Foto: Shutterstock

Otrdien, 14. maijā, valdības sēdē pieņemts lēmums par 100 eiro palielināt īpašas kopšanas pabalstu bērniem ar ļoti smagu invaliditāti un pilngadīgām personām, kurām invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, informē Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Ģimenes, kurās aug bērni ar īpaši smagu invaliditāti un kuriem ir noteiktas indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai smago funkcionālo traucējumu dēļ, saskaras ar situāciju, kad bērni nevar veikt vecumam atbilstošas darbības un bez vecāku vai atbalsta personas palīdzības nespēj paši par sevi parūpēties. Tas attiecas arī uz ģimenēm, kurās šie bērni sasniedz pieaugušā vecumu.

Valsts noteiktā kopšanas pabalsta apmēra palielināšana bērniem un pieaugušajiem ar ļoti smagu invaliditāti no bērnības, kā arī viņu ģimenes locekļiem, var sniegt papildu finansiālu atbalstu šo cilvēku labāko interešu nodrošināšanai. No 2019. gada 1. jūlija pabalsts šo cilvēku kopšanai būs 313,34 eiro mēnesī.

Latvijā ir 187 830 personas ar invaliditāti, no kurām 8292 ir bērni, bet 179 538 pilngadību sasniegušie. Apmēram 80 procentos gadījumu bērniem ar invaliditāti, sasniedzot pilngadību, tā tiek noteikta atkārtoti. Šajā rakstā lasi kādos gadījumos un kā notiek invaliditātes atkārtota noteikšana.

2018. gadā īpašas kopšanas pabalstu ik mēnesī saņēma vidēji 2072 personas par bērniem ar ļoti smagu invaliditāti un 2316 personas ar 1. invaliditātes grupu no bērnības.

Šogad īpašās kopšanas pabalsta apmēra palielinājumam valsts budžetā paredzēti papildu 2,7 miljoni eiro, 2020. un 2021.gados – vairāk nekā 5,5 miljoni eiro

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!