgas kuģi un senlietas, kas atrastas arheoloģiskajos izrakumos aizbērtās Rīdzenes upes gultnē. Ekskursija turpinājumā, dodoties pastaigā pa Vecrīgu, tiks izstaigātas ielas un laukumi, kur kādreiz tecējusi senā Rīdzenes upe. Tā kā ekskursija sāksies muzejā, bet turpināsies Vecrīgā, ērti apavi būs ļoti noderīgi. Interesentiem jāieplāno laiks aptuveni divu stundu garumā.

No pulksten 11 līdz 16.30 bērni kopā ar vecākiem radošās darbošanās vietā "Rīga, Rīdzene un es – zīmē, iepazīsti kartes!" varēs trenēt roku kartogrāfijā, iezīmējot Rīdzenes upi Vecrīgas plānā, kā arī zīmēt un krāsot ēkas, kādas iedzīvotāji cēla pirms daudziem gadsimtiem Rīdzenes upes krastā.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā draudzīgo ieejas maksu: pieaugušajiem 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem 1,50 eiro, skolēniem 0,50 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bez maksas, programmas piedāvājums – bez atsevišķas maksas.

Savukārt Latvijas Dabas muzejā sestdien, 27. aprīlī, no pulksten 11 līdz 16 interesenti aicināti apmeklēt pasākumu "Gatavojies vasarai", kurā varēs sastapt dažādu dabaszinātņu speciālistus, kas pastāstīs, kā, esot dabā, pasargāt sevi un nenodarīt pāri augiem un dzīvniekiem.

"Tuvojas laiks, kad arvien biežāk būsim dabā – veiksim lauku darbus, atpūtīsimies mežos, pļavās, pie ūdeņiem, vāksim augus skaistumam un veselībai, mielosimies ar savvaļas ogām un citiem kārumiem. Lai arī Latvijā dabas radītie draudi cilvēkam ir daudz mazāki kā citās valstīs, tomēr arī mums ir vērtīgi zināt, no kā labāk uzmanīties," saka muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe.

Pasākuma apmeklētāji mācīsies atpazīt dažādu putnu olas, iepazīs zvēru mazuļus un uzzinās, kāpēc tos nedrīkst aiztikt un nest mājās. Vingrināsies dažādu savvaļas ogu atpazīšanā, kā arī uzzinās, vai Latvijā ir indīgas čūskas. Kā ierasts, dalībnieki mājās dosies ar mazu pašdarinātu rokdarbu, un ģimenes dienu sezonu paredzēts noslēgt ar pārsteiguma balvām.

Ģimenes dienas satura ziņā piemērotas ģimenēm ar bērniem vecumā no pieciem līdz 12 gadiem. Katrā ģimenes dienā dalībnieki saņem muzeja speciālistu sagatavotu uzdevumu grāmatiņu. Maksa par pasākumu – muzeja ieejas biļete + nodarbības biļete – divi eiro ģimenei. Kasē, uzrādot aizpildītu kādu no šīs sezonas ģimenes dienas grāmatiņām, jāiegādājas tikai muzeja ieejas biļetes.

Pasākuma organizatori atgādina, ka ierasties un piedalīties var jebkurā laikā no pulksten 11 līdz 16. Ģimenes dienā iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!