Foto: Shutterstock
Latvijas Urologu asociācija aicina ikvienu 29. un 30. novembrī, no pulksten 15.30 līdz pulksten 18 tiešsaistē bez maksas vērot forumu vīriešu veselības atbalstam "Vīrieti, dzīvo!". Tā ietvaros 20 vadošie veselības aprūpes speciālisti, tajā skaitā Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Dr. med. Juris Plonis, RAKUS Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs Prof. Vilnis Lietuvietis, dietologs Atis Tupiņš, ģimenes ārsts Dr. Ainis Dzalbs u.c., runās par vīriešu veselības tematiem.

Tiešraidi varēs vērot Latvijas Urologu asociācijas "Facebook" profilā. Tās laikā ikvienam būs iespēja anonīmi uzdot speciālistiem interesējošus jautājumus, ziņo asociācija.

2021. gadā no prostatas vēža dzīvību zaudējuši gandrīz 500 vīrieši, savukārt 2017. gadā Latvijā tika atzīmēta visaugstākā šī vēža mirstība. Pasaules Veselības organizācija atzinusi Latviju par valsti ar īpaši augstu mirstību darbspējīgā vecumā – 52% no prostatas vēža jaunatklātiem gadījumiem tiek atklāti vīriešiem vecumā līdz 69 gadiem.

Lai savlaicīgi atklātu prostatas vēzi, vīrietim pēc 50 gadu vecuma vismaz reizi gadā ir jādodas uz pārbaudi pie urologa. Paralēli tam, nepieciešams veikt regulāras PSA asinsanalīzes, kas ir pirmais un vienkāršākais solis prostatas vēža diagnostikā. Vīriešiem, kuru ģimenes locekļiem ticis atklāts prostatas vēzis, šīs analīzes būtu jāveic jau no 45 gadu vecuma. Slimību ir iespējams izārstēt, ja tā atklāta laicīgi.

Tiešraides programma 29. novembrī:

  • No pulksten 15.30 līdz pulksten 16.00 "Kādēļ vīrieši savu veselību atstāj novārtā?" Kādēļ argumenti "man nav laika", "es neesmu slims", "es negribu neko zināt par savu veselību" un "pie urologa iet tikai mīkstie" ir kļūdaini.
  • No pulksten 16.05 līdz pulksten 16.45 "Vīrieša veselība dažādos vecumos". Kādiem riska faktoriem vīrietis ir pakļauts biežāk nekā sieviete? Kādas ir biežākās saslimšanas, ar kurām sirgst vīrieši? Kādas veselības pārbaudes jāveic jau sākot no 20 gadu vecuma?
  • 16.45 līdz pulksten 17.05 "Mīti un patiesības uroloģijā". Kā notiek veselības pārbaudes urologa kabinetā? Kā pārvarēt mulsumu no urologa? Uztura bagātinātāji pret vēzi – brīnumlīdzeklis vai krāpšana?
  • No pulksten 17.05 līdz pulksten 17.30 "Ceļvedis prostatas vēža diagnozes noteikšanā". Izjūtot kādus simptomus, nekavējoties jāgriežas pie ārsta? Kur jāgriežas, lai nonāktu pie diagnozes – soli pa solim izskaidrots process no ģimenes ārsta līdz urologa kabinetam, onkologam utt.
  • No pulksten 17.30 līdz pulksten 18.00 "Tev ir prostatas vēzis. Ko tas nozīmē?". Pirmie soļi pēc diagnozes saņemšanas, Zaļais koridors u.c.


Tiešraides programma 30. novembrī:

  • No pulksten 15.30 līdz pulksten 16.10 "Prostatas vēža ārstēšana". Dažādas ārstēšanas metodes un to individuāla piemeklēšana pacientiem.
  • No pulksten 16.10 līdz pulksten 16.30 "Kā cīnīties ar ārstēšanas blakusparādībām". Kā uzlabot savu pašsajūtu ar dzīvesveida, uztura un fizisko aktivitāšu palīdzību.
  • No pulksten 16.30 līdz pulksten 16.50 "Prostatas vēža profilakse". Ēdienkartes, liekā svara un kaitīgo ieradumu ietekme uz onkoloģisko saslimšanu attīstību
  • No pulksten 16.50 – līdz pulksten 17.25 "Diagnoze vēzis. Kas pienākas no valsts?". Cik ilgu laiku būs aktīva slimības lapa? Cik liels ir slimības pabalsts?
  • No pulksten 17.25 līdz pulksten 17.50 "Pacientu organizācija un atbalsta iespējas". Kādos gadījumos pacients var kontaktēties ar pacientu organizācijām? Kur meklēt vīriešu atbalsta grupas?


Speciālisti atgādina, ka četrās Latvijas slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Daugavpils reģionālajā slimnīcā, pacientiem pieejams zaļais koridors. Ja ģimenes ārstam vai ārstam speciālistam ir aizdomas par onkoloģisko saslimšanu, pacients nekavējoties tiek nosūtīts uz šīm slimnīcām, lai par valsts līdzekļiem veiktu papildizmeklējumus un nepieciešamības gadījumā – saņemtu ārstēšanu. Slimību laicīgi atklājot un ārstējot, vēzi ir iespējams izārstēt.

Lai pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem, šogad LUA apvienojas ar godalgoto teātra trupu "Kvadrifrons", kas vairākkārt gan nominēta, gan saņēmusi Latvijas teātra balvu "Spēlmaņu nakts". Aizvadītajā nedēļas nogalē viņi nāca klajā ar jaunu izrādi par prostatas vēzi – "Pis*ies vai dzīvot".

Izrādē savienojas dažādi mediji, kopā radot vienotu skatuves mākslas darbu. Agate Bankava un Valērijs Oļehno veido laikmetīgās dejas horeogrāfiju, grupa "Tesa" veido muzikālo dramaturģiju sev raksturīgajās noskaņās, aktiera lomā redzējām Uldi Sniķeri, savukārt izrādes vizuālo tēlu veido Katrīna Neiburga un Berta Vilipsone. Izrādē izmantoti gan dokumentāli, gan inscenēti videomateriāli, kas asociējas ar prostatas vēža tematiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!