Foto: Shutterstock
Atrast ideālu ģimeņi varētu būt patiesi sarežģīti, taču katram prātā ir izkristalizējusies vīzija, kā pasaules laimīgākā ģimene varētu izskatīties. Ģimene ir kā kāršu namiņš – to veido lēnām un rūpīgi, taču nepārdomātas rīcības var visu sasniegto nolīdzināt līdz ar zemi. Šoreiz "Cālis" stāstu krājumos esam atlasījuši skaidrojumus, kas raksturo laimīgas ģimenes un kas liecina par potenciāli veiksmīgas savienības sabrukšanu.

Tas, ka ģimene ir saticīga, nenozīmē, ka viņiem savā starpā nekad nav vārdu pārmaiņas. Arī šiem cilvēkiem ne vienmēr sakrīt viedokļi, taču viņi kopā raduši labākos veidus, kā izteikt savu skatījumu, neaizvainojot otru un darbojoties visu "dalībnieku" labā. Harmoniskas savstarpējās attiecības mīlošā ģimenē šķiet pilnībā pašsaprotamas, taču katram cilvēkam var būt labās un sliktās dienās. Problēmas sāk rasties brīžos, kad vienlaicīgi visiem ģimenes locekļiem trāpījusies diena, kurā apkārtējie notikumi kaitina un izved no pacietības – tad sākas strīdi, kašķi un pārmetumi.

Būt par mammu vai tēti ir viens no dzīves svarīgākajiem uzdevumiem un izaicinājumiem, taču nedrīkst aizmirst, ka lielākoties vecāki ir arī vīrs un sieva. Lai ģimene būtu laimīga, pieaugušajiem jārūpējas arī par savām attiecībām, jo saticīgi un mīloši vecāki lies stingrus pamatus laimīgai ģimenes nākotnei. Reizēm partneriem visas dzīves lomas saplūst vienā, tādējādi pat paši nemanot kļūst viens otram par vecākiem.

Lai varētu uz savu ģimeni paskatīties no malas – saprastu, ko būtu vērts mainīt kopīgas nākotnes vārdā un kā nepieļaut muļķīgas kļūdas, kas var atstāt iespaidu uz savstarpējām attiecībām, iepazīsties ar zemāk apkopotajiem skaidrojumiem un padomiem.

Septiņi attiecību etapi, kas ved pretim laimīgai ģimenei

Foto: Shutterstock

Gan jau visi pāri, nolemjot radīt ģimeni, vēlas, lai viņu mīlestība būtu stipra un uz visu mūžu. Vienlaikus tikai nedaudziem izdodas saglabāt labas attiecības laulībā, jā, un pat laulību kā tādu. Mēs, protams, saprotam, ka ideālu attiecību nepastāv, taču tas mūs neattur meklēt laimīgas ģimenes noslēpumu.

Lasīt vairāk

10 lietas, ko neieraudzīsi laimīgās ģimenēs

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Visas laimīgās ģimenes ir līdzīgas viena otrai", savulaik rakstīja Ļevs Tolstojs romānā "Anna Kareņina". Vai slavenajam rakstniekam bija taisnība? Vai patiešām visām laimīgajām ģimenēm ir kaut kas kopīgs? Psihologi norāda uz 10 lietām, kas, pēc viņu domām, ir vienojošs visām laimīgām ģimenēm, vēsta portāls Deti.mail.ru

Lasīt vairāk

Pilīte pa pilītei jeb Kā sāk brukt ģimenes laime

Foto: Shutterstock

Nekas nenotiek uzreiz un bez iemesla. Tieši to pašu var attiecināt uz attiecībām ģimenē. Piedāvājam paraudzīties, kā krājas pilīte pa pilītei rūgtuma, iespējams, tas tev palīdzēs noteikt, cik pilns ir tavs neapmierinātības kauss. "Econet" apkopojis sešas stadijas, kas liecina, ka strauji jāsāk domāt, kā atgūt mieru un laimi ģimenē.

Lasīt vairāk

Kā pārstāt būt par mammu savam vīram

Foto: Shutterstock

Izvēlēties būt gādīgas mammas lomā, rūpējoties un it visā izdabājot savam vīram, ir vilinoši. Un runa nav par to, ka vīrs pats nebūtu spējīgs kaut ko izdarīt. Tas ir vieglāk, kā būt galvenajai, kā deķīti pavilkt uz savu pusi. Jo, redz, pretējā gadījumā būs jāiemācās dzīvot harmoniskās attiecībās, kur nav vietas cīņai par līdera pozīcijām.

Lasīt vairāk

Aukle – veselīgas un laimīgas ģimenes dārgums

Foto: Shutterstock

Kad norimusi samērā plašā emocionālā viļņošanās, ko Austrumu kaimiņvalsts un arī mūsu informatīvajā telpā raisīja kāds nesens traģisks notikums, nolēmu mudināt no akadēmiska mācībspēka un ārsta skatupunkta izvērtēt aukles lomu veselīgā latviešu ģimenē.

Lasīt vairāk

Piecas mīlestības valodas. Vai zini savējo?

Foto: Shutterstock

Vai tu zināji, ka katram cilvēkam piemīt sava īpašā mīlestības valoda, ar kuru izteikt savas emocijas un jūtas? Vēl jo vairāk, interesanti, ka ar šo individuālo mīlestības valodu cilvēks jau piedzimst. Un šīs valodas izpratne sniedz iespēju cilvēkiem atrast kopīgu valodu un izveidot attiecības. Tā vismaz uzskata pasaulē populārais attiecību konsultants un bestsellera "Piecas mīlestības valodas" autors Gerijs Čepmens.

Lasīt vairāk

10 laimīgas ģimenes noteikumi, kas patiesībā nemaz nestrādā

Foto: Shutterstock

Dibinot ģimeni, jaunais pāris dzird daudz padomu un noteikumu, kas attiecas uz ģimenes dzīvi: ko darīt, kad un kā, bet kas ir kategoriski aizliegts. Bet varbūt nevienam neklausīt un nemaz nelauzīt galvu?

Lasīt vairāk

Kad vīrs un sieva kļūst par mammu un tēti. Špikeris pāra dialogiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jauna ģimenes locekļa ienākšana ģimenē ienes visai ievērojamas pārmaiņas ierastajā dzīves ritmā. Tas, savukārt, var būt par iemeslu nesaskaņām, strīdiem un savstarpējiem aizvainojumiem. Kā to nepieļaut, portālam "Parents" ieteikumus sniedz psihologi un psihoterapeiti.

Lasīt vairāk

Vienkārši par sarežģīto: kas kopīgs laimīgām ģimenēm

Saprotams, katrā ģimenē modelis, pienākumu sadale un kopējais redzējums var būt atšķirīgs, taču galvenās vērtības tomēr ir ļoti līdzīgas, liekot uzsvaru uz mīlestību, uzticēšanos, godīgumu un sapratni. Iedvesmojoties no "Reader's Digest" un "WebMd", šoreiz skaidrosim, kāda ir laimīgas ģimenes "recepte" un kādi ir astoņi vienojošie saticīgu ģimeņu elementi.

Lasīt vairāk

Laika trūkums, bērna un vecāku slodze – galvenie ģimenes laimes zagļi

Foto: Shutterstock

Ģimene ir kā maza pasaulīte lielajā, visiem kopīgajā pasaulē – notikumi ārpusē, jo īpaši sliktie, netiek simtprocentīgi pārnesti uz ģimeni, tādēļ mazāk ietekmē laimes sajūtu, noskaidrots nupat veiktajā ikgadējā pētījumā "Amigo laimes indekss". Pētījuma rezultāti rāda, ka ģimenēs gan pieaugušie, gan bērni jūtas laimīgāki, nekā ārējā vidē: skolā, darbā, sabiedrībā. Un tā ir labā ziņa.

Lasīt vairāk

Bērnam nepieciešamais vecāku uzmanības un dārgā laika ikdienas minimums

Foto: Shutterstock

Steidzīgajā ikdienā vecākiem sava uzmanība jāspēj sadalīt starp bērniem, darbu, ikdienas rūpēm, kā arī citiem pienākumiem un atpūtas brīžiem. Lai bērni izaugtu par laimīgiem un pašpietiekamiem pieaugušajiem, ir vērts ieguldīt savu dārgo laiku kopīgās aktivitātēs.

Lasīt vairāk

10 noteikumi, kā kļūt par laimīgiem vecākiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas mums trūkst, lai pilnā mērā izjustu laimi būt par vecākiem un baudītu katru kopābūšanas minūti ar bērnu? Saskaņā ar pētījumiem par ģimenes vērtībām, kas publicētas portālā livescience.com, amerikāņu tēti un mammas par laimes garantu nosauc laimīgu laulību, personīgo bankas kontu un labu miegu. Par to, kā baudīt laimi – būt vecākiem, portālā huffingtonpost.com konsultē psiholoģe Dženifera Blei.

Lasīt vairāk

Psihologi nosauc astoņus mītus par ģimenēm, kuri gandē dzīvi veselām paaudzēm

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi mēs nākam no bērnības. Katram no mums tā bijusi atšķirīga – kādam laimīga un bezbēdīga, kādam grūta un pilna dažādiem pārbaudījumiem. Bet tieši tajā laikā mēs pirmo reizi saskārāmies ar ģimenes mītiem, kuri tagad sarežģī mums dzīvi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!