Foto: PantherMedia/Scanpix

Veicot līdz šim vērienīgāko vides pieejamības apsekošanu Latvijā, Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" un biedrība "Babyroom", noskaidrojusi ģimenēm ar maziem bērniem un invalīdiem draudzīgākās Latvijas pilsētas.

Iegūtie dati izmantoti, izveidojot Latvijā pirmo vides pieejamības mobilo aplikāciju "Mapeirons", kas lejupielādējama mājaslapā www.mapeirons.lv un "Google Play". Drīzumā aplikāciju būs iespējams lejuplādēt arī "AppStore", portāls "Delfi" uzzināja biedrībā "Apeirons".

Kopumā apsekošanas laikā apzināti 22 000 dažāda veida objektu, no kuriem par pieejamiem un daļēji pieejamie atzīti 1111 objekti, no kuriem 932 atzīti par pilnībā pieejamiem.

"Apsekošanas rezultāti liecina, ka cilvēkiem ar invaliditāti un vecākiem ar bērniem ratiņos pieejamo vietu skaits joprojām ir pārāk mazs. Viens no biežākajiem iemesliem vides objektu nepieejamībai ir nepareiza izbūve. Jāsaprot, ka pieejamība sevī ietver daudz vairāk nekā tikai ratiņu nobrauktuves un uzbrauktuves. Jo pieejamāka vide, jo lielāka iespēja cilvēkam būt patstāvīgam, neatkarīgam un kvalitatīvi pavadīt laiku ārpus mājas," stāsta Ivars Balodis, Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs.

Vides apsekošanas rezultāti liecina, ka pieejamākie reģioni Latvijā ir Rīga un Vidzeme, kam seko Kurzeme, Zemgale un Latgale. Par cilvēkiem ar invaliditāti pieejamākajām pilsētām Vidzemē atzītas Valmiera, Sigulda un Gulbene. Kurzemē – Liepāja, Ventspils un Nīca, Zemgalē – Jelgava, Tukums un Bauska, savukārt Latgalē par pieejamākajām var nosaukt Daugavpili, Varakļānus un Līvānus. Turpretim par nepieejamākajām pilsētām atzītas Krāslava, Saulkrasti un Mērsrags.

Vides apsekošanā, izvērtējot vairāk nekā 2000 objektu ārpus Rīgas, tika noskaidrotas arī ģimenēm "draudzīgākās" vietas. Izvērtējot tādus kritērijus, kā pieejamība ar bērnu ratiem, mazuļu pārtīšanas un barošanas iespējas, izklaides iespējas ar maziem bērniem, par vecākiem ar bērniem labvēlīgākajām pilsētām tika atzītas Rīga, Jūrmala, Valmiera, Ventspils un Jelgava.

"Situācija patīkami pārsteidza. Ceļot ar mazuli bija ērti. Latvijā ir daudz uzņēmumu, kuriem ļoti rūp ģimenes ar bērniem un kuri piedāvā dažādas izklaides iespējas mazuļiem – zīmuļus, mantas, pat rotaļu istabas. Visvairāk pietrūkst informācija – pat tūrisma centros grūti sameklēt informāciju, kur pilsētā var paēst kopā ar mazuli," norāda Laura Bluša, biedrības "Babyroom" pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!