Foto: Privātais arhīvs

Nikai Knuplei no Nākotnes tagad ir seši gadi, un viņa apmeklē parastu bērnudārzu, lai gan bez mammas-asistentes tas nevarētu izdoties. Nika pati nestaigā, viņai noteikta diagnoze – bērnu cerebrālā trieka. Veselības problēmas mazo meiteni pavadījušas jau kopš dzimšanas, un šis notikums patiesi bija visai ģimenei liels pārbaudījums. Nika piedzima, kad viņas mamma Aļona bija 25. grūtniecības nedēļā. Meitenīte svēra nieka 720 gramus un bija 32 centimetrus gara. Divu mēnešu vecumā viņai tika veikta pirmā, bet nebūt ne pēdējā galvas operācija.

Aļona stāsta, ka līdz pat šim brīdim neizskaidrotu apstākļu dēļ Nika pasteidzās ar ierašanos pasaulē, un tas notika jau 25. grūtniecības nedēļā. Pēc nākšanas pasaulē laimīgā ģimene nevis, kā ierasts, priecīgi devās mājās, bet gan tika pārvesta uz slimnīcu, kur Aļona ar mazo pavadīja četrus mēnešus.

"Jā, sākums bija ļoti grūts. Nikai konstatēja asinsizplūdumus abās galvas smadzeņu puslodēs. Viņai bija vāja dzīvotspēja. Kad Nikai bija aptuveni divi mēneši un viņa joprojām gulēja inkubatorā, ārsti nolēma veikt pirmo galvas operāciju, ieliekot šuntu. Viņai galvā krājās šķidrums. Galviņa auga lielāka un šķidrums radīja spiedienu. Kopumā Nikai galvā bija piecas vai sešas operācijas," stāsta Aļona.

Pārvarot visas grūtības, Nika tomēr pamazām kļuva arvien stiprāka, un ģimene varēja doties mājās, bet ap divu gadu vecumu neirologs noteica diagnozi – bērnu cerebrālā trieka. Meitenītei bija kavēta fiziskā attīstība, un šī diagnoze ir aktuāla līdz šodienai.

Meitene arī tagad, kad jau ir sešus gadus veca, pati vēl nestaigā, bet var paiet, turoties kādas pie rokas. Vēl Nika pārvietojas izmantojot staiguli jeb, kā šo ierīci sauc Aļona, – rolatoru. Bet ja nepieciešams – Nika arī rāpo, un šis ir veids, kā nokļūt tur, kur viņa vēlas.

Visādi citādi Nika ir gudra meitene – zinātkāra, radoša un viņai ļoti patīk sarunas gan ar vienaudžiem, gan pieaugušajiem. Aļona stāsta, ka sākotnēji meitu laidusi speciālajā bērnudārzā, bet šogad vide nomainīta uz parasto, un esot redzams, cik priecīga ir Aļona atrasties starp veseliem un gudriem bērniem, no kuriem var daudz ko mācīties. Meitene kopā ar sava vecuma bērniem apgūst pirmsskolas izglītības programmu, lai nākamgad dotos uz skolu. Niku uz dārziņu pavada mamma, kura ir arī oficiāla savas meitas asistente, un arī bērnudārzā liek meitai pildīt vingrojumus, ko ieteicis fizioterapeits.

Kādā skolā Nika ies, ģimenē vēl nav izlemts, par to domāšot arī pēc īpašas komisijas slēdziena. "Jāskatās, vai viņa tiks citiem līdzi," norāda mamma. Jautrību mājās Nikai rada mazais divus gadus vecais brālītis. Viņš ir pilnīgi vesels bērns, lai gan mamma stāsta, ka arī pasaulē nāca nedaudz ātrāk – 34. grūtniecības nedēļā.

Nikai, kā jau visām meitenēm šajā vecumā, ļoti patīk pucēties. "Viņai tā gribas dejot. Kad turas pie rokas, cenšas lēkāt, un noteikti šajos brīžos jābūt uzvilktai kleitai," stāsta Aļona, atklājot meitiņas sapni – dejot, kā to dara citas viņas vecuma meitenes. Taču pagaidām līdz dejošanai vēl tāls ceļš. Lai gan, kas to zina, cik tāls… Gan Aļona, gan pati Nika ir ļoti mērķtiecīgas un tic ārstu prognozēm – meitene staigās, tikai nepieciešams laiks muskulatūras nostiprināšanai. Nika tagad pie rokas iet, bet uz pirkstgaliem, tādēļ nule kā iegādātas arī jaunas ortozes, lai kāju varētu likt uz pilnas pēdas. Ārsti arī domā, vai pēc kāda gada nebūs nepieciešama operācija, lai pastieptu kāju muskuļus, bet pagaidām šis jautājums esot atlikts.

Labus rezultātus snieguši trīs intensīvie rehabilitācijas kursi labdarības organizācijas "Ziedot.lv" izveidotajā centrā "Poga". Pēc saņemtajām terapijām ir vērojami uzlabojumi Nikas attīstībā. Tagad meitene spēj pati iet līdz 10 soļiem un nostāvēt līdz piecām minūtēm, stāsta Aļona. Lai sasniegtu pēc iespējas labākus rezultātus, terapija jāsaņem regulāri. Nikai jāiemācās noturēt līdzsvaru, stabili nostāvēt un nākotnē staigāt patstāvīgi bez palīglīdzekļiem.

Viena terapijas kursa laikā ir paredzēts "Therasuit3" nodarbību kurss, GEO gaitas robota nodarbības, neirologa un osteopāta konsultācijas. Mēneša intensīvā kursa kopējās izmaksas ir 2550 eiro. Lai Nikai gada laikā varētu nodrošināt trīs šādus kursus, kopā nepieciešami 7650 eiro. Ģimenē pašiem šādu līdzekļu nav, tādēļ tā vēršas pie līdzcilvēkiem ar lūgumu palīdzēt Nikai nodrošināt turpmāko rehabilitācijas kursu centrā "Poga" arī 2018. gadā.

Ja tev ir iespēja un vēlēšanās palīdzēt Nikai turpināt attīstīties, lai sasniegtu savu mazo sapnīti – dejot, ziedot vari šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!