Foto: PantherMedia/Scanpix
Vecākiem, kuru bērni šogad sāk iet 1. klasē, ir ne tikai jāuzraksta iesniegums par bērna uzņemšanu skolā, bet arī jāatnes no ģimenes ārsta medicīniskā karte par profila ārstu apmeklēšanu. Lūk, šajā etapā ar problēmām arī saskārās "rus.delfi.lv" lasītāja!

Sieviete dzīvo Saulkrastos. Jūlija beigās viņa piezvanīja uz vietējo zobārstniecības kabinetu, kurš strādā ar valsts piešķirtajām kvotām, lai pierakstītu bērnu uz pārbaudi. Taču ārsta atbilde sievietei šokēja – pieraksts ir tikai uz janvāri. "rus.delfi.lv" noskaidroja, kur Latvijā bērniem zobus ārstē bez maksas un cik ilgi var nākties gaidīt savu kārtu.

"Mans bērns šogad ies 1. klasē. Iesniedzot skolā dokumentus, jāatnes arī medicīniskā karte, bet, lai to saņemtu, kā zināms, ir jāiziet profila ārsti, ieskaitot stomatologu," stāsta Irina. "es dzīvoju Saulkrastos. Vietējās slimnīcas ēkā ir SIA "Saulkrastu zobārstniecība", kas strādā ar valsts piešķirtajām kvotām. Mēs ne reizi tur neesam bijuši un, lūk, jūlija beigās es viņiem piezvanīju, lai pierakstītu bērnu uz pārbaudēm. Tālāk bija aptuveni šāda saruna:

- Labdien, vai var pierakstīt bērnu vizītei? Mums pirms skolas ir jāpārbauda zobi.
- Pieraksts ir tikai uz janvāri.
- Ko?! Kā tā?
- Jūs taču jau pavasarī zinājāt, ka jūsu bērns rudenī ies uz skolu. Vajadzēja pierakstīties. Mums ir tikai viens ārsts, bet Rīgā ir daudz.
- Bet es pat iedomāties nevarēju, ka jums ir šādas rindas! Bet par maksu var pierakstīties?
- Nē.

Piezvanīju uz praksi "33. zobs" Rīgā (mēs tur dažas reizes braucām), bet mums pateica, ka vairāk ar valsts piešķirtajām kvotām nestrādā. Skriet meklēt citu bezmaksas klīniku nebija laika – beidzās atvaļinājums un gribējās jau ātrāk šo jautājumu nokārtot. Tātad, nācās braukt uz privātklīniku, kur mūs pieņēma bez rindas, bet par naudu.

Jā, iespējams, esmu pati vainīga, ka sāku to kārtot tik vēlu. bet es pat iedomāties nevarēju, ka mazā pilsētiņā ir tādas rindas pie bērnu zobārsta. Īpaši ņemot vērā faktu, ka šis zobārstniecības kabinets strādā katru darba dienu un vēl arī sestdienās."

Netiec pie viena ārsta, ej pie cita

Bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārsta un higiēnista pakalpojumi (ieskaitot zobu pārbaudi pirms skolas) tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem. Lai tos saņemtu, ir jāvēršas vienā no zobārstniecības prakses vietām, kurai ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Saulkrastos bezmaksas stomatologa un higiēnista pakalpojumus nodrošina tikai SIA "Saulkrastu zobārstniecība", kurā rindas, saskaņā ar NVD datiem, ir 120 dienas jeb četri mēneši.

"Valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem līdz 18 gadu vecumam Latvijā nodrošina dažādas medicīnas iestādes un arī rindu garums tajās atšķiras. Ja izvēlētajā klīnikā ir ilgi jāgaida, tad pacientam (vai pacienta vecākiem) ir tiesības vērsties citā medicīnas iestādē, kur rindu nav vai tā ir mazāka. Tas jādara arī tajā gadījumā, ja nebija iespēju savlaicīgi pierakstīties konkrētajā medicīnas iestādē, kas atrodas tuvāk mājām un kur pacients parasti pakalpojumus saņem," stāsta NVD pārstāve Evija Štālberga.

Pēc kādiem kritērijiem tiek izvēlētas tās zobārstniecības klīnikas, kurās ir pieejamas valsts kvotas?

Tiek vērtēta zobārsta pieejamība konkrētajā reģionā (ja ir nepieciešamība noslēgt līgumu vēl ar kādām iestādēm par pakalpojumu sniegšanu). Kas attiecas uz pašu iestādi, tai jābūt reģistrētai Medicīnas iestāžu reģistrā un jānodrošina nepieciešamie pakalpojumi.

Foto: Shutterstock

Vai klīnikai, kura strādā ar valsts kvotām, ir jāpieņem bērni rindas kārtībā, lai saņemtu izziņu skolai?

Iestādes, kurām ir noslēgts līgums ar valsti par zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu bērniem, nodrošina apskati un ieskaitot gadījumus, ja tas nepieciešams, lai iegūtu izziņu skolai. Plānotie pakalpojumi tiek sniegti saskaņā ar iepriekšēju pierakstu.

Higiēnista pakalpojumi bērniem līdz 18 gadu vecumam tiek apmaksāti reizi gadā, izņemot septiņus, 11 un 12 gadus vecos bērnus, kad šos pakalpojumus bez maksas var saņemt divas reizes gadā.

Vai klīnikai, kura strādā ar valsts kvotām, ir tiesības bērnus ārstēt par maksu? Proti, pateikt, ka par valsts piešķirtajām kvotām vietu nav, bet mēs varam pieņemt par masu.

Medicīnas iestādei ir tiesības sniegt gan bezmaksas (proti, valsts apmaksātus) pakalpojumus, gan arī maksas. Maksas pakalpojumus var sniegt saskaņā ar cenrādi un konkrētās iestādes darba grafiku.

Kur uzzināt par rindu garumu

Pašlaik Rīgā strādā ap 50 zobārstniecības prakses vietām, kuras bērniem ārstē zobus par valsts budžetā piešķirtajiem līdzekļiem. Reizi mēnesī visas klīnikas, kurām noslēgts līgums ar NVD, sniedz informāciju par rindām.

Saskaņā ar datiem 1. jūlijā, visgarākā rinda bija SIA "RSU Stomatoloģiskais institūts", kur rindā gaidīšanas laiks ir 530 dienas jeb 17,6 mēneši. Tas saistīts ar to, ka runa galvenokārt ir par specifiskas palīdzības sniegšanu un ķirurģiju. Kā izrādās, rindu nav visur. 15 zobārstniecības kabinetos galvaspilsētā rindu vai nu nav vispār, vai arī pie zobārsta jāgaida ne ilgāk par nedēļu.

Medicīnas iestāžu sarakstu, kur bērniem zobus labo bez maksas, kā arī informāciju par pašreizējo rindu garumu, var palūkot "Rindapiearsta". Savukārt tie, kuri neizmanto internetu, visu interesējošo informāciju par zobārstniecības pakalpojumu pieejamību un rindām var uzzināt, zvanot NVD pa tālruņa numuru 80001234 (darba dienās no pulksten 8.30 līdz 17).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!