Dzīve bez nožēlas. Vai tāda vispār ir iespējama? Visticamāk, ka nē. Nožēla gluži kā milzīgs negaisa mākonis ik pa brīdim ar zibens šautru atgādina par nepareizajiem dzīves lēmumiem. Kā šo negaisa mākoni remdēt, lai caur mākoņiem atkal uzspīdētu cerības stars?

Spēcīgs emocionālais šķērslis


Nožēla ir emocionāls stāvoklis, kad cilvēks, vainas apziņas pārņemts, nemitīgi atmiņā atsauc brīžus, kad pieņēmis nepareizos dzīves lēmumus. Saprotot, ka lēmums nav bijis veiksmīgs, prāts tiek nodarbināts ar iztēles radītajām vīzijām par labāko dzīves versiju, kas varētu būt realitāte, ja vien iepriekš lēmumi tiktu apdomāti rūpīgāk un tālredzīgāk, tiek norādīts portālā “Psychology Today”. Un tieši šī nepārtrauktā domāšana par to, kā būtu, ja būtu, cilvēku nostāda bezizejas situācijā, liekot sevi salīdzināt ar citiem, viņuprāt, veiksmīgākiem cilvēkiem.

Nožēla ir ilgstošas emocijas, kas cilvēku var nomocīt dienām, mēnešiem un pat gadu desmitiem. Šīs emocijas ir saistītas ar pagātni, un mirklī, kad apzināmies, ka neesam kontrolē par visu, kas notiek ar mūsu dzīvi, ieslīgstam nepārtrauktās sāpēs un pārmetumos, kas ilgstošā laika periodā atstāj negatīvas sekas uz mūsu garīgo veselību. Uz īsu brīdi nožēla mūs pārņem, kad veicam muļķīgas darbības, piedzīvojam neveiksmes vai kļūdāmies. Savukārt visu dzīvi mūsu prātā paliek atmiņas par brīžiem, kuri būtu varējuši mainīt mūsu dzīvi pilnībā – neizmantotās darba iespējas, nepareizā izglītības izvēle, neizmantotā iespēja iesaistīties romantiskās attiecībās vai laika nepavadīšana ar ģimeni. Bieži taču dzirdēti stāsti par to, cik ātri izaug mūsu bērni, un, viņiem pieaugot, nereti nāk apziņa, ka karjeras dēļ patiesībā klātesošs viņu dzīvē biji ļoti maz.

Nožēla kā motivācija


Kaut gan nožēlas laikā piedzīvojam emocionālās sāpes, šaustot sevi ar lērumu citu negatīvo emociju, piemēram, vainas apziņu, vilšanos un pašpārmetumiem, nožēla var kalpot kā spēcīga motivācija, lai šādu situāciju nenāktos piedzīvot vēlreiz.

Galvenais ir neieslīgt dziļās skumjās par neesošo, un analizēt dzīves notikumus, lai saprastu, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts. Nožēla ir jāuztver kā iespēja darīt visu, lai nepareizie lēmumi tiktu pagriezti par pareizajiem. Turklāt, analizējot situācijas, kuras pašlaik ar visu sirdi nožēlo, ļauj iepazīt arī sevi – saredzēt savas vērtības, izaugsmi un cilvēkus apkārt.

Bērniem nožēla ir ļoti noderīgs emocionālais stāvoklis, lai sagatavotu sevi pieaugšanai un tam, ka no mūsu pašu lēmumiem izšķiras nākotnes iespējas. Jaunākiem cilvēkiem ar nožēlu cīnīties ir vienkāršāk, jo tā liek apjaust, ka laiks rit uz priekšu un atliek tikai ķerties klāt darbiem, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Taču visgrūtāk ar nožēlas pārvarēšanu sokas vecāka gada gājuma cilvēkiem – tā var radīt ilgstošas skumjas, kauna un dusmu izjūtu pret sevi, kas laika gaitā spēj izraisīt arī depresiju. Saprast to, ka puse dzīves pavadīta vienam, bez mīļotā cilvēka pie sāniem, var būt sāpīga atgriešanās realitātē. Veidot romantiskas attiecības dzīves nogalē ir daudz grūtāk, nekā iegūt izglītību.

Nožēlas brīži ir kā veselīgs atgādinājums tam, ka visas dzīves izvēles ir jāpieņem pārdomāti, mudinot mūs tiekties uz labāku dzīves versiju.

Kā neļaut nožēlai sevi iedragāt?

  • Neļauj sevis sodīšanai un sāpēm pārņemt tavu prātu, bet meklē iespējas, lai situāciju vērstu par labu.
  • Atceries, ka kļūdas pieļauj visi. Nožēlu uztver kā soli uz izaugsmi un pozitīvu pārmaiņu veicināšanu sevī.
  • Ļauj nožēlai kalpot kā sevis iepazīšanai. Pieļauto kļūdu analizēšana ļauj sevi aplūkot no malas, un nākotnē radīt sevis labāko versiju.
  • Mācies no pieļautajām kļūdām un jaunās dzīves iespējas apsver ilgāk un pārdomātāk. Neļaujies spontāniem lēmumiem.
  • Attaisno sevi. Analizē to, kādēļ šāds lēmums tika pieņemts, un, iespējams, sapratīsi, ka pie toreiz esošajiem resursiem citas iespējas nemaz nepastāvēja.
  • Uztver pieļautās kļūdas kā mācību. Pagātni mainīt nav iespējams, taču varam darīt visu, lai vienas un tās pašas kļūdas nepieļautu nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!