Foto: F64
Tuvojoties kārtējai nedēļas nogalei, vairāki muzeji Rīgā piedāvā radošas aktivitātes gan mazākiem, gan lielākiem bērniem. Piemēram, bērniem būs iespēja atvērt Rīgas gadsimtu dārgumu lādi, uzzināt, ko īsti nozīmē gulēt ziemas miegu, bet nākamās nedēļas nogalē jauniešiem būs nodarbība par fotomākslu.

Rīgas gadsimtu dārgumu lādi atverot

Svētdien, 21. februārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina bērnus un arī pieaugušos apmeklēt Ģimenes dienas "Rīgas gadsimtu dārgumu lādi atverot" aktivitātes, kas būs veltītas muzeja 243. gadskārtai. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir ne tikai senākais muzejs Baltijā, bet arī viens no vecākajiem publiski pieejamajiem muzejiem Eiropā.

1773. gada 22. februārī ar Rīgas rātes lēmumu dibinātais Himzela muzejs ir šodienas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja sākotne. Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzeļa un viņa dzimtas izveidoto dabaszinātnes, vēstures un mākslas priekšmetu privātkolekciju Rīgas rāte saņēma kā dāvinājumu Rīgai no Himzelu dzimtas. Šobrīd muzeja krājums ir bagāts ar vairāk nekā pusmiljonu vienībām, kas ir nenovērtējamu kultūrvēsturisko un māksliniecisko vērtību jeb Rīgas gadsimtu dārgumu lāde.

Ģimenes dienas programmas laikā piedāvātā ekskursija "Rīgas gadsimtu dārgumu lādi atverot - muzeja ceļš no 1773. gada februāra līdz šodienai" notiks trīs seansos, kas sāksies pulksten 11, 13 un 15. Ekskursijas gaitā gan mazie, gan lielie pasākuma apmeklētāji varēs iepazīt Rīgas vēstures līkločus saistībā ar muzeja veidošanos un attīstību, kā arī uzzināt par Rīgas vēstures dārgumiem, kas glabājas muzeja krājumā. Ekskursijas valoda pēc auditorijas sastāva un pieprasījuma - latviešu, krievu vai angļu.

Radošajā darbnīcā bērniem būs atvērta izstāde "Mazie rīdzinieki". Bērniem kopā ar vecākiem būs dažādas jaunrades iespējas – gan zīmēt un krāsot krāšņo, daudzveidīgo Rīgu un muzejā gūtos iespaidus, gan būvēt mājas kā senajā Rīgā, gan lasīt grāmatas un rotaļāties.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo Ģimenes dienas ieejas maksu: 1,42 eiro, pensionāriem un skolēniem – 0,71 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja brīva.

Kur dzīvo ziema vasaras laikā

Svētdien, 21. februārī, pulksten 12 muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" ģimenes aicinātas uz Bērnu rītu, kur mazie apmeklētāji kopā ar muzeja Runci Albertu un Dāmu lūkos izzināt, kas ir ziemas miegs un kur dzīvo ziema pa vasaru.

"Bērnu rītā" varēs klausīties skaņu plates ar seniem dzejas un mūzikas ieskaņojumiem, izspēlēt pasakas par Salnas derībām ar zaķi un Zemes gariņiem, zīmēt visskaistāko, kas redzēts un piedzīvots šoziem.

Bērnu rītu vadīs režisore Ināra Čakste, viņai palīdzēs muzeja pastāvīgais iemītnieks Runcis Alberts un citi pasaku tēli. Pasākums paredzēts bērniem vecumā no trim līdz deviņiem gadiem.

Ieejas biļete pasākumā – divi eiro. Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 67181061.

Radošā fotogrāfijas darbnīca jauniešiem Latvijas Fotogrāfijas muzejā

Latvijas Fotogrāfijas muzejs aicina jauniešus vecumā no 14 līdz 18 gadiem pieteikties radošajai darbnīcai, kurā dalībnieki varēs uzzināt par "Camera obscura" principu, kas ir visu fotokameru pamatā, un izgatavot šādu kameru paši. Darbnīca tiks organizēta 26. februārī pulksten 16. Ieejas maksa 1,42 eiro.

Šīs radošās darbnīcas laikā dalībnieki, izmantojot kartonu, pauspapīru un līmi, veidos paši savas "Camera obscura" kastes. Kā uzsver pasākuma organizatori, "Camera obscura" telpā attēls tiek projicēts uz sienas tumšā istabā, bet maza "Camera obscura" attēlu projicē uz "ekrāna" kastes iekšpusē. Fotoaparātā šis attēls tiek saglabāts uz filmas vai digitālā sensora. Pirms fotogrāfijas izgudrošanas, "Camera obscura" tika izmantota zinātnē un kā zīmēšanas/gleznošanas palīglīdzeklis. To būvēšana dalībniekiem sniegs izglītojošu ieskatu par fotogrāfijas pamatprincipiem un sekmēs idejas projektiem pēc šīs radošās darbnīcas apmeklējuma.

Radošo darbnīcu vadīs fotogrāfe Nora Vrubļevska, kura studējusi un pasniegusi fotogrāfiju Jaunanglijas Fotogrāfijas skolā (New England School of Photography) Bostonā un vadījusi fotonodarbības Masačūsetas Tehnoloģijas institūtā (Massachusetts Institute of Technology) Kembridžā, ASV.

Vietu skaits grupā ir ierobežots, tādēļ interesenti aicināti pieteikties līdz 23. februārim, nosūtot uz e-pasta adresi info@fotomuzejs.lv vārdu, uzvārdu, vecumu un kontaktinformāciju. Norises vieta: Latvijas Fotogrāfijas muzejs Rīgā, Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas).

Līdz pat 2016. gada noslēgumam Latvijas Fotogrāfijas muzejs fotogrāfes Noras Vrubļevskas vadībā piedāvās radošās darbnīcas reizi mēnesī, katru reizi citai vecuma grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!