Foto: Shutterstock

Vasarsvētkos, 15. maijā pulksten 12 Rīgas Lutera draudzē notiks "Citāds dievkalpojums" – koncerts "Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā" ar sabiedrībā zināmu mūziķu piedalīšanos. Pēc tam paredzēti pasākumi baznīcas dārzā, tostarp, labdarības stādu un kūku izsole, un tirdziņi. Koncertā tiks vākti ziedojumi bērnu paliatīvās aprūpes kvalitatīvākai nodrošināšanai.

Vasarsvētku "Citādā dievkalpojumā" piedalīsies Linda Leen, Intars Busulis, Evita Zālīte, Jānis Apeinis, Ainārs Paukšēns, Kaspars Zemītis, Abonementa orķestris, vokālā grupa Fine&Mellow, Torņakalna slavēšanas grupa, draudzes koris, bērnu ansamblis, iespējams, arī Zane un Aivars Gudrie.

Savukārt otrdien, 10. maijā pulksten 11 Rīgas Lutera draudzes namā Rīgā, Torņakalna ielā 5 notiks preses konference par bērnu paliatīvo aprūpi Latvijā.

Bērnu paliatīvā aprūpe ietver multidisciplināras komandas – ārsta, māsas, kapelāna, sociālā darbinieka, psihologa un psihoterapeita – palīdzību bērnam un ģimenei mājās 24 stundas dienā, septiņas dienas nedēļā. To nodrošina Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība (BPAB) – tās pārziņā ir 178 ģimenes, kurās aug neārstējami slimi bērni, – viņiem radikālas ārstēšanas iespējas ir izsmeltas un būtiska veselības uzlabošanās nav paredzama, uzsver BPAB valdes priekšsēdētāja Anda Jansone.

Taču patlaban pakalpojuma pieejamība ir ierobežota: valsts apmaksā tikai ārstniecību, tāpēc atbalsts ir atkarīgs no ziedojumu apjoma, ko saņem biedrība. Turklāt mājas vizītes pieejamas tikai Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem, bet paliatīvā aprūpe nepieciešama arī bērniem reģionos.

Lai gan vairākās citās pašvaldībās biedrība apmācījusi speciālistus, viss atduras pret līdzekļu trūkumu.

Atšķirībā no pieaugušajiem, paliatīvā aprūpe bērniem var ilgt gadiem, tādēļ kļūdaini to uzskatīt par īslaicīgu pirmsnāves atbalstu. Turklāt ir bērni, kas augot iemācās sadzīvot ar slimības uzliktajiem ierobežojumiem tik labi, ka aprūpes komandas atbalsts vairs nav nepieciešams, atzīmē Jansone.

Biedrības mērķis ir panākt piecu mobilo brigāžu izveidi, lai nodrošinātu paliatīvo aprūpi mājās visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!