Foto: Imago/Schöning/Scanpix/LETA
Pērn uzturlīdzekļu piedziņas lietās regresa kārtībā atgūto naudas līdzekļu apjoms palielinājies par 43 procentiem, vienlaikus 269 cilvēki ignorējuši savu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus tik tālu, ka to lietas nosūtītas kriminālprocesa uzsākšanas izvērtēšanai, pavēstīja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pārstāvis Jānis Basevičs.

Kopumā 2018. gada laikā atgūti 7 993 211 eiro, kas ir par 2 394 833 eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Uzturlīdzekļu piedziņai nonākot pie zvērināta tiesu izpildītāja, parādniekam jārēķinās, ka parāda atgūšanas procesā var tikt vērsta piedziņa uz parādnieka darba algu, pensiju, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, kustamo mantu, kā arī nekustamo īpašumu, skaidroja Basevičs.

Viņš norādīja, ka saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) sniegto informāciju, tā 2018. gadā ir pieņēmusi 227 lēmumus par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu. Šī aizlieguma piemērošana ir galējais līdzeklis, un tā mērķis nav sodīt uzturlīdzekļu nemaksātāju, bet vispirms aizsargāt bērnu tiesības un veicināt vecāku pienākuma pildīšanu – uzturlīdzekļu maksāšanu, uzsvēra Basevičs.

Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai UGFA lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt un dot uzturu saviem bērniem, uzturlīdzekļu parādnieku var saukt pie kriminālatbildības, kā sodu piemērojot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. 2018. gadā kriminālprocesa uzsākšanas izvērtēšanai nosūtīti 269 iesniegumi.

Lai parāds netiktu nodots piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, uzturlīdzekļu parādnieks var vērsties UGFA ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā viņš veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, piebilda Basevičs.

Tomēr šādu vienošanos iespējams noslēgt tikai tādā gadījumā, ja uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. 2018. gadā noslēgtas 1024 šādas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!