Foto: F64

Pašvaldībām turpmāk savās tīmekļa vietnēs būs jāpublicē privāto pirmsskolas izglītības iestāžu izdevumu tāmes, to paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie priekšlikumi noteikumos par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei.

Izmaiņas noteikumus 11. augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, bet par grozījumiem lēmums būs vēl jāpieņem valdībai.

Pašreizējā pašvaldību atbalsta aprēķina kārtībā un metodikā, kas stājās spējā 2016. gada 1. janvārī, VARAM ir konstatējusi vairākas nepilnības. Lai tās novērstu, normatīvajos aktos plānoti vairāki precizējumi.

Jaunās prasības paredz pašvaldībai veikt atsevišķu aprēķinu par bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam, kā arī par bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei.

Šīs izmaiņas saistītas ar pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu viena bērna izmaksu atšķirībām bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem, salīdzinot tās ar bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei. Atšķirības skaidrojamas ar to, ka šī vecumposma pedagogi nesaņem mērķdotācijas no valsts budžeta.

Paredzams, ka jaunā metodika stāsies spēkā 2017. gada 1.janvārī.

Papildus ministrija informē, ka šobrīd pašvaldību atbalsta apmērs svārstās no 126,27 līdz 249,42 eiro par vienu bērnu mēnesī. 2016. gadā pašvaldību atbalsts, salīdzinot ar 2015. gadu, vidēji ir pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!