Foto: F64

Kopš novembra sākuma Latvijā plašākam iedzīvotāju grupu lokam ir iespēja saņemt balstvakcīnu jeb 3. vakcinācijas devu pret Covid-19. Tie, kuri abas vakcīnas devas (vai vakcinācijas kursa pabeigšanai nepieciešamo vienu "Johnson & Johnson" vakcīnas devu) saņēmuši jau iepriekš un kuriem pagājis noteiktais laiks, lai saņemtu balstvakcināciju, sociālo tīklu platformās uzsākuši diskusijas par to, kā organisms reaģē uz trešo devu. Tāpat kā iepriekš vai citādi?

"Veselības centrs 4" imunoloģe, dermatoloģe Tatjana Ļiņova skaidro, ka balstvakcinācijas mērķis ir stimulēt mūsu organisma imūno atbildi, lai rezultātā organisma imunitātei "atgādinātu" par nepieciešamību uzturēt pienācīgu Covid-19 neitralizējošo antivielu daudzumu, kas pasargātu organismu no Covid smagas slimības gaitas un nāves šajā pandēmijas laikā. "Mūsu imunitātei piemīt atmiņa, bet, šajā gadījumā, ja organisms nav sastapies ar Covid-19 antigēnu (t.i. vīrusu pašu un/vai vakcīnu) asinīs cirkulējošo antivielu daudzums dabiski samazinās. Tas parasti notiek pēc sešiem mēnešiem pēc pēdējā kontakta ar patogēnu."

Uz jautājumu, vai pēc trešās pret Covid-19 saņemtās vakcīnas devas blakusparādības, organisma reakcijas potenciāli var būt tādas pašas kā pēc pirmās un otrās potes, imunoloģe teic: "Ar vakcīnu saistītās blakusparādības ir dziļi individuālas. Tas, cik stipri jums sāpēs roka, un/vai būs temperatūra/drudža simptomātika ir atkarīgs no vairākiem faktoriem:

  • imunitātes jūtības pakāpes – kas izpaužas kā primārās imūnsistēmas atbildes reakcija uz antigēnu (šajā gadījumā vakcīnu);
  • vispārējā organisma stāvokļa (miega trūkums, alkohola lietošana, trauma samazina organisma aizsardzības spējas, kas var veicināt sliktu pašsajūtu pēc vakcinācijas)."

Pirmās imūnās sistēmas atbildes mehānisms ir izteikti nespecifisks – tas parādās 28–48 stundas pēc potes, un diskomforts (vīrusam līdzīgie simptomi – temperatūra, nogurums, kaulu laušana) var ilgt pat līdz 5–7 diennaktīm. "Tādēļ nav iespējams izteikt prognozes par 3. devas norisi tieši jums, bet, ja ir šādas indikācijas, mans ieteikums būtu plānot vakcināciju laikus, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, ja dabiskā imūnsistēmas reakcija būs pārmērīga."

Kā informēja Zāļu valsts aģentūras pārstāve Dita Okmane, līdz 2021. gada 21. novembrim Latvijā tika saņemti septiņi ziņojumi par iespējamām blakusparādībām pēc "Pfizer-BioNTech" izstrādātās vakcīnas "Comirnaty" trešās devas saņemšanas un 16 ziņojumi par iespējamām blakusparādībām pēc "Moderna" vakcīnas "Spikevax" trešās devas. Par blakusparādībām pēc "AstraZeneca" vakcīnas "Vaxzevria" trešās devas netika saņemti ziņojumi.

Pašreizējie dati liecina, ka blakusparādības pēc vakcīnas balstdevas ievades ir līdzīgas blakusparādībām, kuras novērojamas pēc pirmās vai otrās devas ievades, skaidro Okmane. Kā vēstījām jau iepriekš, būtiskas blaknes pēc vakcinācijas mēdz rasties ārkārtīgi retos gadījumos, un to rašanās risks nav salīdzināms ar sekām, kas rodas, sastopoties ar sabiedrībā un dabā cirkulējošiem infekcijas slimību izraisītājiem un slimībām, kas pēc tam attīstās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!