Foto: Shutterstock

Daudziem ķīmija saistās ar periodiskajām tabulām, laboratorijām un formulām, tomēr ikdienā tā ir klātesoša visiem, piemēram, ēst gatavošanā vai mājas uzkopšanā. "Grindeks" speciālisti sagatavojuši ieteikumus vecākiem, kas palīdzēs mudināt bērnus izzināt arī ķīmijas praktisko un aizraujošo pusi.

Ļaut bērnam uzdot jautājumus


Bērnu jautājumi "Kāpēc?" un "Kā?" ir jāuztver nopietni jebkurā vecumā, jo tieši vecāki ir tie, kas līdz noteiktam vecumam, ir galvenais un uzticamākais bērnu informācijas avots. Tikpat nozīmīga loma, vismaz kādu laiku, vecākiem ir jau tajā vecumā, kad bērni apmeklē skolu un sāk mācīties eksaktās zinātnes, tai skaitā ķīmiju. Turklāt vecāki var ne tikai palīdzēt mācībās, bet arī veicināt bērnos interesi par konkrēto mācību priekšmetu, ļaujot izzināt ar ķīmiju saistītus procesus praksē – mājās vai dabā.

Izmantot tehnoloģijas un papildu palīdzību

Gadījumā, ja vecāki tomēr nejūtas droši par savām ķīmijas zināšanām, atbildes un idejas aktivitātēm var meklēt internetā, piemēram, "Uzdevumi.lv" un "Ķīmiķo.lv". Mūsdienu tehnoloģijas ļauj viegli atrast arī izglītojošas TV programmas un video; tieši video formāts ir viena no vienkāršākajām un pieejamākajām mācību metodēm. Tie interaktīvā veidā izskaidro gan teorētiskus jautājumus, gan parāda jau praktiskus piemērus.

Lai padarītu procesu vēl aizraujošāku, vecāki mācīšanos var pārvērst par spēli. Piemēram, pēc konkrētu jautājumu apspriešanas, spēlējot viktorīnu un savā starpā draudzīgi sacenšoties un vienam otru pārbaudot.

Tāpat bērniem un jauniešiem pieejami vēl citi mācību formāti ķīmijas apguvē: interešu pulciņi, privātskolotāji, dažādu muzeju apmeklējumi, ekskursijas, papildu literatūra un portāls soma.lv. Zināšanas iespējams pārbaudīt arī dažādos tiešsaistes turnīros.

Vienkārši eksperimenti mājas apstākļos


Ķīmija, kā jau dabaszinātne, ļauj izpausties praktiski un radoši. Iespēja pašiem izmēģināt kādu eksperimentu veicinās bērna interesi un zinātkāri par ķīmiju. Atkarībā no bērna vecuma, vecāku uzraudzībā mājas apstākļos var veikt drošus un vienkāršus eksperimentus. To veikšanai lieliski noder dažādi ķīmijas komplekti, kas bērnam ļaus pašam izveidot savu "ķīmijas laboratoriju".

Vienlīdz labi var izlīdzēties arī ar mājsaimniecībā pieejamiem resursiem, piemēram, sodu, citronskābi, cukuru, sāli un citām vielām.

Viens no vienkāršākajiem eksperimentiem ir "vulkāns", kam nepieciešama glāze, viena ēdamkarote sodas, divas ēdamkarotes etiķa un pārtikas krāsviela. Veicot šo (un arī citus) eksperimentus jāatceras par drošības pasākumiem, jo, savienojot sodu (sārmu) un etiķi (skābi), notiks reakcija – radīsies putas un izdalīsies ogļskābā gāze.

Pēc šādiem eksperimentiem noteikti jāizvēdina telpas, kā arī pirms tam jāpārliecinās, ka telpa ir piemērota konkrēta eksperimenta veikšanai.

Tāpat ķīmiskie savienojumi ir klātesoši bērniem un jauniešiem tik populārajās "slime" rotaļlietās. "Slime" iespējams pagatavot arī mājās, sajaucot PVA līmi, šķidro veļas mazgāšanas līdzekli, bārdas skūšanās putas un pārtikas krāsvielas.

Nebaidīties kļūdīties un meklēt un atpazīt ķīmiju visapkārt

Zinātnē daudzi atklājumi bijuši nejauši vai gluži pretēji – pēc atkārtotiem mēģinājumiem, mācoties no iepriekš pieļautām kļūdām. Šādā veidā, piemēram, ir atklāts penicilīns, izgudrota plastmasa un uguņošana. Ķīmijā ar vienu izmēģinājuma reizi nepietiek, jo ir vairākkārt jāpārliecinās par labu un līdzvērtīgu rezultātu, kas īpaši svarīgi ir, piemēram, izgatavojot medikamentus.

Izvērtējot eksperimentus un apzinoties, kas nav īsti izdevies, bērns apgūs un izzinās interesantas mijiedarbības, attīstīs loģisko domāšanu un veicinās radošumu. Tāpēc svarīgi bērnu vai jaunieti iedrošināt nepadoties pie pirmās reizes un eksperimentu atkārtot. Jaunatklātās sakarības ļaus arī vairāk saskatīt ķīmiju ikdienā sev apkārt, sākot jau no mūsu ķermeņa, kas sastāv no dažādām ķīmiskiem elementiem, lapu krāsu maiņas dažādos gadalaikos un beidzot ar vienmēr aktuālo roku mazgāšanu un dezinfekciju – ķīmija ir visur!

Par Prāta turnīru

Vidusskolēni līdz 24. februārim aicināti pieteikties bezmaksas erudīcijas spēlei "Prāta turnīrs", kas trīs kārtās jau martā norisināsies tiešsaistē.

Turnīram aicināti pieteikties 10.-12. klašu skolēni, izveidojot komandu četru līdz sešu dalībnieku sastāvā, no kuriem vienam ir jābūt pedagogam – komandas kapteinim.

No vienas skolas konkursā var piedalīties ne vairāk kā trīs komandas. Reģistrēšanās turnīram norisināsies līdz šā gada 24. februārim (ieskaitot), sūtot e-pastu uz prata.turnirs@grindeks.lv. Plašāku informāciju par turnīru lasi "Delfi Campus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!