Foto: DELFI

Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar dažādām institūcijām aktualizē ikgadējo Drošības nedēļu, kas šogad notiks no 19. līdz 23. septembrim. Tās mērķis ir veicināt skolēnu prasmes izvērtēt situāciju un apkārtējās vides riskus dažādās dzīves situācijās.

Drošības nedēļas laikā VISC aicina pedagogus ar bērniem un viņu vecākiem aktualizēt un izrunāt dažādas tēmas, kas saistītas ar drošību uz ceļa, sev apkārtējā vidē un drošu uzturu ikdienā.

22. septembrī skolēnu drošības nedēļas laikā vairāk nekā 600 Jelgavas 4. klašu audzēkņu piedalīsies bērnu drošības izglītības pasākumā "Viena diena drošībai", ko organizē AS "Sadales tīkls". Pasākumā bērni atraktīvā un viegli saprotamā veidā iepazīsies ar dažādu dzīves situāciju būtiskākajiem drošības jautājumiem.

Pasākumā piedalīsies un par dažādiem sadzīves drošības aspektiem stāstīs arī pārstāvji no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, Rīgas Motormuzeja, Latvijas Interneta asociācijas "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centra, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Latvijas Komercbanku asociācijas un Latvijas Bankas, kā arī uzņēmumiem "Latvijas Dzelzceļš" "Latvijas Valsts meži" un "Latvijas Gāze".

Pasākuma laikā bērniem būs gan unikāla iespēja tuvumā aplūkot pasākumā pārstāvēto organizāciju operatīvo dienestu transportu – ātrās palīdzības automašīnu, ugunsdzēsēju automašīnu, policijas automašīnu, elektriķu operatīvās izbraukuma brigādes automašīnu, Cūkmena automašīnu u.c., gan arī spēlēt dažādas izglītojošas drošības spēles, skatīties izglītojošas filmas un piedalīties dažādās citās aktivitātēs.

Drošības nedēļā VISC aicina arī pievērst uzmanību drošam bērnu uzturam, izglītojot skolēnus, kā droši izvēlēties pārtikas produktus veikalā un ko tie var vērtīgu uzzināt par produktu pēc iepakojuma. Sadarbojoties AS "Rīgas Dzirnavnieks" un uztura speciālistiem, plānots, ka par drošu uzturu bērni turpinās apgūt lekcijas oktobrī "Putras programmas" īstenošanas gaitā, kas notiks skolās jau ceturto gadu.

VISC Ddrošības nedēļas laikā "Putras programmas" tēli – profesors Grauds un Pūcēns – viesosies Latvijas skolās. 22. septembrī notiks parauglecija Rīgas 41. vidusskolā, kurā piedalīsies pirmās klases skolēni.

Arī šogad projekta "Lai dzīvo bērni!" gaitā tapusi jauna filma. Projekts ik gadu tiek veidots ar mērķi samazināt bērnu traumatismu un mirstību Latvijā. Šogad režisores Dainas Rašenbaumas un redaktores Kristas Vāveres dokumentālajā filmā "Risks. Garšīgais un indīgais" iekļautas intervijas ar jauniešiem, kuri paši cietuši kādā sāpīgā negadījumā, filmu papildina jauniešu vidū populāru cilvēku pieredzes stāstu intervijas ar Mairi Briedi, Reini Nitišu, Artūru Skrastiņu un Andri Buli.

Filmu var noskatīties šeit:

Tikmēr Valsts asinsdonoru centrs aicina Latvijas skolas pieteikties izglītojošām lekcijām par asins ziedošanu un pieteikties ekskursijai Valsts asinsdonoru centrā, tādējādi ļaujot skolēniem ielūkoties asins komponentu sagatavošanas procesa aizkulisēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!