Foto: Shutterstock
Slings galvenokārt kalpo kā lakats bērniņa pārnēsāšanai, taču ērtums un parocīgums nav vienīgās slinga priekšrocības. Tas mazajam palīdz arī harmoniski ienākt lielajā pasaulē, izvairīties no stresa, mazina zarnu kolikas un sniedz vēl daudz un dažādus pozitīvus ieguvumus ne tikai bērniņam, bet arī māmiņai. Kā izvēlēties piemērotāko slingu, cik tas maksā un kādus vēl ieguvumus no šādas mazuļa nēsāšanas iegūst gan bērniņš, gan pats nēsātājs, portālam "Cālis" skaidro slingošanas un bērnu aprūpes konsultante Margita Ozola.

Slings ir speciāli austa auduma gabals, kas pēc izskata līdzinās liela izmēra šallei vai lakatam. Tas var tikt austs no dažāda veida materiāliem, piemēram, tīras kokvilnas, bambusa šķiedras, tas var būt trikotāžas, kā arī dažādās tehnikās austs – uz stellēm vai žakarda tehnikā. To, no kāda materiāla lakats izgatavots, var atšķirt pēc taustes. Konsultante stāsta, ka neatkarīgi no tā, kādu materiālu māmiņa izvēlas, tam vajadzētu pildīt savas funkcijas, atbilst drošības un kvalitātes standartiem un būt ērtam.

Kaut slings galvenokārt tiek izmantots kā nēsāšanas palīgierīce, tas sniedz vairākus ieguvumus kā māmiņai, tā arī bērniņam, padarot to par kaut ko vairāk nekā tikai ērtu mazuļa pārnēsāšanas veidu. Ozola atklāj, ko iegūst bērniņš, kas ikdienā tiek iesiets slingā:

Harmoniska ienākšana lielajā pasaulē. Vēl trīs mēnešus pēc piedzimšanas bērniņam ir nepieciešams miers, saudzīga un maiga vide. Ar slingu to ir iespējams nodrošināt, jo mazais atrodas cieši pie mammas, kur jūtas drošs, gluži kā grūtniecības laikā. Mazulis var pamazām atvērties un pielāgoties lielajai pasaulei.

Drošības sajūta. "No vienas puses bērniņam ir mamma – silta, mīļa un pazīstama, bet no otras viņu ieskauj lakats. Šīs sajūtas bērniņam ir ļoti pazīstamas, līdz ar to patīkamas un rada drošības sajūtu," skaidro Ozola. Tāpat arī mammas smarža, sirdspuksti, balss vibrācijas, kuras mazulis sajūt, mammai runājot, smejoties vai dziedot, un viņas ķermeņa kustības viņam ir zināmas un mīļas.
Tas viss kopā zīdainim rada sajūtu, ka lielā pasaule ir patīkama. Cieši pie mammas slinga aizsegā mazulis tiek pasargāts no ārpasaules kairinājumiem – spilgtas gaismas, temperatūras svārstībām, trokšņiem un straujām pozīcijas maiņām.

Slinga audums, māmiņai kustoties, mazulīti cieši fiksē pie viņas ķermeņa un rada saudzīgas, masējošas kustības. Šīs sajūtas, kuras mazulis jūt, ir līdzīgas tām, kādas viņš piedzīvoja, esot mātes klēpī, – dzemdes sieniņas pie katras māmiņas kustības bērniņu masē, stimulē kustēties, tādā veidā palīdzot attīstīties mazuļa muskulīšiem. Šādas saudzējošas un masējošas kustības palīdz bērniņam turpināt veselīgi attīstīties – nerada sasprindzinājumu, bet palīdz atslābināties, iegūt ne tikai fizisku, bet arī psihoemocionālu līdzsvaru.

Fizioloģiski pareiza un ērta pozīcija – rociņas mutītes tuvumā un kājiņas saliektas dziļā ietupienā, kad dupsis ir zemāk par celīšiem. Mazulis šādā pozīcijā jūtas ērti, un tā ir fizioloģiski pareiza poza. Konsultante atklāj, ka māmiņas mēdz uz rokām bērniņus nēsāt nepareizi, kā rezultātā mazulīša ķermenītis ir saspringts, kājiņas nokarājas, rociņas nav centrētas. Tas var palielināt bērniņa muskuļu tonusu, kura samazināšanai būs nepieciešama fizioterapeita palīdzība. Ozola uzsver, ka tūlītēju, redzamu defektu no nepareizas nēsāšanas nebūs, taču tas var ietekmēt bērna attīstību, kavēt to vai vēlāk atspoguļoties dažādās veselības problēmās.

Gūžas locītavas pareiza attīstība. Ozola atklāj, ka bērna vecumam neatbilstošas nēsāšanas un aprūpes rezultātā var nepareizi attīstīties gūžu locītavas. Taču, ja mazulis ir pareizi iesiets slingā, šādas problēmas neveidojas. Savukārt, ja gūžu locītavas kaut kādu iemeslu dēļ bērniņam neveidojas pareizi, slings varētu pat ļoti noderēt, aizstājot abdukcijas biksītes, taču ar nosacījumu, ka bērniņš slingā ir pareizi iesiets apmācīta konsultanta uzraudzībā un ciešā sadarbībā ar citiem speciālistiem (ķirurgs, osteopāts, fizioterapeits).

Foto: Shutterstock

Meklēšanas un zīšanas reflekss. Iesiets slingā, bērniņš nereti raud, cenšas grozīt galviņu. Ozola skaidro, ka šādi mazulis reaģē, jo atrodas tuvu mātes krūtīm, kā rezultātā viņā atmostas zīšanas reflekss. "Viņš sajūt mammas piena smaržu, kā rezultātā tiek provocēts meklēšanas un zīšanas reflekss un mazulis vēlas zīst," viņa stāsta. Ozola iedrošina, ka māmiņām nevajadzētu satraukties, ja mazulis, iesiets slingā, sāk raudāt, šādu reakciju viņam rada jau minētais zīšanas reflekss, kas ātri pāriet, un bērniņš sāk atšķirt, kad māmiņa viņu vēlas pabarot, bet kad pārnēsāt slingā.

Konsultante piebilst, ka mammām, bērnus nēsājot, ietītus slingā, varētu tikt stimulēta piena veidošanās, kā arī ir iespējama piena noplūšana. Šī iemesla dēļ noteikti vajadzētu padomāt par ieliktnīšu izmantošanu, lai krūtis, apģērbs, kā arī bērniņš būtu sauss.

Attīsta līdzsvara sajūtu. Tā mazulim būs īpaši noderīga tad, kad viņš kļūs pastāvīgāks un centīsies celties kājās. Ceļu uz pastāvīgu staigāšanu mazulis sāk no dziļa iesēdiena – pietupiena uz pilnas pēdas ar dupsi pie zemes. Ozola skaidro, ka līdzīgā pozīcijā mazulis tiek iesiets arī slingā.

Taču no bērniņa nēsāšanas slingā ieguvumi ir ne tikai mazulim, bet arī māmiņai. Lūk, kādi tie ir:

Samazina muguras sāpes. Nereti jaunās māmiņas sūdzas par sāpēm muguras apvidū. Tās var atrisināt ar slinga palīdzību – pareizi iesiets lakats stingri tur mammas muguru un palīdz novērst sāpes. Ozola piebilst, ka tad, ja muguras problēmas ir bijušas pirms grūtniecības, pareizi uzsiets lakats sākotnēji var izraisīt sāpes: "Mugura jau ir pieradusi pie nepareiza izliekuma, kā rezultātā, to pareizi iztaisnojot, var parādīties sāpes." Taču, ja bērna nēsāšana slingā rada nepatīkamas sajūtas un sāpes, noteikti jāvēršas pēc palīdzības pie speciālistiem.

Ērtums un parocīgums. Vēl mammai, kad mazulis atrodas slingā, ir brīvas rokas, kas dod vaļu izdarīt daudz ko ar mazuli uz punča. Tāpat viņa var nokļūt, kur vien vēlas, un arī pilsēta vairs nav nepārvaramu šķēršļu josla. Jāpiebilst, ka šādi bērniņu nēsāt ir sevišķi ērti ceļojumos, kad jau tā rokas ir aizņemtas ar somām un koferiem.

Patstāvīgs, drošs bērns. Slingā pavadītais laiks mazuli būs piesātinājis ar mīlestības un drošības sajūtu un radījis vēlmi mazulītim būt aktīvam pasaules pētniekam, izzināt sevi un attīstīt savas prasmes un spējas.

Varētu šķist, ka slings pilda to pašu funkciju kā ķengursoma, taču tā nebūt nav. Ozola, uzsverot atšķirību starp šiem diviem pārnēsāšanas palīglīdzekļiem, min, ka ķengursomā bērniņš vairāk balstās uz starpeni un astes kaulu. Tāpat ķengursoma nevar apņemt bērniņu tik cieši, cik viņam tas ir nepieciešams. Šī problēma ir atrisināta ergonomiskajās somās, taču arī tās, gluži kā ķengursomas, ir masveida produkts, kas, kā uzsver Ozola, der visiem un līdz galam neder nevienam. Tāpat to izvēle ir ilgstošs process, piemeklējot pareizo izmēru, nēsāšanas mērķim piemērotu modeli un kvalitātes prasībām atbilstošu ražotāju. Savukārt slings līdz milimetram piekļaujas katra bērniņa un mammas augumam un ir daudz kas vairāk nekā tikai pārnēsāšanas palīglīdzeklis.

Kam un kad vislabāk mazuli ir nēsāt slingā

Foto: Shutterstock

Nav noteikts vecums, no kura vajadzētu uzsākt bērniņa nēsāšanu slingā, taču Ozola iesaka to uzsākt neilgu laiku pēc piedzimšanas. Taču pirmajās dienās jaunās māmiņas bieži vien pārņem bailes un neziņa, kā pareizi apieties ar mazo, nesen piedzimušo cilvēciņu, tāpēc nolemj nogaidīt. Savukārt, ja māmiņa nolemj savu mazuli iesiet lakatā trīs vai četru mēnešu vecumā, pastāv iespēja, ka viņš sākotnēji tam pretosies un izrādīs nepatiku, jo iepriekš ticis nēsāts citādi.

Neatkarīgi no tā, kad māmiņa nolemj savu mazuli sākt pārnēsāt slingā, Ozola iesaka pēc padoma, kā to pareizi izdarīt, vērsties pie konsultanta. Viņš palīdzēs viest drošības sajūtu par to, ka šādi netiek nodarīts pāri ne mazulim, ne māmiņai, kā arī iemācīs lakatu pareizi uzsiet. Kaut, pērkot slingu, komplektā būs pieejama pamācība, kā to pareizi uzsiet, Ozola uzsver, ka konsultants palīdzēs slingu uzsiet tā, lai tas atbilstu māmiņas un mazulīša ķermeņu aprisēm. Parādīs, kā slingu sakārtot, lai būtu ērti un patīkami abiem, kā arī atklās mazos knifiņus, kas palīdzēs visu izdarīt maksimāli precīzi.

Viena no lietām, ko konsultants parādīts, ir, kā uzsiet plakano mezglu tā, lai tas nespiestu māmiņai mugurā. Ozola stāsta, ka šī ir viena no lietām, kas instrukcijā nav izskaidrota. Konsultants arī parādīs, kā pareizi slingu sakārtot, kas arīdzan instrukcijā nav izskaidrots.

Konsultants izskaidro, parāda un pārliecinās, ka jaunā māmiņa visu ir sapratusi, apguvusi un spēs tikko apgūto izdarīt pašas spēkiem. Taču, cik ātri izdosies uzsiet lakatu, atkarīgs no katra nēsātāja prakses, pirkstu veiklības un praktizēšanās biežuma.

Pēc tam, kad slinga pareiza iesiešana ir apgūta, galvenais ir to praktizēt pēc iespējas biežāk. "Gan bērniņa, gan mammas ķermenis norādīs uz to, vai slings ir pareizi vai nepareizi uzsiets," skaidro Ozola.

Gluži tāpat kā nav noteikts vecums, no kura bērniņu var sākt nēsāt, iesietu slingā, nav arī noteikts vecums, līdz kuram viņu šādi var pārnēsāt. Ir dažādi iesiešanas veidi, kas ļauj bērnu pārnēsāt slingā arī tad, kad viņš ir sasniedzis divu un trīs gadu vecumu.

Lielākus bērnus visērtāk ir nēsāt, iesietus uz gurna vai muguras. Kad mazais ir paaudzies, viņu lakatā var siet arī tā, lai ķermeņa augšdaļa paliek brīva, kas ļauj bērnam kustēties un dzīvot līdzi apkārt notiekošajam.

Kaut bērniņu ikdienā visbiežāk slingā nēsā tieši māmiņas, Ozola to iesaka darīt arī tēviem, sevišķi tad, kad mazais jau ir paaudzies un mammai viņu nēsāt paliek aizvien grūtāk. Tēvs un māte ir bērna piesaistes personas, līdz ar to mazulim ir jāsajūt viņu abu tuvība, siltums un smarža. Tas ir laiks, kad tēvs var būt kopā ar bērnu, veidojot saikni vienam ar otru.

Ozola uzsver, ka slingā bērniņu drīkst nēsāt arī auklīte, taču to noteikti vajadzētu darīt tikai un vienīgi ar vecāku atļauju. Ja mamma un tētis piekrīt, ka auklīte nēsā bērnu, iesietu lakatā, tad tas vairāk kalpo kā pārnēsāšanas līdzeklis. "Var būt situācijas, kurās māmiņa kļūst greizsirdīga, redzot auklīti nēsājam viņas bērnu tik tuvu sev klāt, jo šī sajūta tiešām ir ļoti īpaša un veido ciešu saikni," viņa skaidro.

Gan ziemā, gan vasarā

Foto: Shutterstock

Mazuli slingā var nēsāt cauru gadu, taču māmiņai ir uzmanīgi jāseko līdzi gaisa temperatūrai, kas palīdzēs saprast, kā vislabāk saģērbt bērniņu tā, lai viņam nesaltu un nebūtu par karstu. Šajā lakatā mazuli var nēsāt arī ziemā. Ozola uzsver, ka gada aukstajos mēnešos vislabāk mazo būtu iesiet lakatā zem mammas virsdrēbēm, kas palīdzēt mazulim atrasties ciešāk mammas ķermenim – viņus nešķirs mammas un arī bērniņa virsdrēbju kārta. Šādi iesietam mazulim nevajadzētu vilkt kombinezonu vai biezu jaku. Ozola stāsta, ka bērns jāietērpj tādās pašās drēbēs, kādās viņš tiek apģērbts, uzturoties mājās. Papildus var uzvilkt flīsa jaciņu. "Mazuli sildīs mammas ķermenis, slings un viņas virsjaka, līdz ar to bērnu satuntulēt nav nepieciešams," viņa skaidro. Taču, ja māmiņa nolemj, ka bērnam jāvelk kombinezons un viņš jāliek slingā virs mammas virsdrēbēm, ir vairākas lietas, kurām jāpievērš uzmanība:

  • Dziļā ietupiena izvērsums. Tam ir jābūt pietiekami platam, jānodrošina atbalsts no vienas pacelītes līdz otrai, ko kombinezonā bieži vien ir grūti nodrošināt.
  • Jāpārliecinās, vai bērniņam, ietērptam kombinezonā un slingā, ir ērti. Nereti šādi saģērbts bērniņš nepareizi atbalsta kājiņas, kā rezultātā jūt diskomfortu.
  • Jāsaprot pastaigas galamērķis. Ja kopīgi ejat uz veikalu aši iepirkties, šādi uzsietā slingā būs karsti gan jums, gan bērniņam.

Neatkarīgi no tā, kā māmiņa nolemj mazuli nēsāt slingā ziemas laikā, regulāri ir jāpārbauda, vai viņam nav karsti vai auksti. Ir svarīgi, lai bērniņš nepārkarstu. Tāpat nevajadzētu izvēlēties mazulim drēbītes, kas darinātas no neslīdoša auduma, piemēram, velūra, samta un sintētikas. Vislabāk būtu izvēlēties kokvilnas apģērbu, kas palīdz ķermenim brīvi elpot.

Mājās, pirms bērnu iesiet slingā, māmiņai viņš ir attiecīgi jāsaģērbj. Svarīgi ir atcerēties, ka mātes ķermenis izdala siltumu un bērnu sildīs arī slinga kārtiņa (viena vai vairākas atkarībā no iesiešanas veida), līdz ar to nevajadzētu pārspīlēt ar drēbju biezumu. "Nevajag vilkt bērniņam divas jaciņas un vēl iesiet viņu lakatā, mazajam būs par karstu. Taču, ja viņš ir ietērpts bodijā, bet mamma krekliņā, tad viss ir kārtībā," skaidro Ozola.

Kur iegādāties, cik maksā un kā kopt slingu

Foto: Shutterstock

Iegādājoties slingu, jāpievērš uzmanībā tā kvalitātei. iena no svarīgām slinga īpašībām ir tā iestiepšanās veids. Ozola skaidro, ka slingam ir jāiestiepjas pa diagonāli. Tas palīdzēs noturēt lakatā iesieto bērnu pareizā pozīcijā. Tāpat tas arī nodrošinās, ka mazgājot lakats neizstiepsies vai, gluži pretēji, nesarausies.

Šobrīd slingus var nopirkt daudz un dažādās vietās, tostarp internetā. Tāpat var apsvērt iespēju iegādāties lietotu slingu, taču jāpievērš uzmanība, kur tas ticis pirkts, kādā tehnikā ražots un kā slings izskatās šobrīd. Ozola atklāj, ka slinga kvalitātes rādītāji ir tā izturīgums, krāsu noturība un ievalkāšanās iespējamība. Tas ietekmē arī cenu. Slinga izmaksas nosaka arī tā dizains, auduma fraktūra un tekstūra.

Slingu cenas ir dažādas. Jaunus var nopirkt, sākot no 50 līdz pat 100 un vairāk eiro vērtībā. Cenu atšķirības iespējamas arī atkarībā no slinga lieluma, jo garākai māmiņai būs nepieciešams lielāks lakats. Slingiem ir dažādi izmēri, līdz ar to māmiņai ir jāpiemeklē savam augumam atbilstošākais. Ja mazuli slingā plāno nēsāt gan mamma, gan tētis, tad Ozola iesaka iegādāties garāka izmēra slingu, jo brīvos lakata galus varēs sasiet tā, lai tas mammai netraucē un izskatās skaisti. Savukārt, ja tiks iegādāts tēva augumam nepiemērots lakats, tad bērns, tētim viņu tajā nēsājot, nejutīsies ērti.

Ozola piebilst, ka var izdoties atrast arī lētākus slingus, taču jāpievērš uzmanība tam, lai lakats būtu kvalitatīvs un spētu bērniņam nodrošināt vajadzīgo pozīciju.

Ja nejūties droša un pietiekami zinoša, tad pareizā slinga izvēlē var palīdzēt arī konsultants. Viņš ieteiks vislabāk atbilstošo slingu gan cenas, gan kvalitātes ziņā, ņemot vērā konkrētā klienta vajadzības. Ozola iesaka slingu iegādāties specializētajos veikaliņos, kur lakatu iespējams aptaustīt, sajust, salīdzināt, pielaikot un izvēlēties to, kurš patīk un piestāv vislabāk.

Kopšana

Slingu var mazgāt gan ar rokām, gan veļasmašīnā. Taču, gluži tāpat kā citām bērna drēbītēm, slinga mazgāšanai jāizmanto mazulim draudzīgi mazgāšanas līdzekļi. Vēlams lietot šķidro mazgāšanas līdzekli, kas labāk izskalojas. Ja būs nepieciešama saudzīga mazgāšana, tas noteikti būs norādīts slinga lietošanas pamācībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!