Foto: Publicitātes attēli
Arī šajā mācību gadā lauku skolās tiks veiktas bezmaksas redzes pārbaudes. Oktobrī un novembrī redzi pārbaudīs Jelgavas, Ozolnieku, Ogres, Ķeguma, Lielvārdes un Iecavas novadu skolās. Līdz šim Borisa un Ināras Teterevu fonda labdarības programmas "Dakter, es labi redzu!" īstenošanas gaitā redze pārbaudīta jau 419 lauku skolās 14`313 skolēniem.

Fonda mērķis – līdz 2018. gadam aptvert mazās lauku skolas visos Latvijas novados, lai to audzēkņiem laikus konstatētu redzes pasliktināšanos un palīdzētu novērst to. Tādēļ pēc bezmaksas redzes pārbaudes bērni ar vāju redzi saņem recepti–dāvanu karti 45 eiro vērtībā briļļu iegādei.

Līdz šim redze pārbaudīta jau 419 lauku skolās 14 313 skolēniem, no kuriem 3 275 saņēma receptes–dāvanu kartes briļļu iegādei, kopā 146 000 eiro vērtībā. Šobrīd redzes pārbaude ar fonda atbalstu paveikta jau 91 novadā.

Latvijas skolēnu redzes skrīnings (2010) parādīja, ka redzes korekcija var būt nepieciešama līdz pat 44 procentiem to jaunāko klašu skolēnu, par kuriem bija bažas saistībā ar redzi. Tādēļ kopš 2013. gada Borisa un Ināras Teterevu fonds īsteno programmu "Dakter, es labi redzu!", kuras laikā sertificēts oftalmologs ierodas pieteiktajā skolā ar visu nepieciešamo mobilo aparatūru.

Redzes izmaiņu iemesli skolas vecuma bērniem nereti ir pārmērīga mācību slodze, pastāvīga datoru un citu iekārtu lietošana acu tuvumā, neprasme atpūtināt un vingrināt acis. Laikus nepamanītas redzes izmaiņas apgrūtina mācību satura uztveri, socializēšanos un nākotnes iespējas darba tirgū. Redzes izmaiņas palīdz koriģēt briļļu pastāvīga lietošana. Diemžēl nereti ģimenes materiālie apstākļi ir nepārvarams šķērslis briļļu iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!