Foto: PantherMedia/Scanpix

Agrāk vai vēlāk, bet lielākajai daļai māmiņu nākas apsvērt jautājumu par atgriešanos darba vidē. Protams, tas neattiecas uz tām sievietēm, kuras arī pirms grūtniecības nav strādājušas. Līdz ar šāda jautājuma aktualizēšanu – kad un vai atgriezties darbā – nāksies risināt ne mazums problēmu. Par lietām, kas tev būtu jāzina, pirms atgriezties darbā, raksta portāls Edinstvennaya.ua.

Dekrēta jeb pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana/izbeigšanās dzen stresā gandrīz ikvienu mammu. Pārdzīvots tiek ne tikai par to, kā būs atgriezties darba procesā, pielāgoties jaunām prasībām, vai nebūs aizmirsušās nepieciešamās prasmes un zināšanas, bet galvenās bailes, protams, ir par to, kur atstāt mazo, ar ko esi bijusi kopā diendienā? Kā viņš iztiks bez mammas un kā par viņu rūpēsies aukle, vecmāmiņa vai bērnudārza audzinātāja?

Lēmuma pieņemšana

Sākumā pašām sev un tuvākajiem vajadzētu atgādināt, kāpēc tu pieņēmi šādu lēmumu. Ģimenes budžeta papildināšanas labad? No tā ir atkarīga tava karjera un tavas ģimenes nākotne? Beigu beigās, tev vienkārši nepatīk sēdēt bez darba? Jebkuram no šiem argumentiem ir tiesības pastāvēt, jo tikai laimīga un par sevi pārliecināta sieviete ir ģimenes labklājības un laimes atslēga.

Visu dari pakāpeniski

Iemāci mazuli pierast pie tavas pazušanas, sākumā pa pāris stundām, tad jau uz trim un četrām. Ja esi plānojusi atgriezties darbā uz pilnu slodzi, sarunā ar priekšniecību, ka pirmās divas vai pat trīs nedēļas pastrādāsi saudzējošā režīmā. Pakāpeniski visi pieradīs pie jaunā dzīves stila un jau drīz varēsi strādāt ar pilnu jaudu. Ļoti daudz sieviešu, tostarp arī tava priekšniece, ir izgājušas tam cauri, iespējams, pat vairākas reizes, tādēļ nebaidies izdarīt kaut ko ne tā. Tevi vienmēr atbalstīs un sapratīs.

Psihoterapeita ieteikums - pirms šķiršanās apskauj mazuli, cieši piespied sev klāt un burtiski kā gaisa balonu piepildi mazo ar savu mīlestību. Šie apskāvieni ieteicami līdz pat brīdim, kamēr bērns pats no tiem būs gatavs atteikties.

Nostiprini emocionālo kontaktu

Vairākas reizes dienā piezvani uz mājām un parunā ar bērnu, pat tad, ja viņš vēl ir šķietami pārāk mazs. Ja iespējams, vari noorganizēt arī videozvanu uz māju, piemēram, izmantojot Skype. Tas palīdzēs uzturēt emocionālo kontaktu ar mazuli, un arī tev sirds būs mierīgāka, īpaši tad, ja lēmums atsākt strādāt tev nācis grūtā ceļā.

Plāno ģimenes izklaides

Daudzums ne vienmēr ir saistīts ar kvalitāti. Nav svarīgi, cik daudz laika tu pavadīsi ar bērnu, bet svarīgi ir, kā tu to pavadīsi. Ģimenē būtu jāievieš mazas tradīcijas, piemēram, obligāti palasīt pirms nakts miera, bet brīvdienu rītos pabrokastot kādā kafejnīcā. Tas bērna dzīvē ieviesīs zināmu stabilitāti un pārliecību, ka neviens darbs viņam mammu nespēs atņemt.

Par ko jāparūpējas, pirms atsākt strādāt?

  • Izlemt, kam bērnu atstāt – auklei, vecmāmiņai, bērnudārzā?
  • Pamainīt noteikto dienas režīmu: bērnam jāiemācās aizmigt un pamosties bez mammas. Vēlams, lai gulētiešanas paradumu maiņu palīdzētu ieviest kāds cits tuvinieks, piemēram, tētis vai vecmāmiņa.
  • Ar priekšniecību saskaņot darba grafiku: kāda rīcība būs, piemēram, bērna slimošanas laikā, vai būs jāstrādā arī brīvdienās, vai iespējamas arī aizkavēšanas darbā.
  • Ar dzīvesbiedru apspriest, kā turpmāk sadalīsiet pienākumus: kurš no jums nepieciešamības gadījumā sēdēs mājās ar slimu bērnu, kurš izņems mazo no bērnudārza, kurš ies uz veikalu, bet kurš gatavos vakariņas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!