Foto: PantherMedia/Scanpix
Ikvienā ģimenē bērniņa piedzimšana ir ārkārtīgi nozīmīgs dzīves notikums. Tomēr ne visas emocijas, kas rodas līdz ar bērna piedzimšanu, ir pozitīvas. Šis satraucošais, jaunais dzīves notikums nereti kļūst arī par eksistenciālu krīzi ģimenes dzīvē, jo tajā notikušas būtiskas pārmaiņas.

Pēc statistikas datiem, katrai trešajai māmiņai var parādīties pēcdzemdību skumjas vai pat depresija. Plašāk par to, kā veiksmīgāk pārvarēt šo emocionāli sarežģīto posmu, lai ātrāk sāktu baudīt kopā būšanas laiku ar bērniņu, stāsta psiholoģijas zinātņu doktore, kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite un piecu bērnu mamma Diāna Zande.

Pirmkārt, ir svarīgi apzināties un pieņemt to, ka jaunā māmiņa var just ne tikai laimi un prieku par bērniņu, bet arī izsīkumu, pārgurumu, šaubas un pat bezpalīdzību, sevišķi, ja mazulis ir ļoti prasīgs. Šīs izjūtas ir pavisam normālas, bet ir būtiski dalīties par tām ar cilvēku, kurš atbalstīs, uzklausīs un spēs reāli palīdzēt. Labs sarunas biedrs var būt partneris, draudzene vai mamma. Ja ir grūti runāt ar tuviniekiem, tad var palīdzēt zvans kādam jauno māmiņu atbalsta vai krīzes centram.

Otrkārt, pēc mazuļa piedzimšanas jāpadara ikdiena vienkāršāka, darot tikai tiešām svarīgo. Tās ir rūpes par mazuli un arī sevi pašu. Lai cik daudz laika prasa bērniņš, atceries atjaunot spēku, regulāri paēdot, pēc iespējas izguļoties un kaut nedaudz atlicinot laiku fiziskām aktivitātēm. Psiholoģe atgādina, ka fiziskas aktivitātes darbojas kā pirmais antidepresants.

Treškārt, ja ir vēlme izraudāties, tad ļaujies skumjām un raudi. Jo sirsnīgāk tas izdodas, jo ātrāk pāries skumjas (ja nomāktība saglabājas ilgāk par divām nedēļām, uzmeklē speciālistu). Svarīgi ir ļauties gan priecīgajām emocijām, kas saistītas ar bērna dzimšanu, gan arī skumjām par to, kas savā ziņā ir zudis pēc bērniņa piedzimšanas - vairs neesi grūtniece vai nevarēsi spontāni aiziet uz kino, kad gribēsi, tava dzīve vairs nekad nebūs tikai tava vien. Emociju virpulī atceries arī par vīrieša jūtām – pajautā savam partnerim, kā viņš jūtas pēc bērniņa ienākšanas ģimenē. Savstarpējais atbalsts var palīdzēt labāk justies abiem.

Ceturtkārt, lielākā laime vecākiem ir viņu bērns, kurš ir gan vislabākais, gan skaistākais, mīļākais un gudrākais. Tomēr ne vienmēr jaunās dzīves sākums un pārmaiņas ir vieglas, tāpēc pēcdzemdību skumjas jāpieņem kā viena no iespējamām vecāku dzīves daļām. Tās parasti ilgst vien pāris nedēļu, taču tavas attiecības ar bērnu – atlikušo mūžu.

Plašāk par pēcdzemdību depresiju, kā pieņemt bērniņu tādu, kāds viņš ir, par veselību grūtniecības laikā un citām aktuālām grūtniecības tēmām jaunās un topošās māmiņas varēs uzzināt "Gaidību 4dienas" seminārā, kas 24. novembrī no pulksten 11 līdz 13 notiks pie restorāna "Vairāk saules" tirdzniecības centrā "Domina Shopping", Ieriķu ielā 3, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!