Foto: Shutterstock

2018. gada pavasarī notiks Valsts valodas centra (VVC) Kalendārvārdu ekspertu komisijas sēde, kurā tiks lemts par jaunu personvārdu iekļaušanu tradicionālajā kalendārdvārdu sarakstā, informēja VVC galvenais lingvists Agris Timuška.

Komisijas, kas lemj par jaunu vārdu iekļaušanu kalendārā, sēdes tiek sasauktas pēc nepieciešamības (bet ne biežāk kā reizi trijos gados). Iepriekšējā sēde notika 2014. gadā.

Pēc Timuškas sacītā, ik gadu tiek saņemti vismaz 100 iesniegumi par jaunu personvārdu iekļaušanu latviešu tradicionālajā kalendārvārdu sarakstā, tātad to skaits četru gadu laikā tuvojas četriem simtiem.

Tematu aktualizējām, jo saņēmām kādas mammas vēstuli – viņa kādā no vecāku forumiem lasījusi, ka zēnu vārdu Martins iecerēts iekļaut tradicionālajā kalendārvārdu sarakstā, un vārda dienu noteikt 5. jūnijā. Vecāku forumā bijusi diskusija, kad tad tiks svinēta puisēnu, vārdā Martinu vārda diena, jo dažās ģimenēs to darīja Mārtiņos, bet dažās – kalendārā neiekļauto vārdu īpašajā dienā. Vaicāts, vai komisija lems arī par šī vārda iekļaušanu sarakstā, Timuška uzsvēra: "Nebūs gan taisnība, ka paredzēts iekļaut Martinu 5. jūnijā".

Ja arī tavam bērnam ir kāds oriģinālāks vārds, un ir vēlme pēc savas vārda dienas, vari vēl pagūt uzrakstīt iesniegumu, varbūt izdodas.

Bet plašu rakstu par to, pēc kādiem kritērijiem komisija lemj, kurš vārds iekļaujams, kurš ne šajā tradicionālajā sarakstā, atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!