Foto: Shutterstock
Ik gadu vairāk nekā 500 bērnu vēršas pie speciālista ar augšanas problēmām, un, visticamāk, liela daļa vecāku pat neaizdomājas, ka viņa bērns ir mazākais klasē iespējamu iedzimtu veselības problēmu dēļ. Lai pievērstu uzmanību bērnu augšanas jautājumiem, otrdien, 20. septembrī, Latvijā pirmo reizi tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena.

Pasaulē kampaņa, kuras mērķis ir pievērst vecāku un speciālistu uzmanību bērnu augšanas problēmām, notiek jau ceturto gadu. Pirmajā gadā kampaņa sasniedza ģimenes 17 valstīs, otrajā gadā – 30 valstīs, trešajā gadā – 60 valstīs, bet šogad tā aptvers jau 145 valsti, starp kurām būs arī Latvija.

Mājaslapā "Esaugu.lv" pieejams augšanas kalkulators, kur vari ievadīt sava bērna garumu un svaru, un dažu sekunžu laikā uzzināt rezultātu. Ja rodas aizdomas, ka bērns aug lēnāk, aizved savu bērnu pie ģimenes ārsta!

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte – Krišāne norāda, ka tā ir globāla, izglītojoša kampaņa, lai cīnītos ar sabiedrības nepatieso viedokli, ka augšanas process nav svarīgs bērna veselībai: "Bērna augšanas rādītāji un viņa veselība ir nedalāmi. Protams, ne vienmēr mazs augums bērnam nozīmē to, ka viņam ir veselības problēmas. Arī gēni nosaka gan bērna garumu, gan svaru, taču gadās, ka vecāki par iespējamām problēmām aizdomājas tikai tad, ja, piemēram, meitenei pusaudžu vecumā nesākas mēnešreizes. Ja meitene ir mazākā klasē, viņa ir smalciņa un neatbilst vispārējiem veselīgas augšanas rādītājiem, kas pieejami tabulu veidā arī mājaslapā "Esaugu.lv", iesaku vecākiem tomēr aiziet pie ārsta un veikt elementāras pamata pārbaudes, lai pārliecinātos, ka bērns tiešām ir vesels. Kā jebkurai saslimšanai, arī augšanas problēmu veiksmīgai risināšanai nepieciešama iespējami agrīna diagnostika."

Daktere arī uzsver, ka šī kampaņa ir svarīga, lai palielinātu sabiedrības zināšanas un sniegtu ieskatu, ka endokrinoloģija ir svarīga arī bērna vecumā, un tā nav saistāma tikai ar diabētu.

Jāpiebilst, ka bērnu augšanas nozīmīguma apzināšanās ir svarīgākais fokuss Endokrīno pacientu atbalsta organizāciju starptautiskajai koalīcijai (EPAOSK) (ICOSEP). EPAOSK iekļauj pacientu organizācijas un medicīniskas sabiedrības no visas pasaules, kas specializējas dažādās medicīnas jomās, kas veicina bērna veselīgu augšanu.

Tieši tāpēc reizi gadā vienu dienu tiek apvienotas zināšanas un balsis, lai dalītos ar identisku ziņojumu visā pasaulē. Pievienojies arī tu un noskaidro, vai tavs bērns aug pareizi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!