Daudzās valstīs koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 pandēmijas noteikto strikto ierobežojumu dēļ priekšlaikus dzimušo zīdaiņu skaits sarucis, vēsta "Bloomberg". Lai gan tendence nav piemērojama visai pasaulei, valstīs, kur pozitīvā tendence novērojama, dati ir apbrīnas vērti.

Piemēram, Dānijā zīdaiņu skaits, kas pasaulē nākuši pēc 28. gestācijas nedēļas (grūtniecība ilgst 40 nedēļas), nokrities par 90 procentiem laikā, kamēr pavasarī visa valsts ievēroja pašizolāciju un mājas režīmu. Savukārt Īrijā priekšlaikus dzimušo bērnu īpatsvars laikā no šī gada janvāra līdz aprīlim sarucis par 73 procentiem, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Kritumi priekšlaicīgās dzemdībās novēroti arī Kanādā, Austrālijā un Nīderlandē, kas mudinājis arī citu valstu mediķus pārskatīt statistiku.

Tas nozīmē, ka jaunie vecāki sagaidīja veselīgākus mazuļus. Priekšlaicīgas dzemdības un zems gestācijas svars saistīts ar dažādām medicīniskajām komplikācijām, piemēram, cerebrālo trieku vai to, ka pāragri dzimušais mazulītis var pat neizdzīvot. Mediķi un pētnieki ir cerību pilni, ka rādītāju uzlabojumi ļaus izvērtēt padziļinātāk, kas izraisa priekšlaicīgas dzemdības un kā no tām izvairīties. Pētnieki, kas apskatījuši situāciju Dānijā un Īrijā, neslēpj – viņu secinājumus gan vēl jāizvērtē citiem kolēģiem medicīnas jomā, lai padziļinātāk izprastu globālo situāciju.

Iemesli zemākam priekšlaicīgo dzemdību skaitam var būt dažādi – mazāk piesārņots gaiss pašizolācijas periodā, tas, ka grūtniecēm bijusi mazāka iespēja saslimt ar sezonālām kaitēm, piemēram, saaukstēšanos, jo nav bijis kontakta ar cilvēkiem sabiedriskās vietās. Kā vienu no ticamākajiem iemesliem pētnieki gan norāda vienkāršo faktu, ka atrašanās mājās mazinājusi stresu. Tas gan var likties pretintuitīvs, jo pandēmija pati par sevi ir liels stresors. Viena no problēmām, kas skārusi cilvēkus pandēmijas laikā, ir paaugstinātā trauksmes sajūta finansiālo un eksistenciālo problēmu sakarā.

No otras puses – pandēmijas ierobežojumi nav veicinājuši stresu visiem, ir cilvēki, kas iemācījušies mazināt stresu. Turklāt ikviens ārsts arī grūtniecei ieteiks labāk palikt mājās un aizvadīt dienas, darbojoties mierīgi.

Grūtniecības laikā stress mazinās arī, ja sieviete izjūt partnera un ģimenes atbalstu. Iepriekš esam vēstījuši par kādu pētījumu, kas parādīja, ka tēva došanās bērna kopšanas atvaļinājumā uzlabo savstarpējās attiecības un to, kā sieviete jūtas.

Vairāk par priekšlaicīgu dzemdību riska faktoriem un skaidrojumu, kāpēc tā notiek, vari lasīt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!