Foto: Publicitātes attēls
Svētdien, 22. janvārī, pulksten 12 un 15 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā iecerēta ģimenes diena "Par ziemas priekiem un rūpēm Rīgā pirms gadu desmitiem un simtiem". Programmā paredzēta ekskursija "Kā rīdzinieki ziemā senāk dzīvoja", bet Kolonnu zālē – radošas darbošanās iespēja bērniem kopā ar vecākiem.

Muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle ekskursijas dalībniekus vedīs "ceļojumā" cauri gadsimtiem, stāstot gan par laikiem, kad Rīga vēl nebija dibināta, gan iepazīstinot ar muzejā rodamajām liecībām un vēstures faktiem par rīdzinieku dzīvi un sadzīvi ziemas periodā.

Kā ļaudis "pieradināja" ziemu, kādus darbus bija jāveic, kādas prasmes bija jāiegūst, lai ziema būtu ne tikai rūpju, bet arī prieka un iespēju laiks. Vienmēr ir bijusi aktuāla mājokļa apsilde, apgaismošana, ēdiena ieguve un gatavošana, silta apģērba sagāde, drošība un aizsardzība, arī – atpūta, spēles, bērnu rotaļas.

Ziema rīdzinieku dzīvē vienmēr bijusi un ir arī prieka un svētku svinēšanas laiks. Ar ziemas norisēm saistītas virkne tradīciju un ticējumu. Ziemas tumšie vakari bija arī kopā vakarēšanas, pasaku, leģendu, teiku stāstīšanas un mīklu minēšanas laiks. Vai zināt teiku par Rīgas Lielo Kristapu? Vai zināt "Kas bez baļķiem un bez dēļiem uztaisa tiltu?" un kas ir "Balts palags, kas apklāj visu zemi"?
Kolonnu zālē bērniem un vecākiem tiek piedāvāta radošas darbošanās vieta, kas paredzēta ģimeniskam kopā darīšanas priekam, stāsta muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ingrīda Lukašēviča.

Pirms vai pēc ģimenes dienas ekskursijas būs iespēja arīi individuāli apskatīt visu pastāvīgo ekspozīciju, izstādi "Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.–18. gs.", kas izvietota muzeja ekspozīcijas "Rīga Livonijas sastāvā. 13.-16. gs." zālē, Latvijas kuģniecības vēstures ekspozīcijā īpašā vitrīnā izstādītās "Sen aizmirstas lietas jūrniecībā", kā arī Starptautiskajam Stikla gadam veltīto izcilu muzeja krājuma stikla priekšmetu parādi.

*Titulbildē: pastkarte "Ziema Rīgā", 1915. gads. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!